0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Kan en luftrenare i sovrummet hjälpa dig att sova bättre?

   

  Vi tillbringar en tredjedel av våra liv med att sova (om vi lyckas med att sova de rekommenderade åtta timmarna), därför är det viktigt att vi sover så bra som möjligt när vi väl stänger ögonlocken – då är sovrumsmiljön avgörande. Men hur sover man bättre? En förbättrad luftkvalitet i hemmet har en direkt inverkan på sömnkvaliteten, så läs vidare för att lära dig mer om vad du ska ha för temperatur i sovrummet och hur du påverkas av att ha torr luft i sovrummet. 

  Bästa temperaturen att sova i1


  Har du någonsin vänt och vridit dig under heta sommarnätter eller skakat av kyla en kall vinterkväll?Luftens temperatur påverkar REM-sömnen (Rapid Eye Movement, även kallad drömsömn) och därför är det viktigt att du har rätt temperatur i sovrummet. Men vad är den ”rätta” temperaturen?

   

  • Om din sovrumstemperatur ligger på 12 grader eller lägre är det sannolikt att du har svårt att somna
  • Om din sovrumstemperatur ligger på över 24 grader kommer du bli för rastlös för att kunna sova bra.
  • Experterna rekommenderar en temperatur i sovrummet på mellan 16 och 18 grader. Det kanske låter lite väl kallt, men på kvällen sjunker din kroppstemperatur eftersom kroppen förbereder sig på att sova


  Tänk på att äldre personer och små barn oftast behöver en något varmare sovrumstemperatur. En rumstermometer kan hjälpa dig med att se till att temperaturen blir rätt för den som ska sova i rummet.

   

  Nu när ämnet rumstemperatur är avklarat är det dags för frågan om hur relationen mellan luftfuktighet och sömnkvalitet ser ut? Vad är den bästa balansen mellan att inte ha för fuktigt och inte för torr luft?

  Så påverkas du av att sova med torr luft: Vad är rätt luftfuktighet?2

   

  Vad är sammankopplingen mellan luftfuktighet och sömnkvaliteten? Här följer lite fakta som hjälper dig att avgöra om du behöver en luftrenare i sovrummet:

   

  • lla som har vaknat med en torr näsa och torr hals vet vad konsekvenserna av en alldeles för torr luft i sovrummet på natten innebär.
  • För torr luft kan ge torr hud och öka risken för andningssjukdomar.
  • Det är inte bara låg luftfuktighet som är problemet - alldeles för hög luftfuktighet (över 70%) kan också skapa problem om mögel och dammlöss.
  • Den perfekta luftfuktigheten ligger mellan 30%-60%. När du vet hur du kan mäta luftfuktigheten hemma, kan du räkna ut vad den ligger på och vad du kanske måste ändra på.
  • Det finns många olika sätt att förbättra luftfuktigheten på om du har alldeles för torr luft i sovrummet på natten. Som t ex att sätta in växter eller skaffa en luftfuktare.


  Series 3000i Kombinerad Luftrenare med Luftfuktare kan också hjälpa till att förebygga obehaget av torr luft och samtidigt rena luften från skadliga gaser, partiklar, bakterier och virus.

  Förbättra sömnkvaliteten med en luftrenare

  Vad du behöver

  Improving sleep quality through air purification


  Även om luftfuktigheten inte är ett problem i ditt sovrum kan du genom att rena luften från irritation förbättra sömnkvaliteten, eftersom det finns ett samband mellan luftkvalitet och sömn – särskilt om du lider av någon form av allergi.

   

  Att ha några krukväxter i ditt sovrum är ett sätt att ta bort dålig luft i sovrummet3. Ett annat alternativ är att använd en luftrenare för att vara säker på att du får den bästa möjliga sömnen. Sätt igång Philips Luftrenare Series 3000i innan du går och lägger dig och på sex minuter tar den bort 99,9% av föroreningar, allergener och andra virus och hjälper till att rena luften i din sängkammare. 

  Tips för bättre sömn

   

  Här kommer fler tips för bättre sömn. Vara noga med att ditt sovrum är:

   

  • Mörkt: Det skall vara så mörkt att du inte kan se den andra sidan av sovrummet.
  • Tyst: Dubbelglas, öronproppar, heltäckningsmattor och mattor kan dämpa oljud.
  • I ordning: Ett stökigt sovrum kan göra det svårt att slappna av.
  • Teknikfritt – Det blå ljuset (även i viloläge) från elektronik kan hämma melatoninnivån och skada den naturliga dygnsrytmen.

   

  Nu när du vet den bästa temperaturen för att sova och den bästa luftfuktighetsnivån kan du se framemot att vila upp dig på ett mer avslappnat sätt. Varför inte dela med dig dessa tips för bättre sömn till dina nära och kära också?

  Källor:

  1 The Sleep Charity: Sleep environment
  2 Oxford CC: Preventing damp and mould
  3 NCBI: Planting Healthier Indoor Air

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Du får 100 kr i rabatt på ditt första köp i Philips webbutik.*

  Exklusiva medlemserbjudanden och tidig tillgång till försäljning.

  Nyheter om produktlanseringar och tips för en hälsosam livsstil.

  *

  Jag vill få marknadsföringskommunikation baserat på mina preferenser och mitt beteende, om Philips produkter, tjänster, evenemang och kampanjer. Jag kan när som helst avregistrera mig!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.