1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  • Fördelar med Philips Shop

  • 30 dagars returgaranti

  • 2 års garanti

  • Fri frakt

  Luftfuktare

  Allt du behöver veta om
  luftfuktighet inomhus

  Vad är luftfuktighet?  


  Luftfuktighet är ett mått på mängden eller andelen vattenånga som finns i luften. Luftfuktighet har en stor inverkan på hur vi upplever klimat och väder och varierar under olika årstider samt beroende på vart du befinner dig i världen.

  Oftast är luften inomhus torrare under vinterhalvåret när det är lägre temperaturer ute, kall luft kan nämligen inte kan hålla lika mycket fukt som varm luft kan. Under vintern vrider vi även upp värmen inomhus, vilket är också är en anledning till att fukten torkas ut från luften inomhus. Vid torr luftfuktighet inomhus kan många uppleva symptom som svidande ögon, torra slemhinnor, torr och irriterad hy och problem med sömnen. För att lindra och ta bort symptomen av torr luft är en luftfuktare ett bra alternativ för att öka luftfuktighet inomhus.

  Vad spelar luftfuktighet inomhus för roll - egentligen?

   

  Människor består av ca 60 % vatten, det innebär att våra kroppar är väldigt känsliga för luftfuktighet och kan lätt bli uttorkade. Vid för låg luftfuktighet kan vi därför få besvär som torr hy, nariga läppar och till och med fuktigheten i hårcellerna kan påverkas och göra så att det kliar i hårbotten.

  Torr luft kan även skapa obehag när vi andas, ge upphov till näsblod samt orsaka torra slemmhinnor, vilket kan försvaga immunförsvaret och göra dig mer mottaglig för bakterier och virus. Om du istället har en optimal luftfuktighet inomhus kan du undvika hälsoriskerna och göra det lättare för din hud att återhämta sig från den torra luften utomhus.

  Vilken luftfuktighet inomhus är optimal?


  Luftfuktighet inomhus mäts som relativ luftfuktighet i procent, vilket beskriver mängden vattenånga i luften vid en viss temperatur i förhållande till den maximala mängden vattenånga vid samma temperatur. Vid en relativ luftfuktighet på 100 % nås det som kallas daggpunkten och vattendroppar bildas. Den relativa luftfuktigeten är ett bra mått för att veta hur lång tid det är kvar till daggpunkten nås.

  En optimal luftfuktighet inomhus på 40-60 % hämmar tillväxten av bakterier och mögel, och du får en behaglig inomhusluft du kan andas utan att det känns torrt. Utöver att använda en luftfuktare för att reglera din luftfuktighet inomhus är några husmorsknep att addera växter, hänga blöt tvätt i rummet med torr luft, eller att ställa ut skålar med vatten. Husknepen är inte alltid så praktiska och det kan krävas ganska många växter, tvätt och vattenskålar. Luftfuktighet kan mätas med hjälp av en fuktmätare, (hygrometer), eller med hjälp av en luftfuktare som reglerar och mäter luftfuktighet inomhus.

  Vad ska jag tänka på om jag vill köpa en luftfuktare att ha inomhus?


  Om du har märkt av att inomhusluften är torr så är det klokt att införskaffa en luftfuktare för att hjälpa dig att lindra symptomen av torr luft. Våra luftfuktare använder NanoCloud-teknik som är en naturlig avdunstningsprocess för att fukta hemmet. De osynliga vattendropparna som skapas av vår NanoCloud-teknik är för små för att bära mineraler. Mineralerna blir i stället kvar i vattentanken, som är lätt att rengöra och eftersom att vattendropparna är så små ligger de kvar i luften längre och det blir inte fuktfläckar på intilliggande ytor. Med våra luftfuktare kan du mäta luftfuktighet inomhus och genom att ställa in det automatiska läget reglerar luftfuktaren vilken luftfuktighet du borde ha. Du kan också välja att ställa in den luftfuktighet du föredrar – 40 %, 50 % eller 60 %.

  Vad händer om jag har för hög luftfuktighet inomhus?


  Om du har för hög luftfuktighet i hemmet kan en avfuktare i vissa fall vara en del av lösningen av problemet. Luftfuktighet inomhus bör inte vara överstiga 75 % under en längre period, det kan då ge upphov till bakterier, virus eller till och med mögel. Som en följd kan hemmet börja lukta illa och du kan behöva se över ditt hem för skador. De flesta skadefall är dock inte orsakade utav fuktighet i luften, utan snarare utav markfukt och läckage. Det är alltid bra att hålla utkik efter tecken på att din luftfuktighet inomhus är för hög som till exempel kondens eller fuktfläckar, speciellt vid de rum som är utsatta för myckt fukt, till exempel kök, tvättstuga, badrum eller källare. För att inte nå för höga fuktnivåer i luften är det bra att titta efter en luftfuktare som stänger av sig när önskad luftfuktighet inomhus är nådd så att du inte riskerar en för hög luftfuktighet som kan vara skadlig.
  Källor:
  SMHI
  Byggahus

  Relaterade produkter

  • Series 2000 Luftfuktare
   -{discount-value}

   Series 2000 Luftfuktare

   Visa produkt
  • Series 2000i Kombinerad Luftrenare och luftfuktare
   -{discount-value}

   Series 2000i Kombinerad Luftrenare och luftfuktare

   Visa produkt
  • Kombinerad luftrenare med luftfuktare
   -{discount-value}

   Kombinerad luftrenare med luftfuktare

   Visa produkt

  Philips Luftfuktare

  Läs mer om Philips Luftfuktare

  Relaterat

  • Relativ luftfuktighet - Vad är det?

   Relativ luftfuktighet - Vad är det?

  • Är luftfuktare bra eller dåligt?

   Är luftfuktare bra eller dåligt?

  • Torr luft inomhus? Så gör du för att öka luftfuktigheten

   Torr luft inomhus? Så gör du för att öka luftfuktigheten