0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Borsta for hjartat philips

    Borsta för hjärtat

    Philips Sonicare x Hjärt-Lungfonden

    Visste du att det kan finnas en koppling mellan munhälsa och ditt hjärta? Philips Sonicare är stolt huvudpartner till Hjärt-Lungfonden. Tillsammans vill vi att fler ska känna till hur din munhälsa och ditt hjärta kan höra samman*.

    Hl logo

    Borsta för hjärtat

    Endast 28% av svenskar i ålder 18-29 år vet om att det kan finnas en koppling mellan munhälsa och hjärta**. Tillsammans med Hjärt-Lungfonden vill Philips Sonicare att fler ska ta hand om sin munhälsa.   

    No1 logo
    Bfh logo
    Philips DiamondClean 9400 black

    Philips bästsäljare - DiamondClean 9000
     
    Alla Philips eltandborstar använder sig av sonisk teknologi som pressar vatten och tandkräm in mellan tänder och längs med tandköttet för en djup och skonsam rengöring.
     
    • Tar bort upp till 10 x mer plack än en manuell tandborste
    • BrushSync väljer automatiskt det bästa läget för dig
    • DiamondClean 9000 kan användas i upp till två veckor med en enda laddning
    • Upptäck fler Sonicare-modeller här

    * Bakteriers väg från mun till hjärta via blodomloppet - Sanz et al. J Clin Periodontol. 2020;47:268–288.

    ** Baserat på Kantar Public 1605815, 1206 webintervjuer 15-19 December (MaPe). Undersökningen är beställd av Hjärt-Lungfonden och Philips.

    Sonicare for kids

    Ta hand om din munhälsa - börja i tid

    Källa: Hjärt-Lungfonden

    Det är viktigt att sköta sin munhälsa under hela livet. En dålig munhälsa kan ge stora problem med karies och tandlossning. Det kan även finnas samband mellan dålig munhälsa och sjukdom i hjärta och kärl.

    Den bakteriebeläggning som byggs upp på tänderna när vi äter och dricker kallas tandplack. Om placken inte borstas bort bryter bakterierna i placken ner tandköttet och orsakar så kallade tandköttsfickor. I fickorna samlas bakterier och det skapas stora sårytor som är kroniskt inflammerade.

    Regelbunden kontroll av tandläkare/tandhygienist rekommenderas för att upptäcka möjliga problem i tid

    Oneblade Iota style
    Oneblade Iota style

    Hur hänger tandplack med bakterier ihop med hjärt-kärlsjukdom?

    Enligt Hjärt-Lungfonden kallas den bakteriebeläggning som byggs upp på tänderna när vi äter och dricker för tandplack. Om placken inte borstas bort bryter bakterierna i placken ner tandköttet och orsakar så kallade tandköttsfickor. I fickorna samlas bakterier och det skapas stora sårytor som är kroniskt inflammerade. Inflammationen kan bland annat orsaka tandlossning. Via blodomloppet kan sedan bakterier färdas till exempelvis hjärta och kärl.

    Du kan dela in munhälsoproblem i infektioner och inflammationer. Infektioner kan orsaka spridning av bakterier till hjärtats klaffar och till inopererade klaffar och pacemakers. Inflammationer i tandköttet kan hos vissa bli kroniska och då troligen komma att belasta hela kroppen och öka på åderförkalkningsprocessen (källa Hjärt-Lungfonden).

    Eltandborstar från Philips Sonicare använder en sonisk teknologi som pressar vatten och tandkräm mellan tänderna för en djup och skonsam rengöring. Med Philips Sonicare får du samma borstning, 20 x mer effektivt (gäller plackborttagning vs. manuell tandborste när du borstar med A3-borsthuvudet). 62 000 borststrårörelser per minut ger dig fler rörelser efter två minuters borstning än efter 1 månad med manuell tandborste.

    Tips & Råd - Så borstar du för hjärtat

    Röker du? 

    Den som röker bör sluta röka. Nya studier som Hjärt-Lungfonden tagit del av talar för att det kan finnas ett oberoende samband där tandlossning kan medföra en cirka 30-35 procents högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom efter det att hänsyn tagits till faktorer som rökning, utbildningsnivå och inkomst.

    2+2+2+2-metoden

    Borsta 2 minuter, 2 gånger om dagen, med 2 cm fluoridtandkräm och vänta 2 timmar innan nästa måltid. Att undvika småätande samt vara extra noga vid muntorrhet är också viktigt för att förhindra karies. 

    Rengör mellan tänderna

    Interdental rengöring, vill säga att rengöra mellan tänderna är viktigt. Detta gör du med exempelvis mellanrumsborstar, tandstickor, tandtråd eller Power flosser. Helst ska du rengöra mellan tänderna varje dag.

    Besök tandläkare/
    tandhygienist regelbundet

    Eftersom man kan ha besvär i munnen som inte känns rekommenderas regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist. Om tandköttet börjar blöda eller svullna upp kan det vara ett tecken på begynnande tandlossning och det är extra viktigt att boka tid hos tandläkare eller tandhygienist.

    Stöd pågående forskning & Hjärt-Lungfonden

    • Pågående forskning vid Karolinska Institutet med stöd från Hjärt-Lungfonden följer nu upp Parokrankstudien med en prospektiv framåtblickande studie för att ta reda på om tandlossning är en självständig riskfaktor för framtida hjärt-kärlsjukdom.
    • Om en långtidsuppföljning stärker antagande om ett oberoende (kausalt) samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt öppnar detta en möjlighet att genom förbättrad tandhälsa minska insjuknandet i hjärtinfarkt vilket skulle få stor betydelse för folkhälsan.

    Dagens forskning kan rädda liv i morgon - stöd Hjärt-Lungfondens forskning här

    Friskfaktorer - för ett friskare liv

    Källa: Hjärt-Lungfonden

    • Sömn: Om du långvarigt sover mindre än 6 timmar i snitt ökar risken för typ 2-diabetes, hjärtkärlsjukdom och depression. De flesta människor behöver 7 till 9 timmars sömn, men variationen är stor.
    • Rörelse: Det är bättre att motionera "lite och ofta" än "länge och sällan" (gärna minst 30 min per dag)
    • Ät mer grönsaker, frukt & fullkorn: Över 5 000 dödsfall på grund av hjärtinfarkt och stroke skulle kunna undvikas varje år om vi svenskar följde Livsmedelsverkets kostråd – med fokus på att äta mer grönsaker, frukt och fullkorn.

    Frågor och svar: Mun & Hjärta

    Hur ser kopplingen mellan munhälsa och hjärt-kärlsjukdomar ut?

    Enligt Hjärt-Lungfonden har forskare länge känt till att det finns ett samband mellan dålig munhälsa med svår tandlossning och sjukdomar i hjärta och kärl, exempelvis hjärtinfarkt och stroke. Det är dock oklart om det är den dåliga munhälsan som orsakar den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom eller om sambandet kan förklaras av generellt sett sämre hälsa hos de med tandlossningssjukdom. Nya studier talar emellertid för att det kan finnas ett oberoende samband där tandlossning kan medföra en cirka 30-35 procents högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom efter det att hänsyn tagits till faktorer som rökning, utbildningsnivå och inkomst.

    Hur hänger tandlossning och diabetes ihop?

    Enligt Hjärt-Lungfonden har personer med diabetes allmänt sämre läkningsförmåga och ökad risk för infektioner. De har också oftare tandlossning än övriga, och bland de med svår tandlossning är det vanligt med tidigare okänd diabetes. En förklaring är att ökat socker i blodet gynnar tillväxten av bakterier.

     

    Eftersom det finns ett samband mellan sockerhalten i blodet och tandlossning är det viktigt att ha god kontroll på blodsockret. God kontroll minskar risken för bakterietillväxt i tandköttsfickor samtidigt som behandling av omfattande tandlossning kan förbättra blodsockernivåerna. Personer med diabetes bör informeras om denna risk och uppmuntras till regelbunden tandhälsokontroll.

    Vad är Hjärt-Lungfonden?

    För att ge människor ett längre och friskare liv samlar Hjärt-Lungfonden in och delar ut pengar till utvald hjärt- och lungforskning. De arbetar också för att sprida kunskap och driva påverkan baserat på forskningens resultat. Huvuddelen av den oberoende forskningen inom hjärt-, kärl- och lungområdet i Sverige finansieras av Hjärt-Lungfonden. Läs mer om deras arbete här.

    Vilka grupper har framför allt risk att utveckla hjärt-kärlsjukdom vid dålig munhälsa?

    Enligt Hjärt-Lungfonden har man hos rökare, personer med diabetes och personer med reumatiska sjukdomar sett ökad förekomst av mer svårartad tandlossning som orsakas av inflammation och för dessa grupper finns även en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det är dock inte bevisat att det är just tandlossningen som utgör en direkt orsak till hjärt-kärlsjukdomen. Personer med förkalkade hjärtklaffar eller med inopererade mekaniska klaffar, inopererade hjärtstartare eller pacemakers är särskilt utsatta vid infektion i blodet. För dessa grupper finns en ökad risk för att bakterier från munnen sprider sig till blodet och transporteras ut till exempelvis en hjärtklaff och där orsakar en varbildning som kräver antibiotikabehandling.

    Vad är Borsta för hjärtat?

    Borsta för hjärtat är ett långsiktigt samarbete mellan Philips Sonicare och Hjärt-Lungfonden för att öka kunskapen om kopplingen mellan en god tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom. Svensk forskning har visat att det med all sannolikhet finns ett orsakssamband mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdom. Nu behövs mer forskning för att öka kunskapen om kopplingen mellan tandhälsa och hjärt kärlsjukdom. En Sifo-undersökning på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare under januari 2023 visar att halva befolkningen inte känner till kopplingen mellan tandhälsa och hjärt-Kärlsjukdom.

    Gör Hjärt-Lungfonden och Philips gemensam reklam?

    Philips gör reklam för sina eltandborstar vid namn Philips Sonicare. I detta reklammaterial visar Philips upp att Philips är huvudpartner till Hjärt-Lungfonden, något som innebär att Philips varit med och finansierat Hjärt-Lungfondens forskning. Hjärt-Lungfonden gör ingen reklam eller betalar för någon reklam för Philips produkter. Gemensamt informerar Hjärt-Lungfonden och Philips om kopplingen mellan tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom, detta under inititativet ”Borsta för hjärtat”.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.