Föräldrar och barn
Föräldrar och barn

Enkla recept för barn

Barn gillar att hjälpa till i köket och äter ofta hellre mat som han/hon varit med och tillagat. Låt barnet vara med i matlagningen så mycket som möjligt.

Matlagning för barn

Du kan låta barnet vara med och göra enkla sysslor, som att lägga upp mat på ett serveringsfat eller att röra i en sås. Att röra ihop mat och räkna eller väga ingredienser är bra sätt för små barn att utveckla fysisk koordination och matematiska färdigheter, och förstås för att lära sig att laga mat.

Matlagning kan innebära kvalitetstid tillsammans, men bara om du inte försöker påskynda förloppet. Det kan alltid bli rörigt och fel, men förvänta dig det och skäll inte på barnet. Alla gör fel. Det viktigaste är att barnet utvecklar en positiv inställning till mat.

Några allmänna riktlinjer för att matlagningen med barnet ska bli bra:

  • Håll knivar och elvispar utom räckhåll för små barn.
  • Håll uppgifterna på en enkel nivå som är lämplig för barnets ålder, men låt barnet vara med i så många moment som möjligt.
  • Låt barnet smaka.
  • Berätta vad du gör.
  • Oroa dig inte över misstag. Maten smakar säkert bra ändå.

Pizza

Pastasallad

Små sockerkakor

Minidessert

Riskakeansikten

Äppelleenden

Kesodipp med grönsaksstavar och ugnsbakade chips

Chokladgräddade bananer

Hallonsylt

Pizza

Det är roligt att låta barnen välja sin egen pizzafyllning, och det är ett bra sätt att underhålla en liten grupp. Med fantasins hjälp kan barn göra ansikten eller enkla bilder. En pizza är emellertid inte en fullständig måltid och ska serveras med grönsaker till.

2 pizzadegar, finns i välsorterade mataffärer

6 msk tomatpuré eller tomatsås

1 tsk torkad oregano

Olika grönsaker på olika tallrikar, t.ex. tärnad paprika, zucchini, svamp, skivad tomat, avrunnen konserverad majs

45 g skinka eller tillagad kyckling, skuren i små bitar

4 msk riven ost, blandning av cheddar och parmesan

6–8 tunna skivor mozzarellaost

Vuxen: Skiva upp grönsakerna.

Barn: Bred tomatpuré eller tomatsås på pizzadegen. Strö över oregano. Toppa med valfria grönsaker och kött. Strö över riven ost. Lägg på strimlor med mozzarella.

Vuxen: Sätt in maten i ugnen och grädda tills osten bubblar och börjar bli brun.

Servera med selleri- eller gurkstavar eller en sallad

2–4 portioner

Pastasallad

Om du sköter hackandet, kokningen och blancheringen kan barnet tillsätta och blanda ihop ingredienserna. Prata om de olika färgerna medan ni gör det. Du kan göra det till en lunchrätt genom att lägga i lite laxskivor eller hackad skinka.

330 g pasta, spiraler eller annan form

1 tsk olja

170 g blandade grönsaker som broccoli, selleri, morot, zucchini, gurka, sockerärtor, röd och grön paprika, salladslök, skärbönor och körsbärstomater.

Dressing:

4 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

1 msk hackad persilja

1 msk hackad basilika

45 g riven parmesan

1 msk mild senap

En nypa svartpeppar

Vuxen: Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt 1 msk olivolja och pastan. Sänk värmen, sätt på locket och småkoka i 10–12 minuter tills pastan är mjuk. Häll av, skölj med varmt vatten och låt svalna. Förbered grönsakerna genom att skära morot, selleri, zucchini och gurka i stavar. Skär bort det översta och understa på sockerärterna.

Barn: Bryt broccolin i små buketter.

Vuxen: Skiva röd och grön paprika, salladslök och skärbönor i tunna skivor. Lägg alla grönsaker förutom gurkan och tomaterna i en kastrull med kokande vatten och låt småkoka i cirka tre minuter för att blanchera dem. Häll av vattnet. Låt svalna.

Barn: Lägg pastan i salladsskålen och blanda ned de blancherade grönsakerna. Blanda i gurkan och körsbärstomaterna. Blanda ihop ingredienserna till dressingen, rör om ordentligt och häll den över salladen. Vänd runt salladen i dressingen.

Tillagningstid: 25 minuter 4–6 portioner

Små sockerkakor

Om du vill ha lite variation kan du smälta lite choklad och låta barnet doppa ned ena änden. Låt svalna och servera med frukt som en dessert eller ett mellanmål.

1 stort ägg

3 slätstrukna msk strösocker

4 slätstrukna msk mjöl

1–2 tsk florsocker

Vuxen: Värm ugnen till 200 °C. Pensla 2 bakplåtar lätt. Låt barnet hjälpa till att hälla i alla ingredienser.

Barn: Knäck ägget (med hjälp) i en skål. Mät upp sockret och häll i skålen.

Vuxen och barn tillsammans: Håll i elvispen och vispa ägget och sockret tills du har en tjock, krämig blandning. Det tar några minuter, och du kanske måste göra klart det utan barnet.

Barn: Mät upp mjölet och sikta det över blandningen, halva mängden åt gången. Vänd ned det med en metallsked (du måste visa barnet hur man vänder ned istället för att röra eftersom det är viktigt att det kommer in luft i blandningen). Släpp en sked av blandningen åt gången på en smord bakplåt. Lämna plats så kakorna kan flyta ut.

Vuxen: Sätt in plåten i ugnen och grädda i 7–10 minuter tills kakorna är gyllene och sockerkaksfluffiga. Ta ut ur ugnen. Låt svalna i några sekunder och använd sedan en stekspade och lyft över till ett galler.

Barn: Sikta med florsocker.

De är goda att äta när de är ljumma.

Tillagningstid: 10 minuter

10–12 små sockerkakor

Minidessert

Det är roligt för barnet att baka den här traditionella desserten. Använd mjuk frukt som det är säsong för eller konserverad frukt i juice.

4 små sockerkakor eller 2 skivor rulltårta

2 msk apelsinjuice

1 moget päron, i skivor

Cirka 12 jordgubbar, sköljda och rensade

150 ml färdig eller hemgjord vaniljsås

2 tsk vispad grädde – valfritt

Strössel på – valfritt

Barn: Lägg 2 små sockerkakor eller en skiva rulltårta i varje liten ramekin. Skeda över en matsked apelsinjuice över varje kakdel. Toppa med persikoskivor och jordgubbar. Skeda över vaniljsåsen. Toppa med grädde och strö över strössel.

Riskakeansikten

En mycket enkel och rolig lunch att laga tillsammans. Använd annan frukt eller grönsaker för att göra ansikten.

1 stor vanlig riskaka

2 msk färskost eller hummus

3 russin

1 tunn skiva äpple – formad som en mun

En liten finriven morot

Vuxen: Skär äpplet i fyra delar, ta bort kärnorna och skär ur en tunn skiva. Riv moroten.

Barn: Bred färskost eller hummus på riskakan och gör ett ansikte med hjälp av russinen och äppelskivan. Strö över riven morot längst upp som hår eller under munnen så att det blir ett skägg.

Servera med extra skivor äpple med grönsaksstavar.

Tillagningstid: 5–10 minuter

Blir ett ansikte

Äppelleenden

Det här är ett roligt mellanmål och är perfekt att göra tillsammans när barnet har några kompisar hemma.

1 rött äpple

3–4 msk slätt jordnötssmör

Rispuffar

Vuxen: Skär äpplet i skivor och dutta med papper så att de torkar (då fastnar jordnötssmöret bättre). Bred jordnötssmör på ena sidan av äppelskivorna. Kläm ihop två skivor och tryck lite så att jordnötssmöret breder ut sig på sidan av äppelmackan. Lägg 4–5 bitar rispuffar i jordnötssmöret och gör tänder (det röda äppelskalet blir läppar).

Tillagningstid: 10 minuter

Blir 5–6 leenden

Kesodipp med grönsaksstavar och ugnsbakade chips

250 g keso

2 hackade salladslökar

En fjärdedel eller halv röd paprika – finhackad

En fjärdedels tesked dijonsenap

En halv tesked blandade torkade örter

Blandade grönsaker som selleri, morot, broccolibuketter – skär dem i stavar eller små bitar

Vuxen: Förbered alla grönsaker. Ett äldre barn kan hjälpa till med det under en vuxens uppsikt.

Barn: Lägg alla ingredienser i en skål, mät upp örterna och senapen och blanda ihop allt.

Servera med grönsaksstavar

Tillagningstid: 10 minuter

Chokladgräddade bananer

2 stora bananer, oskalade

55 g mörk choklad eller mjölkchoklad,

Vuxen: Skär av kanterna på bananerna men skala dem inte. Värm ugnen till 180 °C.

Barn: Lägg bananerna på en bakplåt på en bit folie. Bryt chokladen i små bitar.

Vuxen: Skär ett snitt längs bananernas långsida, genom det övre skalet och fruktköttet, men inte igenom till skalet på undersidan.

Barn: Tryck ned chokladbitarna i snittet. Vira folie kring bananerna så att det blir ett tättslutet paket.

Vuxen: Sätt in bananerna i ugnen och grädda i 25 minuter.

Låt bananerna svalna och ta bort folien. Bananskalet har blivit svart, men blandningen av klibbigt bananfruktkött och choklad går att gräva ut med en sked.

2–4 portioner

Hallonsylt

Barn älskar att plocka frukt och bär själva och göra sylt av det de har plockat. Det gör att de känner att de har presterat något. Egen sylt av färsk frukt och bär innehåller massor av flavonoider och inga syntetiska aromer eller färgämnen.

1 kg hallon som du har plockat

1 kg socker

Barn: Skölj hallonen och lägg på pappersark så att de torkar. Lägg dem i en stor kastrull. Krossa hallonen genom att trycka på dem med en potatismosare.

Barn: Väg upp sockermängden. Diska två syltburkar, torka dem och sätt dem i ugnen så att de blir varma och torkar.

Vuxen: Koka upp de krossade hallonen långsamt på svag värme. Tillsätt sockret och rör med en träsked till det har löst upp sig. Koka i ytterligare 5 minuter. Med träskeden droppar du en eller två droppar med sylt i ett fat, och barnet kan titta efter om ett skinn bildas när sylten svalnar så att droppen behåller sin form och inte rinner ut på fatet. Om det inte bildas något skinn kokar du sylten i 5 minuter till och tittar igen efter det. När det blir ett skinn är det dags att hälla upp sylten i de varma, torra burkarna. Låt svalna lite och sätt på locket medan sylten är varm. Om du ska förvara sylten under en tid ska du se till att burken är helt full. Det minskar risken för mögel.

Tillagningstid 20 minuter

Blir cirka 2 stora syltburkar.

Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

Relaterade produkter

Relaterade råd

Sterilisera matningsutrustningen

Sterilisera matningsutrustningen

Börja med fast föda

Börja med fast föda