1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 7 Min

  Tillagning av grönsaker: Vanliga misstag - och hur man löser dem!

   

  Grönsaker: de är fyllda med näringsämnen och smak och de finns i nästan varje måltid. När vi pratar om en balanserad kost så går våra tankar förmodligen direkt till grönsaker. Med detta sagt, vet du hur man lagar grönsaker på ett sätt som bevarar deras näringsinnehåll? Vilka förberedelser krävs för att grilla grönsaker på bäst sätt, och hur lyckas man egentligen med att ångkoka grönsaker?


  Här visar vi dig hur du enkelt kan lag en middag med mycket grönsaker, inklusive olika metoder för skärning och tärning, samt vanliga missar att undvika när det gäller tillagning av grönsaker.

  Tillaga grönsaker - misstag nummer 1:  Koktider, grönsaker

   

  Det är viktigt att veta hur länge man ska laga och koka grönsaker. Alla typer av grönsaker har olika tillagningstider, så när du lägger olika grönsaker i en kastrull tillsammans - och tillagar allt under lika lång tid - kommer de mjukare grönsakerna att bli överkokta. Detsamma gäller för att grilla grönsaker.

   

  Det bästa sättet att undvika detta är att använda olika tillagningsmetoder för olika typer av grönsaker:

   

  Tillagning av grönsaker metod 1: Koka grönsaker

   

  Att koka grönsaker är en snabb och enkel tillagningsmetod. Det är dock lätt att överkoka, vilket leder till förlust av viktiga näringsämnen. Ofta behöver du bara sjuda grönsakerna i vatten. Till exempel, när det gäller kokning av broccoli kan du följa dessa enkla steg:

   

  • Lägg jämnstora bitar av broccoli i kokande vatten.
  • Koka upp och sänk värmen så att vattnet sjuder.
  • Låt sjuda några minuter tills broccolin är kokt men fortfarande lite fast.

   

  Rotfrukter med högre stärkelseinnehåll, till exempel potatis, tål kokning under en längre tid. Lägg i så fall potatisen i kallt vatten och koka försiktigt tills den blir mjuk.

   

  Tillagning av grönsaker metod 2: Ångkoba grönsaker

   

  Ångkokning är en av de bästa lösningarna när du vill laga grönsaker på ett sätt som bevarar så många näringsämnen som möjligt. Återigen är det värt att förstå de olika typerna av grönsaker för att veta hur man bäst ångar dem.

   

  • Ångkoka hårdare grönsaker, som broccoli och morötter: När du lagar dessa grönsaker kanske du vill använda en ångkokare. Glöm inte att du endast behöver några centimeter vatten.
  • Ångkoka mer känsliga grönsaker, som till exempel sparris: Den viktigaste aspekten då det kommer till att ångkoka grönsaker: tid. Dessa typer av grönsaker blir lätt överkokta och det är viktigt att de. Använd återvinningsbart bakplåtspapper för att bilda ett litet paket och ånga dem i sin egen vätska.

   

  Tillagning av grönsaker metod 3: Wokning


  Motsatsen till ångkokning, alltså wokning, är ett sätt steka grönsaker i stekpanna över hög värme under en kort tid. Så här kan du laga en utsökt, näringsrik rätt i tre enkla steg.

   

  1. Hetta upp lite olja i en wokpanna.
  2. Tillsätt grönsakerna - akta så att du inte överfyller pannan.
  3. Rör grönsakerna under hela tillagningstiden så att de täcks jämnt av oljan. Glöm inte att alltid tillsätta de grönsaker som kräver längst tillagningstid först.


  Experttips: Att veta hur man skär grönsaker är avgörande för tillagningen. För att få en jämn tillagning, skär dem i jämnstora bitar.

   

  Tillagning av grönsaker metod 4: Varmluftsfritering

   

  För krispiga grönsaker utan olja är varmluftsfritering ett gott och enkelt alternativ.

   

  1. Förvärm din airfryer medan du förbereder grönsakerna.
  2. Liksom i stegen ovan, skär grönsaken i jämnstora bitar för att säkerställa jämn tillagning.
  3. Lägg grönsakerna i varmluftsfritösen och koka i cirka 20 minuter.


  Med en maskin som Philips Airfryer XXL kan grönsaker stekas, grillas, bakas eller rostas i stora mängder. Detta är ett bra alternativ när du lagar grönsaker för upp till sex personer eller när du ska hålla en middagsbjudning.

   

  Tillagning av grönsaker metod 5: Air Cooker

   

  Med en varmluftskokare kan du enkelt laga och koka grönsaker utan att kompromissa med textur, smak och vitaminer.

   

  1. Förbered din Air Cooker under tiden som du sköljer grönsakerna.
  2. Skär dina grönsaker i önskad storlek och placera dem i varmluftskokaren.
  3. Välj tillagning efter grönsakstyp och starta programmet.

   

  Med Philips Air Cooker lagar du snabbt en middag med mycket grönsaker för hela familjen samtidigt som du bevarar så många näringsämnen som möjligt.

  Vad du behöver

  Tillaga grönsaker - misstag nummer 2: Tvätta grönsakerna för tidigt

   

  Du planerar att laga en middag med mycket grönsaker ikväll men har en ledig stund nu - det kan vara frestande att tvätta grönsakerna i förväg, men gör inte det! När grönsakerna tvättats börjar de oxidera och förlorar näringsämnen. Det är också därför du aldrig ska tvätta grönsakerna innan du lägger dem i kylen. Det finns ett undantag från denna regel: bladgrönsaker. Dessa håller sig vanligtvis en eller två dagar innan de blir dåliga.

  Det finns dock sällsynta fall när lite lätt sköljning kan vara bra:

   

  Förbereda grönsaker för tillagning i ugn, airfryer eller stekpanna

   

  Att tvätta grönsakerna noggrant ger dig extra möjlighet att torka dem noggrant innan du lagar maten. Torrare grönsaker ger krispigare och godare resultat, särskilt när det gäller att rosta grönsaker i ugnen och grilla grönsaker.

  Tillaga grönsaker - misstag nummer 3: Skära grönsakerna för tidigt


  Det är viktigt att veta hur du ska skära dina råvaror på rätt sätt oavsett om du ska ångkoka grönsaker, steka, koka eller grilla grönsaker. Precis som med sköljningen börjar grönsaker oxidera så snart du skär dem. Här är några saker som är bra att veta innan vi visar dig några klassiska sätt att förbereda inför en middag med mycket grönsaker.

   

  • Oavsett om du förbereder zucchini eller rostar aubergine: om du planerar att använda mjuka grönsaker, skär dem inte förrän du lagar maten eller serverar.
  • Dessa typer av grönsaker har en tendens att bli bruna och förlora sin saftighet.

   

  Nu behöver du inte längre undra vad man behöver tänka på för att rosta grönsaker, eller oroa dig för olika koktider för grönsaker. Med den här enkla guiden har du alla färdigheter du behöver för att bli en mästare i tillredningen av grönsaker.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.