1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Airfryer

  Fritera pommes frites i fritös eller Airfryer

   - vad blir bäst?


  Friterade pommes är en favorit som går hem hos de allra flesta. Barn som vuxna älskar det! Vi tycker alltid att en hemlagad, hälsosam måltid vinner över snabbmatkedjorna, men är medvetna om att den där perfekta krispigheten kan vara svår att få till när man friterar hemma. Hur lång tid ska pommesen friteras? Vilken temperatur ska de friteras i? Blir egna eller köpta pommes bäst? Vad gör jag av oljan som jag friterat i? Detta är bara några frågetecken som ofta dyker upp. 

  Låt oss börja i rätt ände -  tillagningsmetoden. Fritösen är nämligen inte längre det självklara valet, utan utmanas ständigt av Airfryern som tillagar dina pommes med luft istället för olja. Här följer en jämförelse som tar upp fördelar och nackdelar med de båda tillagningsmetoderna för förstå vad som ger bäst resultat. 

  Fritera pommes i fritös

   

  När du friterar pommes i olja kan du använda dig av både en fritös och fritera i en kastrull med höga kanter. Om du använder en kastrull måste du se till att ha ett lock nära till hands så att du kan täcka grytan om det skulle stänka het olja.

  Pommes i fritös - såhär gör du:


  Om du vill fritera hemmagjorda pommes, skär du först potatisen i stavar och kokar sedan upp dem i vatten 5-10 minuter (de får inte spricka). När potatisstavarna har kokat klart, lägger du dem att torka på hushållspapper i cirka 15 minuter. Det är viktigt att potatisstavarna är helt torra när du lägger ned dem i den heta oljan för att undvika att oljan stänker eller kokar över. Du kan även fritera frysta pommes frites i fritös eller gryta men det är generellt bättre att hålla sig till torra ingredienser för att undvika för mycket stänk.


  Under tiden potatisen rinner av, förbereder du frityroljan och hettar upp aningen mat-, raps eller solrosolja. För friterade pommes brukar temperaturen ligga mellan 160°C och 180°C. När oljan har nått den rätta temperaturen lägger du försiktigt i en mindre mängd potatis. Det är viktigt att inte lägga i för mycket åt gången eftersom oljan riskerar att koka över. Låt fritera i några minuter tills de fått lagom färg och ta upp potatisstavarna med en hålslev. Många föredrar att dubbelfritera sina pommes frites för att få dem ännu krispigare. Låt slutligen de friterade pommesen rinna av på hushållspapper.

  Fritera pommes i en Airfryer

   

  Airfryern använder en annan tillagningsmetod än en fritös. Istället för att fritera med olja, tillagar Airfryern pommesen med snabbcirkulerande, het luft. Airfryerns botten är formad som en sjöstjärna, vilket gör att luften inne i Airfryern cirkulerar i cirkulerar 360 ° och ger en konstant och jämn värmefördelning i hela matlagningskorgen. På så sätt undviker du att delar av pommesen blir brända medan andra blir undertillagade. Samtidigt skapar kraftig direktvärme från ovansidan en krispig, gyllenbrun yta.

  Pommes i Airfryern - såhär gör du:

   

  När du friterar pommes i en Airfryer kan du välja mellan att göra potatisstavarna själv från grunden eller använda frysta pommes. Om du väljer färdiga pommes behöver du inte tillsätta någon extra olja eftersom dessa i de flesta fall redan innehåller fett. Om du friterar egna pommes i Airfryern krävs endast en matsked för att de ska bli goda och krispiga. Ett är ett tips att blötlägga pommesen i kallt vatten 30 minuter innan tillagning. Detta för att dra ur stärkelse ur potatisen, vilket i sin tur bidrar till en krispig yta senare.

   

  Till skillnad från fritering i fritös, behöver du inte koka upp potatisstavarna innan utan lägger dem direkt i matlagningskorgen. Tillsätt sedan en matsked olja och blanda runt så att oljan fördelas jämt. Eftersom Airfryern inte har någon uppvärmningstid kan du tillaga pommesen direkt. Börja med att tillaga pommesen i 12 min på 185°C. Ta sedan ut korgen, skaka om och tillaga i ytterligare 5 minuter på 185°C.

   

  Pommes frites i Airfryer

  Fritera pommes frites i fritös eller Airfryer

  – vad blir bäst?


  Tiden

  Båda tillagningsmetoderna tar ungefär lika lång tid. Att fritera i olja går snabbare men du måste vänta på att oljan ska hettas upp. Pommesen tar längre tid att tillagas i Airfryern men å andra sidan slipper du uppvärmningstiden.

  Fettet
  Fördelen med att fritera pommes frites i fritös eller gryta är att oljan gör pommesen krispiga och goda. Tyvärr kommer det goda med mängder av onyttig olja och fett. Med Airfryern behöver du endast tillsätta en matsked olja (eller ingen alls) för att få ett krispigt resultat eftersom det är luften som gör jobbet. Det är stor skillnad från en fritös där smaken och krispigheten kommer från oljan. Philips Airfryer tillagar dina pommes frites med upp till 90 % mindre fett jämfört med tillagning i en vanlig fritös1.

   

  Tillagningsprocessen

  Ännu ett plus med Airfryern är att du slipper oroa dig för att bränna dig på den heta frityroljan. Du kan tillaga såväl hemgjorda som frysta pommes utan att tänka på olja som stänker eller kokar över. Eftersom Airfryern fördelar värmen jämt i hela korgen (kommer du ihåg den sjöstjärneformade bottnen?!) sköter Airfryern tillagningen åt dig. Resultatet blir visserligen allra bäst om du tar ut och skakar pommesen ett par gånger under tillagningen, men ansträngningen är relativt liten i jämförelse till en fritös som kräver din fulla uppmärksamhet. På Airfryern kan du dessutom ställa in temperaturen och slipper svårigheterna med att hålla en jämn och optimal temperatur på frityroljan.

   

  När du friterar pommes frites i en fritös får man räkna med att frityroljan kommer att osa en hel del. För den som vill undvika lukten från frityroljan, är Airfryern ett bättre alternativ.

   

  Rengöringsprocessen

  När det kommer till rengöring, skiljer de båda metoderna sig åt. När du friterat med olja måste du låta oljan svalna för att sedan hälla över den i en förslutningsbar förpackning. Det är viktigt att du inte häller ner oljan i vasken eftersom fettet kan orsaka stopp när det stelnar. Med Airfryern slipper du helt hantera oljan, och kan istället diska alla löstagbara delar direkt i diskmaskinen. 

   

  Slutsatsen

  Vi har nu jämfört en fritös med en Airfryer med hjälp av en rad olika faktorer – vilken metod är egentligen bäst? Eftersom de flesta snabbmatkedjor fortfarande friterar sina pommes i en fritös, kommer resultatet bli mest likt när du friterar (eller dubbelfriterar) dina pommes i olja. Med det sagt, blir pommesen både krispiga och betydligt nyttigare om du istället tillagar dem i en Airfryer. Med en Airfryer slipper du tänka på allt som har med oljan att göra – att den kommer stänka, osa, var du ska göra av den och att den slutligen kommer att hamna i din mage. Vi tycker att enkelt, nyttigt och gott vinner i längden. Läs mer om Airfryern här.

  1. Jämfört med färska pommes frites som tillagats i en vanlig fritös från Philips.

  Relaterade produkter

  Philips Airfryer

  Läs mer om Philips Airfryer

  Relaterat

  • Fritera utan olja - hur fungerar det?

   Fritera utan olja - hur fungerar det?

  • Varför smakar fet mat bra?

   Varför smakar fet mat bra?

  • Skillnaden mellan en Airfryer och en varmluftsugn

   Skillnaden mellan en Airfryer och en varmluftsugn