1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Så gör du rent trägolv hemma


  Oavsett om det är fin parkett, rustikt trägolv eller massivt trägolv så är ett trägolv en investering som varar länge. Exakt hur länge beror dock på hur mycket du känner till om skötsel av trägolv, annars kan det snabbt förlora sin charm. Läs vår enkla guide för hur du gör rent trägolv - samt tips och tricks för underhåll - så att du kan njuta av ditt vackra golv under många år framöver.

  Att ta hand om trägolv: Hur man kontrollerar skyddsskiktet

   

  Hur man skurar trägolv på lämpligt sätt beror främst på hur de är tätade. Ju starkare tätningen är, desto mindre känsligt är golvet för regelbunden rengöring. Dock är inte alla trägolv tätade på samma sätt. De kan vara obehandlade, oljade eller vaxade, målade eller till och med förseglade. Innan du börjar moppa trägolvet behöver du kontrollera skyddstätningen på ditt golv. Gör så här:

   

  1. Välj en undangömd plats på golvet och droppa lite vatten på det.
  2. Om vattnet försvinner omedelbart och efterlämnar en mörk fläck har golvet förmodligen inte behandlats, eller inte oljats tillräckligt.
  3. Om dropparna däremot ligger kvar en bra stund har ditt golv förmodligen en tätning som kan rengöras med vatten.


  Tips: Du bör alltid vara sparsam med vatten, även om golvet är väl tätat.

  Hur man rengör trägolv: Tips och tricks

  Hur man rengör trägolv: Tips och tricks

   

  Nu när du har kontrollerat skyddsskiktet kan du börja rengöra ditt trägolv. Här är våra bästa tips för att hålla det i toppskick.

  Din guide för städning av trägolv:

   

  1. Sopa golvet dagligen. Städa ditt trägolv varje dag genom att ta bort löst skräp som damm, stenar och smulor med en kvast, sopborste och skyffel eller dammsugare. Detta förhindrar att smutsen kommer in i träets yta; om den gör det kan det orsaka fula repor med tiden.
  2. Moppa trägolvet en gång i veckan. När det gäller att moppa trägolv är en gång i veckan en bra tumregel om det är ett lackerat golv, till exempel förseglad parkett. Du kan hälla ett speciellt rengöringsmedel för trägolv i vattnet; kontrollera bara tillverkarens instruktioner först. Vrid alltid ur trasan eller moppen så att den endast är fuktig och inte blöt.
  3. Alternativt kan du rengöra golvet med en fuktig trasa. Detta kan man göra på ett oljat eller vaxat trägolv. Du bör dock inte göra det oftare än nödvändigt eftersom porerna inte är helt stängda och vatten kan tränga in lättare. Torka alltid av i ådringens riktning.
  4. Att moppa helt obehandlade trägolv är ingen bra idé. Denna typ av golv ska man endast torrstäda, eftersom vatten annars tränger igenom de oskyddade porerna och får golvet att svälla. Numera är dock denna typ av golv ganska sällsynt.

  Hur får man bort fläckar från trägolv?


  Här är kunskap nyckeln till framgång. Hur man så skonsamt som möjligt tar bort fläckar från trägolv beror helt på vilken typ av golv du har och vilken typ av fläck det handlar om. Fläckar från till exempel blod kan ofta tas bort genom att försiktigt gnugga med en trasa fuktad med vatten. Om det är en färgfläck, prova varmt vatten och tvättmedel på din trasa. Om det är vin, testa med vitvinsvinäger.

   

  När du provar en ny rengöringsmetod för första gången, testa på ett litet, undangömt område för att se hur golvet reagerar.

  Vad du behöver

  Hur man sköter trägolv med korrekt underhåll


  Ett vackert trägolv behöver inte bara rengöras korrekt, det måste också skötas ordentligt - detta gäller oavsett om du vill få trägolvet att blänka eller om du vill ta reda på rätt sätt att slipa eller polera trägolv.

  Hur man får trägolv att blänka


  Ett oljat eller vaxat trägolv måste oljas in eller vaxas då och då för att bevara träets skydd och behålla glansen. Hur ofta detta ska göras beror på hur mycket golvet används, men vartannat år brukar vara tillräckligt.

  Polering av trägolv


  Förutom vanlig rengöring bör du polera golvet ungefär två gånger om året. Polering tar bort mindre märken och repor utan att golvet behöver slipas helt och tätas om. Använd alltid ett lack som passar din golvtyp och följ tillverkarens instruktioner.

  Slipning av trägolv

   

  Lackerade trägolv, till exempel parkett, kan se tråkiga ut efter ett tag på grund av slitage och bör då slipas. Det är bäst att låta en expert ta hand om slipningen. Därefter förseglas golvet igen och ser som nytt ut.

   

  Med våra tips om vård av trägolv kan du hålla dina golv i underbart skick under många år framöver.

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.