1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 7 Min

  Hur man bakar potatis, med mera: 3 sätt att tillaga potatis

   

  Potatis är en av de mest mångsidiga grönsakerna som finns och kan tillagas på en mängd olika sätt. Men hur tillagar man egentligen denna älskade grönsak på bäst sätt? Hur bakar man potatis på ett hälsosamt vis, och  hur steker man potatis? Oavsett om du föredrar din potatis friterad eller ugnsrostad med en nypa rosmarin så kan den utgöra grunden för otaliga läckra rätter.

   

  Finns det något bättre än skivad stekt potatis eller en riktigt vällagad bakpotatis? Med rätt utrustning behöver du inte tumma på smaken för att få till en god, snabblagad rätt. Nedan hittar du klassiska och nya sätt att laga potatis, från hur man bär sig åt för att steka rå potatis utan olja till hur man bakar en potatis för maximal smak.

  Hur tillagar man bakpotatis?


  Den klassiska bakade potatisen är en mättande måltid i sig, men för många av oss tar det helt enkelt för lång tid att uppnå den perfekt krispiga ytan med luftig insida.

   

  Häng med så lär vi dig hur man tillagar bakpotatis. Bortsett från att ge bra konsistens och smak så innehåller skalet på en bakad potatis massor av mineraler och vitaminer. Prova att lämna skalet på när du tillagar och äter din bakade potatis!

   

  Steg 1: Välj din potatis

   

  Hur gör man då bakpotatis? För det första måste du välja rätt typ:

   

  • I mataffären kommer bakpotatis vanligtvis märkas som sådan.
  • Mjöliga potatisar ger vanligtvis bra resultat. Om du köper i lösvikt, välj en stor potatis.
   
  Steg 2: Hur man bakar potatis i ugnen
   
  1. Förvärm ugnen till 200° C.
  2. Tvätta bort eventuell smuts från potatisen och torka den.
  3. Stick hål på din potatis med en vass kniv så att överflödig vätska kan frigöras under tillagningen.
  4. Pensla lätt med en valfri olja och strö över lite salt. Potatisen kan sedan läggas direkt på ugnsgallret - ingen folie behövs!
  5. Grädda din potatis i cirka 1 till 1½ timme.
   
  Steg 3: Hur man bakar potatis i airfryer
   
  Philips Airfryer XXL kan baka potatis på mindre än en halvtimme, utan krångel med extra olja. Faktum är att det är den enda airfryern med fettreduceringsteknik som minskar och fångar upp överflödigt fett. Så här förbereder du potatisen för hälsosammare bakning i airfryern:
   
  1. Förvärm airfryern till 200° C.
  2. Tvätta potatisen ren från jord, precis som du gör vid bakning av potatis i ugn.
  3. Se till att potatisen är torr och lägg den i korgen på airfryern. För bäst resultat, överfyll inte korgen - tillåt att Philips fettborttagningsteknik cirkulerar värmen och gör sin magi.
  4. Skjut in korgen i maskinen och ställ timern på 25 minuter.

   

  Nu när du har den perfekta bakade potatisen, lägg till din favorit topping. För inspiration på tillbehör till din bakade potatis, kolla in vårt recept på zucchini fries.

  Hur man lagar potatis: ugnsrostad

   

  Nu när vi har gått igenom hur man bakar potatis i ugn, hur gör man då stekt potatis? En klar favorit är den perfekt stekta potatisen, som har ett vackert krispigt skal och en mjuk, luftig insida. Det finns en rad tips och tricks för att bemästra hur man rostar potatis. Den traditionella metoden är att använda ugnen.

   

  Experttips: Välj en ugnsform som är tillräckligt stor för att rymma dina potatisar så att du inte behöver stapla dem ovanpå varandra.

   

  Hur man gör stekt potatis i ugn

   

  1. Sätt in plåten i ugnen och förvärm den till 200° C.
  2. Lägg potatisen i kallt vatten i en stor kastrull och koka upp.
  3. Ta bort locket, sänk värmen och låt sjuda i ytterligare 2 till 3 minuter.
  4. Häll antingen olja eller fett på plåten och värm ytterligare några minuter. Medan du väntar silar du potatisen och klappar torrt.
  5. Pudra potatisarna lätt med lite mjöl innan du försiktigt lägger dem i ugnsformen. Se till att alla dina potatisar är täckta med het olja eller fett.
  6. Stek i ugnen i knappt en timme. Kontrollera potatisen ofta och skaka försiktigt brickan så att dina potatisar blir jämnt tillagade.

   

  Hur man rostar potatis i en airfryer
   
  Även om potatis som rostas i ugnen smakar gott, är det inte alltid det hälsosammaste sättet att laga potatis. Om du har försökt komma på ett sätt att rosta potatis med mindre olja, överväg att använda en varmluftsfritös som till exempel den här från Philips. En matsked olja är allt du behöver.
   
  Det tar ungefär halva tiden att rosta dina potatisar i en airfryer, speciellt om du använder en förstklassig airfryer från Philips! Så här rostar du potatis i din airfryer.
   
  1. Lägg helt enkelt potatisen i korgen på din Philips Airfryer och ställ in den på manuellt läge och 200° C i 25 minuter.
  2. Pausa ungefär halvvägs genom tillagningen för att ta bort korgen och skaka potatisen.
  3. Sätt tillbaka korgen i maskinen och fortsätt med den manuella inställningen för återstående tillagningstid.

   

  Experttips: För extra mjukhet och krispighet, lämna kvar skalet på potatisen. Detta gör det extra enkelt att skiva din stekta potatis efter tillagningen. Varför inte prova något annat med potatis, som vår härliga potatisgratäng?

  Vad du behöver

  Hur man lagar potatis: pommes frites

   

  Pommes frites är en obestridlig favorit. Det finns alltid den traditionella metoden, men du kan också laga stekt potatis utan olja - eller nära nog - om du har en airfryer.

   

  Ta först en titt på den följande traditionella metoden för hur man friterar potatis. Allt du behöver är en kastrull som är tillräckligt stor för att rymma några centimeter uppvärmd olja. Om du har kvar mjölig potatis som du inte använde för dina bakade potatisar kan du använda dem här för läckra, krispiga pommes frites.

   

  Hur man friterar potatis på spisen

   

  Om du har tid, låt potatisstavarna ligga i blöt över natten i en skål med kallt vatten. Detta kommer att ta bort överflödig stärkelse och resultera i krispigare pommes!

   

  1. Skala först potatisarna och skölj dem i kallt vatten innan du skär dem i stavar.
  2. När du är redo att göra dina pommes frites, värm en kastrull med olja till cirka 150° C. Se till att potatisen är torr innan du lägger den i den heta oljan.
  3. Fritera potatisen tills den mjuknar, vanligtvis i cirka 5 minuter.
  4. Ta bort från oljan och öka temperaturen till 200° C. Stek potatisen i oljan igen tills den börjar få en gyllenbrun färg.
  5. Ta upp dina pommes frites och använd handdukar för att ta bort överflödig olja.

   

  Hur man friterar potatis i en airfryer

   

  För den perfekta friterade potatisen utan olja, eller åtminstone med så lite olja som möjligt, prova Philips Airfryer med dess fettborttagningsteknik:

   

  1. Efter att du har skalat potatisarna och skurit dem i stavar, spreja eller pensla stekkorgen lätt med lite olja.
  2. Lägg i potatisstavarna och koka i 200° C i cirka 10 minuter. Se till att du kontrollerar dina pommes frites och skaka korgen var fjärde minut..

   

  Eftersom matlagning i airfryer ger dig mer tid till att leta efter recept så kan du ta en titt på rätter du kan servera din potatis till, som detta recept på bakad torsk.

   

  Nu när du vet hur man bakar en potatis, gör hemlagade pommes frites och skapar perfekt ugnsrostad potatis, varför inte prova något lite annorlunda till din potatis? Vi har ett enkelt och gott recept på gratinerad falukorv  som du kan testa.

   

  Källa:

  * https://www.lovepotatoes.co.uk/health/health-and-nutrition/

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.