"Låt mig sova": en miljon människor inbjuds att testa sin risknivå för sömnstörning


Philips vill hitta personer med obstruktiv sömnapné, en riskfaktor för diabetes och hjärtsjukdomar. Mer än två tredjedelar av alla som lider av sömnapné har ännu inte har fått en diagnos.

mars 14, 2013

Nordic – Snarkar du mycket? Då ska du se upp. Det är nämligen ett av de viktigaste tecknen på en störning som kan leda till allvarliga kroniska sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar

 

Som ett initiativ för att hjälpa personer som lider av obstruktiv sömnapné (OSA) att upptäcka och bekämpa sin störning meddelar i dag Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHIA) att man de närmaste fem åren kommer att screena en miljon människor världen över för OSA.

 

Philips projekt, som går linje med åtagandet att förbättra tillgången till sjukvård och rädda liv, kommer att genomföra screening i Nordamerika, Europa och Asien. I projektet används ett internetbaserat riskbedömningsinstrument som finns tillgängligt på webbplatsen för World Sleep Day. Personer som upplever symtom eller tror sig ligga i riskzonen uppmanas att göra det internetbaserade testet. Den som fullföljer testet får information om sin risknivå för OSA och blir om nödvändigt uppmanad att kontakta sjukvården.

 

– Obstruktiv sömnapné berövar de drabbade deras hälsa och leder in dem på en väg mot potentiellt livshotande sjukdomar, säger Brent Shafer, VD för Philips Home Healthcare Solutions. Vårt mål är att utnyttja våra innovativa lösningar för att hjälpa personer som lider av OSA att upptäcka och bekämpa denna mycket allvarliga störning.

 

Obstruktiv sömnapné är en av de vanligaste sömnstörningarna och drabbar mellan fem och sex procent av alla vuxna1. Tillståndet karakteriseras av en förträngning eller tilltäppning i de övre luftvägarna som försvårar andning under sömn.

 

Sömn beskrivs ofta, vid sidan av kost och motion, som en av tre grundförutsättningar för god hälsa. Philips forskning tyder på att mer än två tredjedelar av alla som lider av sömnapné ännu inte har fått en diagnos.

 

Den vanligaste orsaken till obstruktiv sömnapné är viktuppgång. Andra tecken och symtom på sömnapné kan vara2:

  • frekvent högljudd snarkning
  • andningsuppehåll eller kippande efter andan under sömn
  • fetma
  • en tendens att somna i olika situationer, t.ex. i samband med läsning, tv-tittande eller bilkörning
  • högt blodtryck

 

 – Arbetet med att hjälpa personer med OSA kan delas in i tre steg: medvetenhet, diagnos och behandling. Samtliga är nödvändiga för att man ska kunna förbättra sömnkvaliteten och den allmänna hälsan bland människor i världen, säger dr Lee-Chiong, Chief Medical Liaison på Philips Home Healthcare Solutions. Philips åtagande hjälper människor att ta det första steget och bli medvetna om risken för OSA.

 

Besök sidan för Sömntest för att ta reda på om du kan vara drabbad av obstruktiv sömnapné eller för att läsa mer om World Sleep Day 2013 och vad som händer i din närhet.


 

1Young T et al. (2002). Epidemiology of obstructive sleep apnea: a population health perspective. Am J Respir Crit Care Med, 165, 1217-1239. 
2Young T, Skatrud J, Peppard PE. Risk factors for obstructive sleep apnea in adults. JAMA. 2004 Apr 28;29:2013-6.

Ny onlineshop för tillgänglig hemsjukvård

Philips Respironics har lanserat en onlineshop för hemsjukvård där det är möjligt att beställa produkter för sömn- och respirationsbehandling, var och när man vill. Exempel är masker, utrustning och tillbehör för sömnstörningsterapi, andningsunderstöd samt syrgasterapi. Den gemensamma nämnaren är produkter som underlättar andning under dygnets alla timmar.

 

Syftet är att göra hemsjukvården enklare och mer tillgänglig för vårdpersonal, patientorganisationer och patienter som lider av andningsproblem. Som patient kan man beställa sina produkter i lugn och ro utan att behöva stå i köer eller vänta på remisser från läkare. Vissa produkter kräver dock giltiga recept. I ett första skede är onlineshopen tillgänglig för svenska användare, men kommer att lanseras i hela Skandinavien under 2013. Välkommen att besöka Philips onlineshop för hemsjukvård www.spirandi.se 

.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Käthryn Cars
Corporate Communications Nordic
Tel.: +46 708 32 20 22
E-post: Kathryn.cars@philips.com

 

Maryellen Bizzack
Philips Home Healthcare Solutions
Tel.: +1(724) 387-5006
E-post: maryellen.bizzack@philips.com

.

Om Royal Philips Electronics

Royal Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHIA) är ett mångsidigt företag inom hälsa och välbefinnande med fokus på att förbättra människors liv genom meningsfulla innovationer inom sjukvård, konsumentprodukter och belysning. Philips har sitt huvudkontor i Nederländerna och omsatte under 2012 24,8 miljarder EUR. Företaget har omkring 118 000 anställda som arbetar med försäljning och tillhandahållande av tjänster i fler än 100 länder. Företaget är ledande inom kardiologivård, akutvård och hemsjukvård, energisnåla och nyskapande belysningslösningar samt rakning och trimning för män, hemelektronik samt tandvård. Fler nyheter från Philips finns på www.philips.com/newscenter.

.