Nyhetscenter | Sverige

mar 15, 2018

Sömnapné utan att veta det: Slutar andas i sömnen

 

Mer än 400 000 svenskar har sömnapné utan att veta om det. Många är ständigt trötta, hängiga och i riskzonen för följdsjukdomar.

Stockholm, Sverige – Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) - Trots detta diskuterar man sällan med sin läkare kring dessa symptom även om deras partners blir oroliga när de har andningsuppehåll under natten och när de vaknar av att de försöker få luft.

När man diagnostiserats upplever många att de har fått livet tillbaka och i många fall ångrar man att man inte gått till läkare tidigare. Detta visar en undersökning som omfattar fler än 5 000 svenskar och danskar med sömnapné, sömnbesvär eller en partner med något av dessa tillstånd.


Dålig nattsömn, andningsuppehåll och att kippa efter andan varje natt. Ständig trötthet och irritation. Sömnapné kan ha betydande konsekvenser. Detta visar en omfattande undersökning bland 5 398 respondenter i Sverige och Danmark, utförd av Philips i samarbete med bland annat apnéföreningarna i Sverige och ledande läkare på området. De tillfrågade individerna hade antingen sömnapné, sömnbesvär eller hade en partner med detta. Totalt 2 762 svenskar ingick i undersökningen.

Sleep Therapy Dream Station 3

Dålig nattsömn, andningsuppehåll och att kippa efter andan varje natt. Ständig trötthet och irritation. Sömnapné kan ha betydande konsekvenser. Detta visar en omfattande undersökning bland 5 398 respondenter i Sverige och Danmark, utförd av Philips i samarbete med bland annat apnéföreningarna i Sverige och ledande läkare på området. De tillfrågade individerna hade antingen sömnapné, sömnbesvär eller hade en partner med detta. Totalt 2 762 svenskar ingick i undersökningen.          

 

Konstant trötthet, irritation och ensamma i sängen

Bland de svenskarna som diagnostiserats med sömnapné angav 69 % att de aldrig kände sig utvilade när de vaknade på morgonen. Majoriteten (58 %) var ständigt trötta på jobbet. Många var lättirriterade och på dåligt humör (28 %), samt hade koncentrationssvårigheter och minnesstörningar (26 %). Ungefär var sjätte person (17 %) angav depressionsliknande symptom.

 

Även partners till patienter upplevde konsekvenser av sjukdomen. Detta omfattade oro över partnerns hälsa (52 %) och majoriteten (59 %) upplevde problem med sin egen nattsömn. Därför var även de irriterade (24 %) och ofta trötta på arbetet (15 %). Det gick dessutom ut över mångas samliv (18 %) och nästan var tredje person behövde till och med sova i ett annat rum (30 %). Det uppstod en oro hos både patienten med sömnapné och hos partnern när de skulle köra bil i trött tillstånd (18 %).

 

Jan Hedner, professor på Department of Sleep Medicine, Respiratory Medicine and Allergology, Sahlgrenska University Hospital, och därmed ledande expert på området: ”Sömnapné kan betecknas som en folksjukdom. Med förbättrad diagnos och behandling har hälsoläget vid detta tillstånd förbättrats avsevärt under de senaste åren. Vi har dock en lång väg att vandra. Sömnapné är fortfarande i alltför många fall odiagnostiserad och detta behöver förändras. Den nu aktuella undersökningen visar tydligt att symptom och konsekvenser kan vara betydande och att mycket står att vinna i en tidig och komplett behandling.”

 

Slutar andas på natten

Sömnapné förknippas ofta med snarkning vilket också är ett vanligt symptom. Andningsuppehållen uppträder uteslutande under natten och kan ske vid 100-tals tillfällen under en enda natt. I undersökningen deltog 1 198 svenskar med sömnbesvär, varav 45 % visar tecken på sömnapné utan att vara medvetna om det då de inte har diagnostiserats.

 

Nästan var tredje person av dem har andningsuppehåll under natten (28 %) och en del vaknar till och med upp och kippar efter andan eller kan inte få luft (16 %). Detta bekymrar också de allra flesta partners (82 %).

 

Gert Grundström, ordförande för Apnéföreningen i Stockholm, önskar större fokus på att hitta de många patienter som har sömnapné utan att veta det: ”Obehandlad sömnapnésyndrom kan orsaka dramatiska förändringar i människors liv. Därför är det djupt oroande att så många svenskar har sömnapné utan att veta det. Konsekvenserna kan vara allvarliga komplikationer som hjärt- och kärlsjukdomar, blodpropp och diabetes. För att inte tala om vad som kan hända i trafiken när man inte är utsövd. Slutligen skall man inte glömma bort partnern som får utstå att lyssna på snarkningar och kanske ännu värre - uppleva tystnaden när partnern har andningsuppehåll.”

 

Som att få ett nytt liv

Den genomsnittliga tiden till första läkarundersökning vid sömnapné är lång. Undersökningen visar att trots de många konsekvenser och bekymmer så väntade mer än var tredje svensk med sömnapné i minst fem år innan de pratade med en läkare om symptomen (35 %). De flesta (66 %) blev lättade över att få sin diagnos och majoriteten (69 %) önskar att de hade tagit kontakt med en läkare tidigare. Hälften av alla partners önskar att de hade pressat sin partner mer för att få dem att besöka en läkare (50 %).

 

Gert Grundström fick själv en stroke för 12 år sedan och önskar att han hade kontaktat läkaren tidigare: ”Det visade sig att jag hade katastrofala värden – över 80 andningsuppehåll i timmen. Inte konstigt att jag fick en stroke. Allt detta hade kunnat undvikas om jag hade haft förstånd att söka hjälp för min snarkning i tid.”

 

Anna Bernhard, 63 år, har också fått diagnosen sömnapné men hon tog först symptomen på allvar när hon på grund av trötthet var nära att köra av vägen med sin dotter i bilen. ”Mitt liv har blivit så mycket bättre efter att jag har fått CPAP-behandling och nu kan jag köra bil igen. Jag har alltid varit öppen med min sömnapné, men jag har ofta stött på att det är lite av tabu att prata om, och framförallt hos kvinnor. Det här måste förändras - det ska inte behöva gå så långt att sömnapnén först upptäcks när man har fått en allvarlig följdsjukdom eller råkar ut för en allvarlig olycka”, säger Anna Bernhard.

Sleep Therapy Dream Station 1

Nio av tio personer i undersökningen har efter diagnos fått behandling med en mask och maskin (så kallad CPAP) som ger luft när de sover (89 %). Det betyder att de nu får en god nattsömn (61 %) och upplever mindre trötthet (74 %). I många fall upplever de bättre ork (49 %) och koncentration (39 %). Var tredje känner att de har fått ett nytt liv (33 %) och det upplever i många fall även partnern (11 %).

 

För Gert Grundström innebar behandlingen av sömnapné att både han och hans fru fick en stark förbättrad livskvalitet: ”Ända sedan jag fick behandling mot min apné har det inneburit ett nytt liv för både mig och min fru, som numera får sova ostörd och utan att behöva vara konstant orolig för mig,” säger Gert Grundström, ordförande för Apnéföreningen i Stockholm.”

För ytterligare information kontakta:

Om undersökningen och intervju med case: Fredrika Sundgren

Kommunikationskonsulent, Kompas Kommunikation

Tel: +46 739 098 851 / E-mail: fredrika@kompas.dk

 

Om sömnapné: Jan Hedner, professor på Department of Sleep Medicine, Respiratory Medicine and Allergology, Sahlgrenska University Hospital
Tel: +46 73 500 2077 / E-mail: jan.hedner@lungall.gu.se

 

Om patientföreningen: Gert Grundström, ordförande apnéföreningen

Tel: +46 8 7176228 / E-mail: gert.grundstrom@telia.com

Om Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) är ett ledande företag med högteknologiska produkter och tjänster inom hälsa och sjukvård. Fokus är att förbättra människors hälsa och att möjliggöra bättre resultat för hela hälsokedjan från en sund livsstil och förebyggande, till diagnos, behandling och vård i hemmet. Philips avancerade teknik i kombination med kliniska kompetens såväl som konsumentinsikter gör det möjligt att leverera integrerade helhetslösningar. Philips är ledande inom bilddiagnostik, behandling via avancerad bildvisualisering, patientmonitorering, e-hälsa och informationsteknologi, såväl som inom personlig hälsa och vård i hemmet. Philips, med huvudkontor i Holland, hade 2016 en försäljning på 17,4 miljarder euro inom sin hälsoteknikportfölj och cirka 70 000 anställda med försäljning och tjänster i mer än 100 länder. Nyheter från Philips återfinns på www.philips.se/press.

Läs merLäs mindre

Ämnen

Kontakter

Lina Faye

Lina Faye

Head of Communications

Tel: +46 708 322137

Dela på sociala medier

Mediatillgångar

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.