0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Lästid: 4 Min

    Ångkoka fisk: Ångkokt torsk och andra goda recept


    Fisk är lika nyttigt som det är gott, och det finns flera fördelar med att ångkoka fisk. Att ångkoka lax eller tillaga andra recept som ångkokt torsk ger dig en god middag som dessutom är full med näringsämnen. Genom att ånga fisk tillförs inget fett till rätten, men den höga luftfuktigheten gör att smaken bevaras och att fisken blir mör och saftig. Är du sugen på ångkokt fisk? Recept och andra tips hittar du i texten nedan. Vill du laga torsk, ångkoka lax i ugn eller helt enkelt bara få inspiration till andra fiskrätter.

    Ångad makrill

    Ångkokt torsk och andra fisksorter– allt du behöver veta

     

    När man ska ånga fisk är det viktigt att fisken inte kommer i kontakt med vattnet, oavsett om du ska ångkoka lax, eller provar ett ångad torsk recept.  Här kommer några tips på hur du får en riktigt god ångkokt fisk:

     

    1. Koka upp vatten i en djup kastrull.
    2. Lägg fisken i en ångkorg och häng den ovanför vattnet i kastrullen.
    3. Lägg på ett lock så att ångan inte försvinner och vänta tills fisken är helt genomkokt.

     

    Du kan även ångkoka fisk i ugn. Om du exempelvis vill ångkoka lax i ugn kan du slå in fisken och kryddorna i bakplåtspapper eller lägga fisken i en ugnsform som du täcker över med aluminiumfolie. Därmed behåller fisken vätskan som annars frigörs vilket gör att fisken tillagas jämnt och inte blir torr. Denna metod fungerar även för ångkokt torsk i ugn och andra fisksorter.

     

    Tips: Med hjälp av Philips Air Cooker kan du snabbt och lätt ångkoka fisk. Den innovativa NutriFlavor-teknologin anpassar temperaturen, tillagningstiden och luftfuktighetsnivån efter dina ingredienser. Detta gör att fisken bibehåller över 90 % av sina viktiga omega-fettsyror och andra näringsämnen. Du kan även använda din air cooker för att tillaga annan mat som att ångkoka grönsaker eller baka bröd!

    Ångkokt torsk

    Ångkokt torsk i ugn – enkelt recept med gröna örter

     

    Torsk är en mager fisk med mild smak vilket är en av anledningarna till att den är så populär! Ångkokt torsk i ugn smakar väldigt gott tillsammans med färska gröna örter och citron som i detta enkla recept:

     

    Ingredienser för 4 personer:

     

    4 torskfiléer
    4 kvistar persilja
    4 kvistar dill
    4 kvistar mynta
    4 citronskivor
    Salta och peppra efter smak

     

    Så här gör du:

     

    1. Lägg varje torskfilé på enskild bit bakplåtspapper. Fördela örterna och citronskivorna över filéerna och strö över salt och peppar efter smak.
    2. Vik bakplåtspappret för att göra små paket och lägg dem i en ugnsform. Sätt formen i en 200°C varm ugn i ca 10 minuter.
    3. Servera med potatismos och ångkokta grönsaker, exempelvis morötter, ärtor, blomkål eller broccoli.

     

    Tips: Detta recept på ångkokt torsk i ugn kan du även lägga i lök, vitlök, morötter och selleri i torskpaketen för att ge fisken ännu mer smak!

    Vad du behöver

    Ångkoka lax: recept med miso

     

    Lax är en nyttig och fet fisk som innehåller mycket omega-3- och omega-6-fettsyror. Det går snabbt att ångkoka lax – tiden är runt fem minuter i ångkokaren . Med detta tillagningssätt bibehålls de viktiga näringsämnena och du behöver inte lägga till smör eller olja. Precis som torsk kan lax gott och enkelt med färska örter och citron. Lax med umamismak från miso  är en utmärkt kombination. Missa inte att prova detta japanskinspirerade recept!

     

    Ingredienser för 4 personer:

     

    4 laxfiléer

     

    Marinad:
    1 msk röd eller vit misopasta (röd har en starkare smak)
    1 msk sojasås
    1 msk risvinäger
    1 msk honung
    2 pressade vitlöksklyftor
    3 cm riven ingefära

    Garnering:
    2 vårlökar (skurna i ringar)
    1 msk rostade sesamfrön

     

    Så här gör du:

     

    1. Blanda ingredienserna till marinaden och marinera laxfiléerna runt 30 minuter.
    2. Lägg de marinerade laxfiléerna i din ångkokare eller air cooker och koka i cirka 4-6 minuter.
    3. Garnera laxen med vårlök och sesamfrön.
    4. Servera med ris eller sobanudlar, ångad pak choy, salladskål och shiitakesvamp.

     

    Med dessa recept kan du enkelt ångkoka lax, tillaga en god ångkokt torsk i ugn eller bjuda på andra smakrika fiskrätter fullt med vitaminer och näringsämnen. Smaklig måltid!

     

    * Testad på lax med 93 % Omega 3/6 med inställningen 'Steam with air'.

    Philips NutriU-appen

    Upptäck hälsosamma och näringsrika recept samt få inspiration med NutriU-appen, din virtuella souschef

    Receptinspiration baserat på ditt beteende och dina preferenser

    Uppdateringar och meddelanden i realtid

    Fjärrtillagning och anpassning för att få önskat resultat

    Ladda ned Philips NutriU-appen

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.