1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Lästid: 4 Min

  Vad är vitamin C bra för?  Vilka livsmedel innehåller C-vitamin?

   

  C-vitamin, även kallat askorbinsyra, är möjligen en av de mest omtalade vitaminerna och den stöder olika grundläggande funktioner och processer i vår kropp. Men hur fungerar egentligen C-vitamin och var hittar du c-vitamin i mat?

   

  Med tanke på dess betydande roll i kroppen är det också viktigt att känna till några bra källor till vitamin C. Du kanske först och främst tänker på citron och apelsin, eftersom de är kända för att vara frukter rika på vitamin C, men faktum är att det finns många andra frukter, grönsaker och livsmedel som är rika på vitamin C.

   

  Denna artikel förklarar mer om C-vitaminets roll i vår kropp och lyfter fram den bästa maten med vitamin C.

  Vad är C-vitamins funktion?


  C-vitamin är en riktig mångsidig vitamin. Ett tillräckligt intag av C-vitamin stöder exempelvis immunsystemets och nervsystemets normala funktion. Det främjar också vissa metaboliska processer, inklusive energimetabolism och produktion av bindväv, ben och tänder. En annan anledning till att C-vitamin är viktigt är att det hjälper kroppen att ta upp järn. På grund av detta är det därför viktigt att få i sig tillräckligt med mat med C-vitamin.

  Hur mycket C-vitamin behöver min kropp?

   

  Enligt livsmedelsverket är det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C 75 mg/dag för vuxna.1 Barn och ungdomar behöver mindre beroende på deras ålder, medan gravida kvinnor och rökare i allmänhet behöver mer.

   

  Våra kroppar kan varken lagra eller producera C-vitamin, men du kan enkelt få i dig tillräckligt av detta vitamin om du äter en varierad och balanserad kost.

  Vilka livsmedel innehåller mycket C-vitamin?

   

  När vi tänker på olika källor till C-vitamin kommer de flesta av oss att tänka på frukt. Här är några frukter med C-vitamin:

   

  • Citrusfrukter. En frukt ur denna familj är generellt en frukt med c-vitamin i massor. En apelsin innehåller exempelvis 53 mg C-vitamin, vilket med andra ord är en god bit på vägen för att uppfylla din dagliga rekommenderade dos.
  • Paprika. En halv paprika innehåller 32 mg C-vitamin.
  • Färska bär, inklusive jordgubbar och svarta vinbär.
  • Tomater.

   

  Grönsaker innehåller också mycket C-vitamin. Här är några exempel:

   

  • Broccoli. Det finns 110 mg C-vitamin i 100 g broccoli.
  • Spenat. Det finns 28 mg C-vitamin i 100 g spenat.
  • Kål.
  • Potatis.

  Vad du behöver

  Få ut det mesta av dina vitaminer med juice

  Få ut det mesta av dina vitaminer med juice


  C-vitamin är känsligt för ljus och värme, så för att säkerställa att du får i dig mat med vitamin C bör du vara uppmärksam på hur den lagras och tillagas. Mat har som mest C-vitamin när den är rå, färsk och när du konsumerar frukt med både fruktköttet och skalet. Därför är färskpressad frukt- och grönsaksjuice ett utmärkt sätt att få din dagliga dos av denna vitamin.


  100 ml färsk apelsinjuice innehåller 50 mg C-vitamin, medan samma mängd citronsaft innehåller 38,70 mg. Om dina smaklökar är sugna på lite variation kan du prova fräscha juicer och smoothies gjorda av andra grönsaker och frukter rika på C-vitamin.

  Det enda du behöver om du vill förbereda en dryck som är full med C-vitamin är färsk frukt och en juicepress, till exempel Philips Avance blender, som försiktigt extraherar den maximala mängden näringsämnen från ingredienserna. Denna variant på apelsinjuice är full av C-vitamin och innehåller morötter, grapefrukt, apelsin, citron och ingefära.

  Med ett urval av C-vitamin i frukt och grönsaker eller färsk juice kan du snabbt tillgodose dina dagliga behov. Samtidigt bidrar dessa juicer till en balanserad kost och en hälsosam livsstil.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.