0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Lästid: 5 Min

    Laga grönsaker: Tillaga sparris, broccoli och andra grönsaker


    Överkokt broccoli, illaluktande blomkål och mjuk sparris... om detta låter bekant är det inte konstigt om du inte gillar grönsaker. Men vad sägs i stället om knapriga, färska grönsaker som fortfarande är fulla av smak och näringsämnen? Med rätt tillagningsmetod kan du tillaga sparris, koka sötpotatis, tillaga broccoli och lyckas med din tillagning av grönkål som ett riktigt proffs. Vi har all information du behöver för att laga grönsaker snabbt och lätt, samtidigt som du tar tillvara på näringsämnen och vitaminer.

    Tips för att tillaga sparris

     

    Beroende på om du vill tillaga vit eller grön sparris så skiljer sig tillagningsmetoden och tiden sig åt.

     

    Förberedelser:

     

    • Med grön sparris behöver du bara skära av botten av stjälkarna.
    • Med vit sparris skär du även av slutet (2-3 cm) av stjälkarna.
    • Vit sparris ska även skalas med grönsaksskalare – skala uppifrån och ner för att inte skada topparna.

     

    Matlagningstips:

     

    Du har lyckats med att tillaga sparris då den gröna sorten är genomstekt men fortfarande krispig, medans vit sparris ska vara mör utan att falla isär.

     

    • Du kan koka vit sparris i en kastrull med några centimeter buljong. Beroende på tjocklek är sparrisen klar efter cirka 5-12 minuter. Tillsätt gärna skalen och de träiga stjälkarna då detta ger en fantastisk mersmak till kokvattnet som du sedan kan frysa in i kuber och använda nästa gång du kokar sparrissoppa. På så sätt tar du även vara på de näringsämnen som finns i kokvattnet.

    • Grön sparris är perfekt för wokade maträtter. Skär i ca 3 cm långa bitar och stek dem på hög värme med olja, vitlök och ingefära. Lägg i lite vatten. När vattnet dunstat av efter några minuter så är säkerligen sparrisen kokt.

    • Du kan också tillaga sparris i en ångkokare: 5-7 minuter för grön sparris och 10-15 för vit.

    Tips för att tillaga broccoli

    Tips för att tillaga broccoli

     

    Det är lättare att tillaga broccoli än vad de flesta tror. Tillagningstiden är det allra viktigaste och det som gör skillnaden mellan en överkokt eller rå broccoli och ett perfekt, knaprigt och fräscht resultat.

     

    Gör så här:

     

    • Tvätta broccolin och skär av botten av stjälken. Skär därefter broccolin i lika stora buketter och strimla stjälken. Även broccolistjälken kan ätas och äter du den minskar du matsvinnet.

     

    Matlagningstips:

     

    Det finns många olika sätt att tillaga broccoli på, men det här är våra favorittips:

     

    • Woka din broccoli på samma sätt som grön sparris. Snabbt och gott!
    • Genom att ångkoka broccolin i ca 6-8 minuter bibehåller du nästan alla näringsämnena och tillagar helt utan fett.
    • Strö lite sumak på den ångkokade broccolin. Det ger en härligt syrlig citrussmak.

    Vad du behöver

    Tips för att tillaga sötpotatis: Ånga eller koka sötpotatis

     

    Tillaga rotfrukter och laga grönsaker har blivit alltmer populärt och speciellt att tillaga sötpotatis. Sötpotatis är en ört som tillhör släktet vindeväxter och ger ett sött och gott inslag i olika maträtter.

     

    Gör så här:

     

    • Tvätta och skala sötpotatisarna innan du skär dem i lika stora bitar.
    • Ångkoka sötpotatisarna i en ångkorg ungefär 30 minuter. Tiden kan variera beroende på storlek.
    • Du kan koka sötpotatis i en vanlig kastrull i ungefär 30-50 minuter om de är hela potatisar, ca 12-15 minuter om de är skurna i kuber .

    Vilka grönsaker kan man ångkoka?

    Vilka grönsaker kan man ångkoka?

     

    Du har kanske märkt att vi ofta rekommenderar ångkokning för att tillaga grönsaker. Det är en av de absolut bästa metoderna för att laga grönsaker för att bibehålla smak, vitaminer och näringsämnen. Faktum är att du kan ångkoka i princip nästan alla grönsaker, från tillagning av aubergine eller om du vill tillaga zucchini. Du kan till och med laga svamp även kött, fisk och skaldjur. Med en hushållsmaskin som Philips Air Cooker kan du enkelt tillaga olika slags ingredienser samtidigt som den ser till att behålla upp till 90 % av mängden C-vitamin i grönsaker*.

     

    Nu vet du hur man bäst kan tillaga grönsaker som sparris, broccoli och sötpotatis och kan nu testa dessa tips även på andra grönsaker. Med dessa knep kan du och din familj njuta av perfekt tillagde grönsaker, fulla av smak och näringsämnen.

     

    *Testat på broccoli, paprika och sockerärtor med 90 % C-vitamin med inställningen 'Steamig with air'.

    Philips NutriU-appen

    Upptäck hälsosamma och näringsrika recept samt få inspiration med NutriU-appen, din virtuella souschef

    Receptinspiration baserat på ditt beteende och dina preferenser

    Uppdateringar och meddelanden i realtid

    Fjärrtillagning och anpassning för att få önskat resultat

    Ladda ned Philips NutriU-appen

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.