Philips ingår partnerskap med NUDA och ökar sitt engagemang för hållbar stadsutveckling

mars 8, 2011

Philips som är marknadsledande inom belysningar har inlett ett samarbete med NUDA - Nordic Urban Design Association. Målet med samarbetet är att öka utvecklingen av hållbarhet i större städer genom design och stadsplanering som är energieffektiv och främjar hälsa och välbefinnande.


Philips och NUDA har ett gemensamt mål att utveckla Nordens storstäder med smarta designlösningar som förbättrar stadsmiljön på ett hållbart sätt. För Philips är samarbetet också ett ytterligare steg mot att positionera sig som en stark aktör inom ljusdesign.

 

– Ambitionen med samarbetet detta år är att etablera ett partnerskap med en opinionsbildare inom stadsplanering och design. Vi tycker att NUDA är en perfekt partner, som kompletterar Philips kompetens inom ljus och samtidigt stärker oss i ambitionen att bidra till en hållbar utveckling i storstäder, säger Berthold Velthuis, Marketing Director på Philips Lighting i Norden.


NUDA är en icke vinstdrivande organisation som representerar majoriteten av stadsplanerare och stadsdesigners i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. Organisationen grundades 2005 med målet att etablera stadsdesign som en integrerad del i stadsutveckling.

 

Ambitiösa planer för 2011


Partnerskapet mellan Philips och NUDA var ett naturligt steg, då ljus är ett av de viktigaste verktygen för att utforma och skapa offentliga rum.


– Utveckling av städer och ljusdesign får inte den uppmärksamhet de förtjänar. När politiker diskuterar hållbarhet glömmer de oftast bort hur viktig utformningen av stadsmiljöer är för både energieffektiviteten och hur innevånarnas lever och agerar i miljön. Ljusdesign har jättestor potential att förbättra hållbar utveckling, säkerhet och atmosfär i staden, säger Odd Arne Blindheim, styrelseordförande i NUDA och VD i Ability Consulting och Ability Investment & Venture.


Håkon Iversen, VD för NUDA tillägger:


– För NUDA är samarbetet med Philips ett sätt att påverka både en stor kommersiell aktör och den kommersiella marknaden. Philips är marknadsledande och innovationsdrivet företag inom belysning, och tillsammans med deras miljöengagemang, kommer de att bidra till nya kunskaper för våra kunder och medlemmar.


Partnerskapet planeras resultera i flera konkreta aktiviteter under 2011. Philips kommer att sponsra ”NUDA Design Award” på den årliga NUDA konferensen, ett pris som delas ut till en ledande ljusdesigner, innovatör eller arkitekt. Dessutom kommer NUDA och Philips att arrangera en tävling för nordiska studenter, där studenter får chans att utveckla nya lösningar för ljusdesign under professionella förhållanden. Philips ambition är att bidra till att säkerställa framgångsrika ljusdesigners på den globala marknaden även i framtiden.

För mer information, kontakta:

Pia Lindhe
Philips Corporate Communications, Nordics
Tel: + 46 702 04 22 18
E-mail: pia.lindhe@philips.com

.

Om Philips

Royal Philips Electronics, Holland (NYSE: PHG, AEX: PHI), är ett företag inom hälsa och välbefinnande som fokuserar på att förbättra människors liv genom innovationer. Företaget är världsledande inom området hälsa, livsstil och ljus. Philips förenar teknik och design i lösningar som sätter människan i centrum som grundar sig på förståelse för individen och Philips varumärkeslöfte ”sense and simplicity”. Huvudkontoret ligger i Holland och Philips har 119 000 anställda i mer än 60 länder. Med en försäljning på 25,4 miljarder euro 2010, är företaget marknadsledande inom hjärt- och akutvård samt vård i hemmet, energieffektiva nya ljuslösningar såväl som livsstilsprodukter för personligt välbefinnande och nöje. Philips är dessutom ledande inom platt-TV, rakning och grooming för män, bärbar underhållning och tandvård. Nyheter från Philips återfinns på adressen Philips.com/newscenter

.

Om NUDA

NUDA står för Nordic Urban Design Association och grundades 2005. Organisationens mål ar att och stödja talanger och bidra till kunskap inom stadsdesign i Norden. NUDA arrangerar varje år en årlig konferens, seminarier och sommarkurser. NUDA är en fristående organisation med medlemmar från branscher så som arkitektur, stadsdesign, inredningsarkitektur, stadsplanering och studenter, samt offentliga och privata företag. Mer information om NUDA hittar du på Nuda.no

.