1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Kan dålig sömn vara en riskfaktor för sjukdom?

  Kan dålig sömn vara en riskfaktor för sjukdom?

   

  Kronisk sömnbrist är ett av de allvarligaste hälsoproblemen idag. Nu tyder forskning på att kronisk sömnbrist även kan vara en riskfaktor för ett antal andra sjukdomar.

   

  Detta vet vi om kopplingen mellan sömn och sjukdom:

   

  Parkinsons sjukdom

   

  Personer med en REM-sömnstörning som gör att musklerna inte är paralyserade när de sover, vilket gör att de kan leva ut sina drömmar fysiskt, har uppvisat en 75-procentig sannolikhet för att utveckla Parkinsons flera årtionden senare. Enligt National Sleep Foundation löper även personer med Parkinsons högre risk att drabbas av Willis-Ekboms sjukdom (WED) och PLM (periodiska benrörelser), två tillstånd som kraftigt kan störa sömnen. Det finns dock inga belägg för att WED eller PLM är riskfaktorer för Parkinsons sjukdom.

   

  Alzheimers sjukdom

   

  Studier av möss med ansamling av plack i hjärnan sov dåligt, vilket tyder på att sömnproblem kan vara en tidig varningssignal om Alzheimers. De nervbanor i hjärnan som används vid dagdrömmeri eller introspektion hos personer med kronisk trötthet under dagen är samma nervbanor som påverkas vid Alzheimers. Så om du inte kan låta tankarna vandra eller ”nollställa hjärnan” kan det vara ett tidigt tecken på denna minnessjukdom.

   

  ”Vi är mycket intresserade av att utforska de här nya rönen för att förstå vem som är i riskzonen och vem som är skyddad från Alzheimers,” säger studiens författare Randy L. Buckner, prövare på Howard Hughes Medical Institute (HHMI) vid Washington University i St. Louis.

   

  Alla med dåliga sömnvanor kommer naturligtvis inte att få Alzheimers sjukdom.

   

  Fetma

   

  Personer som har sömnbrist och får för lite REM-sömn är mer sugna på söt, salt och fet mat, vilket leder till viktökning. Forskning visar att sömnbrist kan försämra aptitkontrollen, störa glukosmetabolismen och höja blodtrycket, vilket kan leda till att man äter för mycket.

   

  ”Resultaten visar att dålig sömn kan öka risken att utveckla fetma, diabetes, högt blodtryck eller hjärtsjukdom”, säger doktor Kristen Knutson vid University of Chicago.

   

  Ytterligare studier behövs för att avgöra om dessa tillstånd kan hävas genom förbättrad sömn.

   

  Osteoporos

   

  I en djurstudie vid Medical College of Wisconsin upptäckte forskare att abnormaliteter i ben och benmärg var vanliga hos råttor med kronisk sömnbrist. Om samma resultat kan påvisas hos människor, vilket forskarna tror, skulle det tyda på att sömnbrist kan leda till förändringar i bentätheten, vilket leder till osteoporos och att benskador inte kan repareras när vi åldras.

   

  Om du sover dåligt eller behandlas för sömnproblem som sömnlöshet, REM-sömnstörning eller sömnapné, ska du prata med din läkare om huruvida du löper högre risk att utveckla ett eller flera av dessa tillstånd. Du skulle i så fall kunna minska den risken genom livsstilsförändringar, tester eller försiktighetsåtgärder.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.