Föräldrar och barn
Föräldrar och barn

Börja med fast föda

Vid cirka fyra till sex månaders ålder kanske barnet verkar mindre nöjt med sin mjölk och iakttar dig intresserat när du äter. Det är tecken på att barnet är redo att börja med fast föda.

När du ska köpa och tillreda barnets första fasta föda av färska grönsaker är det bäst att du bevarar näringsämnena i så stor utsträckning som möjligt. Om du tillreder maten själv vet du också exakt vad barnet får i sig.

Hur ingredienserna förvaras, tillreds och tillagas påverkar också näringsinnehållet, så vi har sammanställt några tips på hur du får ut mesta möjliga av barnets första mat.

Ångkokning

Ångkokning är ett av de bästa sätten att bevara smaken. En Philips Avent Kombinerad ångkokare och mixer bevarar också så många näringsämnen som möjligt. Den blandar smart safterna som avges från maten under ångningsfasen och stoppar tillbaka dem i maten under mixningen.

Tillredning och förvaring

  • Tillred maten i ett rent kök med rena redskap och skålar för bästa möjliga hygien
  • Tvätta händerna innan du tillreder maten, och tvätta barnets händer innan du börjar mata honom/henne
  • Barnmat ska kokas noggrant tills den är rykande varm, och den ska svalna innan du serverar den.
  • Mikrovågsugnar värmer upp maten ojämnt vilket kan göra att kan göra att du eller barnet bränner sig. Se till att mat du värmer upp på det sättet är ordentligt blandad och att den hinner kallna innan den serveras (en Philips Avent-flaska och -flaskvärmare värmer upp maten säkert och jämnt)
  • Värm aldrig upp barnets mat fler än en gång
  • Förvara maten på ett säkert sätt och följ bäst före-datumen
  • De flesta typer av nykokt mat kan förvaras i kylen i upp till 24 timmar
  • Om du lagar stora satser och fryser in maten i behållare för iskuber eller matlådor, som Philips Avent VIA-muggar, kan du spara massor av tid.
  • VIA-muggar är hygieniska och stapelbara, och du kan lätt skriva upp vad det är för mat i lådan och vilket datum den tillagades
  • Läs i frysens instruktionsbok om hur länge du kan lagra barnmat. Det är vanligtvis mellan en och tre månader.
  • Mat som har tinats en gång bör inte frysas ned igen

Några punkter om ingredienser

  • Alla frukter och grönsaker ska sköljas noggrant – en del kan behöva skalas
  • Salt ska inte tillsättas i mat för små barn.
  • Prova med örter eller milda kryddor som du använder när du lagar mat till övriga familjen så att maten blir mer smakrik för barnet
  • Du bör inte ha i socker, såvida det inte gäller mycket små mängder i syrliga frukter som annars skulle vara svåra att äta
  • En del mat, som färska skaldjur, lever, opastöriserad mjukost och honung, lämpar sig inte för barn under 12 månader 
  • Ägg ska alltid vara hårdkokta
  • Fråga alltid BVC om du har frågor om barnets mat

Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

Relaterade produkter

Relaterade råd

Grövre mat för ditt barn

Grövre mat för ditt barn