1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 6 Min

  Hemligheterna bakom det bästa mjölkskummet: hur man skummar mjölk och den bästa mjölken att använda


  Låt oss vara ärliga: mjölkskum kan göra hela skillnaden för ditt favoritkaffe. Många skulle nog säga att skummet är den bästa delen av en cappuccino eller latte. Den söta, lätta, krämiga smaken i kombination med den starka, fylliga espresson ger en perfekt balans. Därför är det viktigt att förstå hur man skummar mjölk och att vilken typ av mjöl som går bäst att skumma om du vill göra ditt eget kaffe och mjölkdrycker hemma.

   

  Vad är skummjölk? I den här artikeln tar vi en titt på vad skummjölk egentligen är och hur du kan lära dig att skumma mjölk hemma. När du väl har bemästrat denna konst blir du din egen barista på nolltid. Läs vidare för att lära dig allt från att vilken mjölk som skummar bäst, till hur man skummar mjölk för hand eller med en helautomatisk maskin, så att du aldrig går miste om detta oumbärliga kaffeskikt i din cappuccino, latte eller macchiato.

  Vilken mjölk ska man använda för att göra kaffe med skummad mjölk?

  Vilken mjölk ska man använda för att göra kaffe med skummad mjölk?

  När det kommer till att skapa skum fungerar inte alla typer av mjölk på samma sätt. Olika typer av mjölk ger olika konsistenser, och det finns vissa mjölktyper som skummar bättre än andra. Nedan finns de olika sorterna du kan prova när du lärt dig hur man skummar mjölk hemma.

   

  • Laktosfri mjölk: Av alla mjölktyper är laktosfri mjölk den som skummar sämst. Detta beror bland annat på dess speciella pastöriseringsprocess.
  • Nötmjölk: Nötmjölk, som mandel, skummar bra. Men kom ihåg att de tappar sina bubblor snabbt, eftersom deras proteinstrukturer inte kan stötta upp bubblorna.
  • Lättmjölk: Lättmjölk skapar de största bubblorna och är den enklaste mjölken för nybörjare att lära sig att göra mjölkskum med. Tack vare den låga fetthalten i mjölken får skummet en lätt och luftig konsistens. Den enda nackdelen är att den inte har lika mycket smak som andra mjölktyper.
  • Mellanmjölk: Precis som lättmjölk så skummar mellanmjölk lätt och är en bra mjölk för nybörjare att öva sig på. Den är också krämigare än lättmjölk, vilket ger en fylligare smak.
  • Standardmjölk: Även om standardmjölk är lite mer utmanande att skumma på grund av dess fetthalt så ger denna mjölktyp det fylligaste skummet.

  Hur du väljer den bästa mjölken att skumma: Vad ska man använda till en cappuccino eller latte?

  Så vilken är då den bästa mjölken att skumma? Det korta svaret är, "det beror på". Det beror både på dina prioriteringar (skum eller smak) och även på vilken typ av dryck du gör.

   

  För att göra en cappuccino

   

  • Du kan använda lättmjölk, mellanmjölk eller standardmjölk, ekologisk, laktosfri och nötmjölk för att få bra skum.
  • Om du är nybörjare kan lättmjölk eller mellanmjölk vara det bästa alternativet för att enkelt få skum. Men smakmässigt brukar standardmjölk att vara den bästa typen av mjölk att skumma.

   

  För att göra en latte

   

  • De mjölktyper som passar bäst att ångvärma till en latte är lättmjölk, mellanmjölk, standardmjölk, ekologisk och laktosfri mjölk.
  • Det går också bra att använda en mjölkfri variant, såsom soja, mandel, ris och kokos för en utsökt latte.

  Hur man skummar mjölk för hand

  Om du vill veta hur man skummar mjölk men inte har en maskin, oroa dig inte! Du kan fortfarande få till ett läckert mjölkskum för hand. Det enklaste sättet för att skumma mjölk utan maskin är att följa dessa steg.

   

  1. Värm mjölken.
  2. Vispa den ordentligt med en fram och tillbaka-rörelse.

   

  Tips: Om du har en elektrisk mixer i köket ger detta ännu bättre resultat. Du kan också använda en mixer för en bra mängd skum.

   

  De här metoderna är bra om du inte har en maskin hemma; men för att göra skum som en professionell barista hjälper en automatisk kaffemaskin dig att enkelt uppnå ett riktigt högkvalitativt skum.

  Vad du behöver

  Hur skummar man mjölk med en ångstav?

   

  Om du vill veta hur man skummar mjölk hemma med en maskin som använder en ångstav så kommer tekniken att variera något beroende på vilken typ av dryck du gör. Kanske är det mjölk till cappuccino eller till någon annan kaffedryck du vill ha just idag? Det här är det vanligaste tillvägagångssättet.

   

  1. Placera ångstaven inuti din metallkanna med mjölk,  strax under ytan och nära kannans sida.
  2. Slå på ångstaven och rör kannan upp och ner lite för att skapa bubblor.
  3. När mjölken har fått en skummig konsistens kan du ta bort staven och hälla skummet i din espresso.

  Hur man gör mjölkskum: de bästa tipsen

  Tänk på att olika typer av mjölk har olika brännpunkter, så var noga med att öva på att skumma för att upptäcka vilken idealtemperatur som gäller för mjölken du använder. Några andra tips för att uppnå perfekt skummad mjölk är följande:

   

  • Använd färsk, kall mjölk.
  • Håll mjölken borta från direkt solljus.
  • Förvara alltid din mjölk i kylen för att hålla den färsk.
  • Ånga aldrig mjölk två gånger.
  • Undvik bakterier – kom ihåg att aldrig blanda färsk mjölk med redan ångad mjölk och att aldrig hälla varm mjölk över is.

   

  Nu har du alla tips och tricks som du behöver för att kunna göra det bästa mjölkskummet till ditt hemmagjorda kaffe på nolltid.

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.