Lästid: 7 Min
Grönsaker: de är fyllda med näringsämnen och smak och de finns i nästan varje måltid. När vi pratar om en balanserad kost så går våra tankar förmodligen direkt till grönsaker. Med detta sagt, vet du hur man lagar grönsaker på ett sätt som bevarar deras näringsinnehåll? Vilka förberedelser krävs för att grilla grönsaker på bäst sätt, och hur lyckas man egentligen med att ångkoka grönsaker?
Här visar vi dig hur du enkelt kan lag en middag med mycket grönsaker, inklusive olika metoder för skärning och tärning, samt vanliga missar att undvika när det gäller tillagning av grönsaker.
Det är viktigt att veta hur länge man ska laga och koka grönsaker. Alla typer av grönsaker har olika tillagningstider, så när du lägger olika grönsaker i en kastrull tillsammans - och tillagar allt under lika lång tid - kommer de mjukare grönsakerna att bli överkokta. Detsamma gäller för att grilla grönsaker. Det bästa sättet att undvika detta är att använda olika tillagningsmetoder för olika typer av grönsaker: Tillagning av grönsaker metod 1: Koka grönsaker Att koka grönsaker är en snabb och enkel tillagningsmetod. Det är dock lätt att överkoka, vilket leder till förlust av viktiga näringsämnen. Ofta behöver du bara sjuda grönsakerna i vatten. Till exempel, när det gäller kokning av broccoli kan du följa dessa enkla steg: Rotfrukter med högre stärkelseinnehåll, till exempel potatis, tål kokning under en längre tid. Lägg i så fall potatisen i kallt vatten och koka försiktigt tills den blir mjuk. Tillagning av grönsaker metod 2: Ångkoba grönsaker Ångkokning är en av de bästa lösningarna när du vill laga grönsaker på ett sätt som bevarar så många näringsämnen som möjligt. Återigen är det värt att förstå de olika typerna av grönsaker för att veta hur man bäst ångar dem. Tillagning av grönsaker metod 3: Wokning Tillagning av grönsaker metod 4: Varmluftsfritering För krispiga grönsaker utan olja är varmluftsfritering ett gott och enkelt alternativ. Tillagning av grönsaker metod 5: Air Cooker Med en varmluftskokare kan du enkelt laga och koka grönsaker utan att kompromissa med textur, smak och vitaminer. Med Philips Air Cooker lagar du snabbt en middag med mycket grönsaker för hela familjen samtidigt som du bevarar så många näringsämnen som möjligt.
Motsatsen till ångkokning, alltså wokning, är ett sätt steka grönsaker i stekpanna över hög värme under en kort tid. Så här kan du laga en utsökt, näringsrik rätt i tre enkla steg.
Experttips: Att veta hur man skär grönsaker är avgörande för tillagningen. För att få en jämn tillagning, skär dem i jämnstora bitar.
Med en maskin som Philips Airfryer XXL kan grönsaker stekas, grillas, bakas eller rostas i stora mängder. Detta är ett bra alternativ när du lagar grönsaker för upp till sex personer eller när du ska hålla en middagsbjudning.
NX0960/90
Du planerar att laga en middag med mycket grönsaker ikväll men har en ledig stund nu - det kan vara frestande att tvätta grönsakerna i förväg, men gör inte det! När grönsakerna tvättats börjar de oxidera och förlorar näringsämnen. Det är också därför du aldrig ska tvätta grönsakerna innan du lägger dem i kylen. Det finns ett undantag från denna regel: bladgrönsaker. Dessa håller sig vanligtvis en eller två dagar innan de blir dåliga. Förbereda grönsaker för tillagning i ugn, airfryer eller stekpanna Att tvätta grönsakerna noggrant ger dig extra möjlighet att torka dem noggrant innan du lagar maten. Torrare grönsaker ger krispigare och godare resultat, särskilt när det gäller att rosta grönsaker i ugnen och grilla grönsaker.
Det finns dock sällsynta fall när lite lätt sköljning kan vara bra:
Nu behöver du inte längre undra vad man behöver tänka på för att rosta grönsaker, eller oroa dig för olika koktider för grönsaker. Med den här enkla guiden har du alla färdigheter du behöver för att bli en mästare i tillredningen av grönsaker.
Det är viktigt att veta hur du ska skära dina råvaror på rätt sätt oavsett om du ska ångkoka grönsaker, steka, koka eller grilla grönsaker. Precis som med sköljningen börjar grönsaker oxidera så snart du skär dem. Här är några saker som är bra att veta innan vi visar dig några klassiska sätt att förbereda inför en middag med mycket grönsaker.