1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Ta kontroll över din sömnapné och minska risken för lunginflammation

  Ta kontroll över din sömnapné och minska risken för lunginflammation 

   

  Enligt National Sleep Foundation (NSF) snarkar 37 miljoner amerikaner regelbundet. Den högljudda andningen under sömnen som ofta håller partnern vaken – och till och med kan vara så hög att den även väcker personen som snarkar – orsakas ofta av sömnapné, men även andra faktorer kan bidra till snarkning, till exempel att sova på rygg, alkoholintag och ålder.

   

  Oavsett orsaken är det viktigt att prata med din läkare om snarkning för att avgöra om du har sömnapné. Samtalet kan inte bara hjälpa dig och din partner att sova bättre, utan enligt ny forskning kan det dessutom bidra till att förhindra att du drabbas av allvarlig lunginflammation.

   

  Sömnapné behandlas oftast med CPAP (kontinuerligt positivt luftvägstryck), vilket eliminerar snarkningar samtidigt som luftvägarna hålls öppna för att främja god andning. Enligt en studie som publicerats i Canadian Medical Association Journal kan behandlingen även ge förbättrad funktion i andningssystemet.

   

  De taiwanesiska forskarna fann att patienter med obehandlad sömnapné löper 17 procent större risk att få lunginflammation än patienter utan denna sömnstörning.

   

  Forskarna noterade att den exakta kopplingen mellan sömnapné och lunginflammation inte är tydlig. Men de har teorier om att personer med sömnapné oftare drar ned vätska från halsen till lungorna, vilket kan orsaka lunginflammation. De tror också att personer med obehandlad sömnapné löper större risk för att drabbas av lunginflammation eller andra hälsoproblem eftersom störd sömn kan försvaga immunsystemet, vilket gör det svårare för kroppen att bekämpa infektioner och virus.

   

  Obehandlad sömnapné ökar inte bara risken för lunginflammation utan är också dåligt för hjärtat.

   

  Enligt American Heart Association (AHA) kan behandling av sömnapné skydda hjärtat från skadliga förändringar som bidrar till hjärtsjukdomar. I en studie från AHA fann man att sex månaders CPAP-behandling reverserade onormala hjärtförändringar relaterade till sömnapné hos studiedeltagarna.

   

  Undrar du om din snarkning beror på sömnapné? Experterna menar att det är viktigt att känna till alla vanliga symtom på sömnapné, som enligt Mayo Clinic är följande:

   

  • Extrem sömnighet under dagen. Det är vanligt att patienter med sömnapné vaknar flera gånger per natt, även om de inte märker det eller är vakna bara några sekunder.
  • Du vaknar och är andfådd eller din partner märker att du inte andas under sömnen.
  • Du vaknar med torr mun eller halsont.
  • Huvudvärk på morgonen.
  • Svårt att sova hela natten.
  • Koncentrationssvårigheter eller trötthet under dagen.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.