1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Allergener hemma – husdjursmäll

  Allergener hemma: Husdjursmäll

  Och hur Philips kan hjälpa till

  4 min. läsning

  Vi tror att det alltid finns ett sätt att göra livet bättre. Det är därför vi strävar efter att skapa totallösningar för att förbättra luftkvaliteten i hemmet. I den här artikeln berättar vi om de allergener som våra pälsbeklädda vänner lämnar efter sig och ger tips om vad du kan göra för att undvika dem.

   

  Vad är egentligen husdjursmäll?

  Ditt immunsystem skyddar dig mot främmande ämnen, t.ex. bakterier, svampar och virus, som kan orsaka infektioner. Men hos personer med allergier misstar immunsystemet ett ämne som vanligtvis är ofarligt för de flesta människor och tror att det är något farligt och attackerar det. Ett av dessa ämnen är de proteiner som finns i husdjursmäll.

   

  Vi tar en närmare titt

  Husdjursmäll består av små, till och med mikroskopiska, hudflagor från djur med päls eller fjädrar, t.ex. katter, hundar, gnagare och fåglar. Dessa flagor kan orsaka reaktioner hos personer som är allergiska mot just dem. Men det är inte bara din lurviga väns hud du måste tänka på. Proteinerna som finns i djurens saliv, urin och avföring kan också orsaka allergiska reaktioner hos vissa personer.

   

  Djurallergener kan hamna i luften när man klappar eller borstar ett djur, eller när allergener som har lagt sig rörs upp när man dammar, dammsuger eller utför andra hushållsaktiviteter. Eftersom de är så lätta och små kan de stanna kvar länge i luften när de väl har hamnat där[1].

   

  Finns det kattraser som är verkligt hypoallergena?

  Tyvärr är svaret här nej. Det beror på att oavsett pälsens längd kan även kattens saliv, urin och mjäll innehålla allergener. Vissa kattraser, som sibiriska katter och russian blue anses vara mindre allergiframkallande, men det finns inget sådant som en verkligt hypoallergen katt.[2][3]

  Allergener hemma – husdjursmäll, allergifakta
  Visste du att ungefär dubbelt så många människor rapporteras vara allergiska mot katter jämfört med hundar?[4]

  Hur kan jag undvika husdjursmäll?

  Djurallergenernas mikroskopiska storlek och kantiga form gör att de lätt fastnar i möbler, sängkläder, tyger och många föremål som transporteras in i och ut ur hemmet. Därför sprids husdjursmäll lätt i hela hemmet och kan till och med finnas i hem och byggnader utan husdjur. Som tur är finns det dock några tips för att hålla det borta:

   

  • Använd en högfiltrerande dammsugare med filter som kan hålla kvar en hög andel av de minsta partiklarna och dammsug alla ytor på stoppade möbler minst två gånger i veckan.
  • Tvätta soffans överdrag varannan vecka med allergivänliga tvättmedel.
  • Tvätta mattor ofta i varmt vatten där så är möjligt – kemtvätt kan också vara till hjälp.
  • Undvik att låta husdjur vara i sovrummet och håll sovrumsdörren ordentligt stängd så att djuren aldrig kan komma in i sovrummet.
  • Lämna in husdjuret till någon som sköter dess päls eller använd munskydd om du själv borstar pälsen. [5][6]

   

  Philips luftrenare har en inbyggd avancerad filtrering med flera lager som kan avlägsna 99,97 % av luftburna allergener, t.ex. husdjursmäll. Om du vill veta mer om hur du och din familj kan njuta av ren och friskare luft följer du den här länken.

   

  Upplev skillnaden redan idag.

   

   

  [1] https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/pet-dander

  [2] https://www.aafa.org/control-indoor-allergens/

  [3] Adrian Morris. ABC OF ALLERGOLOGY. Current Allergy & Clinical Immunology, June 2008 Vol 21, No. 2

  [4] B.-M. Bellach. Der Bundes-Gesundheitssurvey 1998. Gesundheitswesen 61 (1999) Sonderheft 2 S55–S56. Robert Koch-Institut, Berlin.

  [5] Environmental assessment and exposure control: a practice parameter—furry animals. J. Portnoy et al./Ann Allergy Asthma Immunol 108 (2012) 223.e1–223.e15

  Mer om artiklar om luftkvalitet

  Få en välkomstgåva på 100 kr rabatt**

  Registrera dig för att ta del av:

  En välkomstgåva på 100 kr rabatt**

  Exklusiva erbjudanden och tidig tillgång till reor

  Uppdateringar om Philips innovationer och tips för en hälsosam livsstil

  *
  Ja, jag vill prenumerera på Philips nyhetsbrev. Jag godkänner att Philips använder mina personuppgifter i syfte att kunna skicka mig nyhetsbrev och specifika erbjudanden

  You are about to visit a Philips global content page

  You are about to visit the Philips USA website.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.