Sonicare
Oral Healthcare

 
 
 
 
 
 
 
 
Lär dig mer om känsliga tänder

Vad är känsliga tänder?

Vad orsakar känsliga tänder?

Hur kan du behandla känsliga tänder?

Vad är känsliga tänder?


Kan du få ilningar när du äter glass? I sådana fall kanske du har känsliga tänder. Det betyder att emaljen på tanden har förtunnats och att nerven under är blottad. Dentinkänslighet – det vetenskapliga namnet – påverkar en av åtta vuxna.

Tecken på känsliga tänder


Det viktigaste tecknet på att du har känsliga tänder är att det kan kännas lite obehagligt när du äter en viss typ av mat eller dricker en viss typ av dryck. Personer med känsliga tänder kan ofta känna ilningar när de äter glass eller annan kall mat eller om de dricker varma drycker som te eller kaffe och ibland även när de äter söt eller syrlig mat. Det kan även kännas obekvämt att borsta tänderna eller använda tandtråd.

Vad orsakar känsliga tänder?


Det yttre emaljlagret på tanden kan slitas ned av flera olika anledningar. Det kan bero på följande: för hård tandborstning, tandköttsproblem, plack, tandgnissling, blekande tandkräm, frätande munvatten och till och med dåliga fyllningar. Att identifiera vad som gör dina tänder känsliga är första steget för att behandla problemet.

Hur kan du behandla känsliga tänder?


De goda nyheterna? Det går att behandla känsliga tänder. Om du borstar för hårt ska du prova med att byta till en Philips Sonicare eltandborste. Om du har problem med tandköttet eller plack, ska du borsta tänderna och tandköttet noggrannare. Det är också en bra idé att byta till ett neutralt munvatten och en neutral tandkräm och att sova med ett bettskena om du gnisslar tänderna. Rådfråga alltid din tandläkare om eventuella ändringar i munhygienen.