Consumer
Produkter

Vad är det för skillnad på en Slowjuicer och en råsaftcentrifug?

 

Råsaftcentrifuger är ett bra val om du snabbt och effektivt sätt vill göra juice i stora mängder, ofta är motorn så kraftfull som 1000 watt. En råsaftcentrifug gör klar juice, är effektiv på hårda grönsaker och kan på kort tid göra stora mängder juice – perfekt till när du vill juica till hela familjen. Om du vill ha en koncentrerad, silkeslen juice full av fibrer är slowjuicers ett bra val eftersom metoden som används långsamt vrider och pressar fruktsaften ur ingredienserna.  

 

En slowjuicer är speciellt bra när du vill pressa mjuka frukter eller bladgrönsaker. Med sin motor på 100-200 W är den är också väldigt tystgående och producerar juice från de allra mest känsliga ingredienserna. 
 

Vilka ingredienser passar bäst till vilken juicemaskin?

 

Alla våra juicemaskiner är jättebra på att juica frukter och grönsaker, men råsaftcentrifugerna är mer effektiva på hårda grönsaker, den gör en klar och uppfriskande juice. Slowjuicers kan även den juica alla typer av frukter och grönsaker men är särskilt effektiv på gröna blad, örter eller nötter. Slowjuicers gör koncentrerad juice med mycket fibrer, vissa slowjuicers kan även göra mandelmjölk, sorbet, t.o.m. puré och babymat.

Är det någon skillnad vad gäller näringsämnen? 

Lantbruksuniversitetet i Wien (The University of Natural Resources and Life Sciences, BOKU) har forskat kring näringsinnehåll i juice från råsaftcentrifuger respektive slowjuicers. Forskningen visar att både juice från råsaftcentrifug samt juice från slowjuicer har högt näringsinnehåll och är full av vitaminer.  Vid testet användes olika typer av råsaftcentrifuger samt slowjuicers, och testerna visar medelvärdet av respektive teknologi. Juicer som är färskpressade med dessa två olika metoder har visat sig vara i genomsnitt likvärdigt näringsrika och lika fulla av vitaminer.

Juice från Slowjuicer har något högre halt med fibrer.

 

Vad gäller vitaminer så innehåller juicerna en i genomsnitt likvärdig mängd, oavsett om juicen kommer från en råsaftcentrifug eller en slowjuicer. Testerna visar dock att juice från en slowjuicer innehåller något högre mängd fibrer än juice från en råsaftcentrifug. Detta beror dels på att en Slowjuicer gör en lite tjockare juice, dels på att en Slowjuicer är bra på typiskt fiberrika ingredienser som exempelvis grönkål. När man talar om skillnader i näringsinnehåll mellan juicer framställda från dessa två olika processer beror de framför allt på ingredienserna – att man i en slowjuicer kan juica ingredienser med högt näringsinnehåll som gröna blad, örter och nötter.  

 

Därför är det bra att juica?

Därför är det bra att juica?