1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 5 Min

  Kan en luftrenare filtrera virus och bakterier i luften?


  Om du någonsin har undrat hur du effektivt kan ta bort virus från luften och begränsa virusöverföringen i ditt hem har du hittat rätt! Den här texten handlar om luftrenare, bakterier och virus. För vad är virus egentligen? Hur överförs de i luften och kan en luftrenare ta bort virus? För att få svaren på dessa frågor är det bara att sätta igång, läs vår guide nedan.

  Vad är virus?


  Först och främst låt oss reda ut vad ett virus egentligen är innan vi går till ämnet luftrenare. Virus kan inte reproducera sig på egen hand. De är intracellulära parasiter vilket innebär att de bara kan reproducera sig efter de infekterat andra värdceller.¹ En särskild luftrenare för virus kan hjälpa till att filtrera virussjukdomar som cirkulerar runt i luften i ditt hem, vilket förhindrar att virusen reproduceras och hindrar dig från att andas i dem.


  Virus består av en eller flera molekyler och kan inneslutas i ett proteinskal. Forskare har funnit att de tenderar att variera i diameterstorlek från 20 till 250-400 nanometer.² Air Purifier Series 3000i kan ta bort upp till 99,9% av virus och ultrafina partiklar så små som 0,003 mikron (det är 3 nanometer!). Detta gör den perfekt som luftrenare mot virus.

  Hur man tar bort virus från luften

  Hur man tar bort virus från luften


  Vissa virus överförs via luftvägsinfektioner genom nysningar eller hosta. Det som händer då är att patogener kommer ut i luften genom salivdroppar. Så tar luftrenare bort virus? Låt oss använda Philips Luftrenare Series 3000i som exempel. Den använder ett HEPA-filter (High Efficiency Particulate Air) för att ta bort 99,97% av luftens aerosoler, inklusive de som kan innehålla andningsvirus. Filtreringsprocessen rengör luften och kan avsevärt minska risken för droppinfektion.

  Kan en luftrenare ta bort virus från mitt hem?


  Om du undrar om en luftrenare kan död virus är svaret ja. De fångar in virus i sina filter och tar bort dem från luften. Det är kliniskt bevisat att Philips luftrenare  tar bort virus. I ett rum som kontaminerats med ett influensavirus tog våra luftrenare bort 99,97% av virus och aerosoler på mindre än en halvtimme.³ Se bara till att du rengör och byter filter när apparaten indikerar det.


  Det är viktigt att komma ihåg att storleken på rummet påverkar hur effektivt en luftrenare kan förbättra luft. Kontor och andra större lokaler kan du behöva en luftrenare med en högre CADR (Clean Air Delivery Rate). Något liknande som Philips Air Purifier 3000i är lämpligt för rum på upp till 135 m². Detta på grund av sin höga CADR och att den rengör mindre rum på 20 m² på bara åtta minuter.

  Vad du behöver

  Vad skyddar mot virussjukdomar?


  En luftrenare kan inte själv skydda mot virussjukdomar. Förutom att skaffa en luftrenare bör virus också bekämpas med ytterligare skyddsåtgärder:

   

  1. Vaccinationer: Vacciner stimulerar immunförsvaret och hjälper till att bekämpa virussjukdomar.
  2. Tvätt händerna: När smittade människor nyser i händerna, fastnar virusen där och kan lätt överföras. Om man tvättar händerna noggrant och regelbundet kan man hjälpa till att förhindra denna typ av överföring.
  3. Rengöring: Att hålla ditt hem rent är också viktigt. Särskilt områden med hög beröring som dörrhandtag, fjärrkontroller och mobiltelefoner.
  4. Undvik kontakt: Håll avstånd från smittade personer och skjut upp möten där ni är tillsammans i stängda rum. Det är också en bra idé att bära mun- och nässkydd. Försök att undvika kontakt med alla som har smittats med ett virus tills de har återhämtat sig helt.

  Virus eller bakterier?


  Till skillnad från virus består bakterier av en cell med sin egen ämnesomsättning. De multipliceras genom celldelning, medan virus bara kan reproduceras med hjälp av en värdcell. En luftrenare är också bra för att ta bort bakterier i luften. Filtreringen genom tre lager i Philips luftrenare 3000i fångar 99,97% av ultrafina partiklar så små som 0,003 mikron, bakterier inkluderat. Det kan också ta bort 99,99% av allergener från luften. Vilket är värt att veta när du funderar på hur effektiv en luftrenare kan vara och vad den kan göra!


  !Nu vet du lite mer om virus och hur de färdas genom luften och har svar på frågor som ”dödar luftrenare virus?” Och ”tar luftrenare bort virus?”. Gå ut och dela med dig av din nya kunskap!

   

  Källor: 

  1 NCBI: Viruses Structure, Function and Uses
  2 Britannica: Viruses Size and Shape
  3 Microbial Reduction Rate Test conducted at Airmid Health group Ltd. tested in a 28.5-m³ test chamber contaminated with airborne influenza A(H1N1).

  Upptäck mer

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  En välkomstgåva på 100 kr rabatt*

  Exklusiva erbjudanden och tidig tillgång till reor

  Uppdateringar om Philips innovationer och tips för en hälsosam livsstil

  *

  Ja, jag vill prenumerera på Philips nyhetsbrev. Jag godkänner att Philips använder mina personuppgifter i syfte att kunna skicka mig nyhetsbrev och specifika erbjudanden

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.