Höstmörkret påverkar varannan svensk negativt på jobbet

oktober 28, 2015

Fyrtiosju procent av svenskarna uppger att de känner sig tröttare både på jobbet och i privatlivet under vinterhalvåret. Med hjälp av ljusterapi kan ljusintaget hållas jämnt och med en halvtimme framför lampan varje dag kan höstdepression förhindras.

Kraftlöshet, nedstämdhet och emotionell obalans kan vara ett tecken på att vi får för lite solljus. Studier visar på att vi behöver en viss mängd ljus, 2500 Lux, under två timmar per dag, för att vi ska kunna känna oss pigga. En mörk vinterdag, där vi endast får artificiellt ljus inomhus, nås vi endast av 300-500 Lux. Ovan symptom kan också vara tecken på SAD, årstidsbunden depression, vilket drabbar några procent av befolkningen. Ju närmare polcirkeln vi kommer desto högre är frekvensen.

 

– Ljusterapi har en positiv inverkan på vår hälsa och det kan mota höstdepression, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Stockholms Universitet och Karolinska Institutet. De flesta på våra nordliga breddgrader känner av mörkrets negativa inverkan på välbefinnandet i någon mån, men två till fem procent av befolkningen drabbas faktiskt så illa att de behöver medicinering eller terapi, då har man drabbats av årstidsbunden depression, SAD, säger Torbjörn Åkerstedt.

 

Enligt en undersökning som Philips har gjort visar att hela 47 procent av svenskarna säger att de känner sig tröttare på jobbet under vinterhalvåret. 79 procent av svenskarna upplever att de har mindre energi under vinterhalvåret och 61 procent uppger att de har tackat nej till någon aktivitet under vinterhalvåret på grund av bristande energi.

 

Med hjälp av ljusterapi kan vi öka vår sömnkvalitet och vara mer alerta när vi är vakna, vilket gör att vi kan hålla en jämn känsla av hälsa och välbefinnande, trots dåligt väder.  Anledningen till att ljus hjälper är att produktionen av melatonin, hormonet som gör oss sömniga, minskar när ljus tas upp via ögats näthinna.

 

– Vi vet att obalans i ljustillgång har effekt på vårt välbefinnande och att simulerat dagsljus är ett mycket effektivt sätt att kunna må bra under mörkermånaderna, säger Madelene Öhlin, Nordiskt Marknadsansvarig för Beauty, Philips. 

 

Philips har i samråd med forskare och specialister inom sjukvården tagit fram ljusterapilampan EnergyLight som återskapar solljusets positiva effekt och ger energin tillbaka. Det är kliniskt bevisat att EnergyLight ökar energinivåerna och motverkar vintertrötthet.

 

EnergyLight använder dagsljusets naturliga kraft för att höja energinivån och därmed humöret. Med en ljusintensitet på upp till 10.000 Lux, motsvarar EnergyLight den dos av ljus som vi får en solig dag utomhus. Ljuset från EnergyLight ska riktas mot ögonen, men man behöver inte titta rakt in i det, därför kan lampan användas till exempel vid måltider, vid skrivbordet eller vid tv:n. Endast 20–30 minuters användning om dagen av EnergyLight har bevisats ge mer energi och bättre humör. Resultatet av energilampan beror också på vilken tid på dagen den används, vilket bör anpassas individuellt. En app, ”EnergyLight”, finns att ladda ner på iOS och Android, för att skräddarsy egna program.

FAKTABLAD Philips EnergyLight

Download fact sheet
EnergyLight

EnergyLight

EnergyLight

EnergyLight

EnergyLight

EnergyLight

För ytterligare information kontakta:

Madelene Öhlin, Nordiskt marknadsansvarig Beauty, Philips

Tel: 0706-84171, E-mail: madelene.ohlin@philips.com

.

Om Philips:

Royal Philips, Holland (NYSE: PHG, AEX: PHIA), är ett företag inom hälsa och välbefinnande som fokuserar på att förbättra människors liv genom innovationer inom Healthcare, Consumer Lifestyle och Lighting. Philips, med huvudkontor i Holland, hade 2014 en försäljning på 21,4 miljarder euro, cirka 106 000 anställda och försäljning och tjänster i mer än 100 länder. Företaget är ledande inom hjärt- och akutvård samt vård i hemmet, energieffektiva belysningslösningar ochnya användsningsområden för belysning, såväl som rakning och grooming för män, och tandvård. Nyheter från Philips återfinns på www.philips.se/press.

.