1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  • Fördelar med Philips Shop

  • 30 dagars returgaranti

  • 2 års garanti

  • Fri frakt

  Tandsten

  Kan man ta bort tandsten själv?  

  Alla får tandsten, det är inget konstigt med det. Men hur mycket och hur allvarligt det är skiljer sig från fall till fall. Det kan i bästa fall resultera i en lite ofräsch känsla i munnen, men i värsta fall kan det till och med vara farligt. Att det dessutom är väldigt svårt att få bort på egen hand gör inte saken bättre. Läs allt om vad du kan göra åt tandsten här!

  Så vet du om du har tandsten

   

  Du kan enkelt upptäcka om du har tandsten genom att dra tungan mot tändernas baksida. Om det känns extra skrovligt kan det ha bildats där. Ibland kan tandstenen också få en mörkare färg på grund av maten man äter. Det upptäcker man enkelt om man vinklar ner käken och speglar sig.

   

  Om du ofta blöder när du borstar tänderna kan det bero på en mängd orsaker. En vanlig orsak är att du borstar för hårt, eller på fel sätt. Men det kan även vara ett första tecken på tandsten under tandköttet. Dessa blödningar i samband med en konstig, inflammatorisk smak i munnen, betyder att det är dags att besöka tandläkaren. Tandsten under tandköttet kan nämligen orsaka tandlossning.

   

  Hur bildas tandsten?


  Först och främst, hur snabbt och hur mycket tandsten som bildas skiljer sig från person till person. Hos vissa bildas det redan efter någon vecka medan andra knappt får tandsten överhuvudtaget.

   

  Hur fort det går beror helt på vilken kost man äter och hur man sköter om sina tänder. Men det kan också bero på hur saliven är sammansatt. Mer mineralsalter och kalcium- och fosfatjoner i saliven resulterar oftast i mer tandsten.

   

  Så gör du för att ta bort tandsten själv

   

  Förstadiet till tandsten är en bakteriebeläggning som förhårdnas ju längre tiden går. Till slut, oftast efter några veckor, bildas tandsten. Det brukar gå bra att borsta bort beläggningen med din tandborste under de första veckorna, men när den väl hårdnat är det svårt att få bort själv. Då behöver du gå till en tandläkare för att få hjälp.

   

  Eftersom det är så svårt att göra något åt fullt utvecklad tandsten är det viktigt att förebygga det på bästa möjliga sätt. Hur du gör det kan du läsa mer om här.
   

  På webben kan man hitta kit för att ta bort tandsten själv, men dessa verktyg är svåra att använda och man riskerar att skada sina tänder. Det är mycket bättre att sköta sin munhygien bra från början och besöka en tandhygienist minst en gång per år för att se att allt är okej. Tandhygienisten tar då bort tandstenen som bildats med ultraljud, specialverktyg eller laser, istället för att du ska hacka runt mellan tänderna med något du köpt på nätet.

   

  Philips bästa verktyg för att förebygga tandsten


  Att ta bort tandsten själv är svårt, och kan framförallt vara farligt för tänder och tandkött. Det går helt enkelt inte att göra så värst mycket åt det själv hemma. Men – med en eltandborste från Philips får du verkligen rätt verktyg för att förebygga uppbyggnaden av tandsten. Philips eltandborstar tar bort upp till 10x mer plack och ger dig 100% friskare tandkött jämfört med en manuell tandborste.


  www.philips.se/elektriska-tandborstar kan du läsa mer om alla olika varianter och lista ut vilken som passar dig bäst – från plånboksvänliga ProtectiveClean till lyxiga DiamondClean.

  Relaterade produkter

  Philips Eltandborstar

  Läs mer om Philips Eltandborstar

  Relaterat

  • Vad är tandsten & så förebygger du det

   Vad är tandsten & så förebygger du det

  • 7 fördelar med en eltandborste

   7 fördelar med en eltandborste

  • Missfärgade tänder - Så får du bort fläckar på tänderna

   Missfärgade tänder - Så får du bort fläckar på tänderna