1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Ett uppehåll i din apnébehandling är bara början, inte slutet

   

  Ingen är perfekt. Det är ingen fara om du inte har genomfört din apnébehandling. Se det istället som en chans att börja på nytt och ta itu med de problem som fick dig att avbryta, så att du kan lyckas den här gången. Det är början på en mer permanent lösning, inte slutet. Låt oss ta en titt på varför ett uppehåll i behandlingen kan hända och vad du kan göra för att undvika det nästa gång.

   

  Symtom på icke-behandling

  Om du har avbrutit behandlingen kan vissa symtom komma tillbaka. Du kan till exempel känna dig sömnig under dagen, snarka högljutt, vakna och flämta efter andan på natten, ha huvudvärk på morgonen, känna dig irriterad eller bli glömsk. Alla dessa är tecken på att du verkligen behöver påbörja behandlingen igen.

   

  Nedan finner du några av de vanligaste orsakerna till att personer avbryter sin behandling. Många av dessa är problem med själva CPAP-enheten som kan lösas. Om du kan få ordning på dessa problem har du en bättre chans att fortsätta behandlingen.

   

  Torrhet i mun eller näsa

  Vissa avbryter sin behandling för att de blir torra i munnen när de sover med en CPAP. En möjlig lösning är att använda en hakrem för att hålla munnen stängd när du sover. Att byta från en mask som bara täcker näsan till en hel CPAP-mask kan också hjälpa.

   

  Allergier eller nästäppa kan förvärra problemet och leda till torrhet i mun och näsa. Du kan behöva använda allergimedicin, näsdroppar eller en nässköljare för att lättare kunna andas genom näsan.

   

  Torrhet i mun eller näsa kan också bero på att masken inte passar ordentligt. Om den är för liten eller för stor kan luft läcka ut. Be en återförsäljare att kontrollera passformen och tveka inte att be om att få prova en annan mask.

   

  Svårigheter att sova

  Om du har problem med att sova med masken på är du inte ensam. Du kanske rör dig mycket när du sover. Det finns många masker som passar olika personer. Det är viktigt att hitta den som är rätt för dig.

   

  Det kan också hända att lufttrycket gör det svårt att sova. Fråga efter en enhet som gradvis ökar trycket, vilket kan göra det lite lättare att somna.

   

  Ljud från CPAP-enheten

  Du eller din partner kanske har svårt att sova för att CPAP-enheten låter för mycket. Om du använder en äldre modell kan du prova en nyare modell. Många av de nya modellerna är nästan helt ljudlösa.

   

  Om enheten låter mycket kan det bero på att ett luftfilter är blockerat eller smutsigt, eller att den inte fungerar som den ska. Be återförsäljaren att kontrollera. Om allt fungerar som det ska kan du prova att använda öronproppar eller en fläkt eller en apparat som avger vitt brus för att blockera ljudet.

   

  Obehag från masken

  Vissa har svårt att vänja sig vid masken. De kan få hudirritation, skavsår eller till och med blåmärken. Dessa problem beror ofta på dålig passform, en utsliten kudde som behöver bytas ut eller något annat problem. Tveka inte att be om ersättningskuddar eller att få prova en annan typ av mask som kan fungera bättre. Vissa masker täcker hela ansiktet, vissa bara näsan och andra har näskuddar för komfort.

   

  En känsla av att behandlingen inte fungerar

  Det kan vara så att du helt enkelt avbröt behandlingen för att du kände att den inte fungerade. Det beror förmodligen på att ditt tryck inte har ställts in korrekt, att masken inte passar eller att din enheten inte fungerar som den ska. Be återförsäljaren om hjälp.

   

  Prova positionsbehandling

  Positionell obstruktiv sömnapné (POSA) är när du bara får andningsuppehåll när du sover på rygg. Vid behandling av POSA behövs oftast inte någon CPAP-enhet eller mask. Prata med din läkare om att ha en enhet som förhindrar att du rullar över på rygg när du sover.

   

  Risker med obehandlad sömnapné

  Kom ihåg att  obehandlad sömnapné kan leda till farlig trötthet under dagen och ökad risk för högt blodtryck, diabetes, hjärt-kärlproblem, hjärtinfarkt eller stroke. Därför är det så viktigt att du påbörjar behandlingen igen, även om du har gjort ett avbrott. Det är inte för sent att börja om, och din kropp kommer att tacka dig.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.