1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Behåll vettiga sömnrutiner under sommarens lata dagar

  Behåll vettiga sömnrutiner under sommarens lata dagar     

   

  På sommaren kan kvällarna bli sena i många familjer. När sommarlovet kommer verkar rutinerna flyga ut genom fönstret. De extra timmarna med dagsljus, semestern och det faktum att man inte behöva stiga upp tidigt och gå till skolan brukar leda till att barnen är uppe senare än normalt.

   

  Det kanske inte verkar så farligt att avvika från de normala sömnrutinerna under sommarmånaderna, men det kan ha en negativ inverkan på barnen, både mentalt och fysiskt. Precis som vuxna har barn inre klockor som reglerar när de ska sova och vara vakna. Alla avvikelser leder till minskad kvalitetssömn, vilket kan ge negativa effekter för både kropp och sinne.

   

  När barn förlorar sina sömnrutiner påverkas deras hjärnfunktion, och deras problemlösningsförmåga, kreativitet, minne och känslomässiga välbefinnande försämras. De tenderar också att reagera långsammare och göra fler misstag, vilket du kan ha märkt på att barn kan bli mer ”benägna att råka ut för olyckor” när de är trötta. Förmågan att prestera på dagen och den allmänna säkerheten blir sämre när barn frångår sina sömnrutiner.

   

  Barn påverkas inte bara mentalt när sömnen störs. Deras kroppar påverkas också fysiskt. Sömnbrist är känt för att ge upphov till fetma. Kvalitetssömn bidrar till att bibehålla den balans i hormonerna som gör att vi känner oss hungriga och mätta. Om de här hormonerna hamnar i obalans kan det leda till att vi äter för mycket och väljer ohälsosam mat. Sömnbrist påverkar också kroppens sätt att reagera på insulin och kan orsaka förhöjda blodsockerhalter, vilket på lång sikt kan leda till diabetes typ 2.

   

  Sömnen är också viktig för en hälsosam tillväxt och utveckling. Det är under djupsömnen som tillväxthormonet hos barn frisätts.

   

  Sömnen är också nödvändig för att hjälpa immunsystemet att fungera korrekt så att det kan bekämpa sjukdomar.

   

  Många barn trivs med rutiner och rutinerna kan hjälpa dem att förstå vad som förväntas av dem. Till skillnad från vuxna har barn inte förmåga att planera sina dagar. Genom bibehållna rutiner vet de vad de kan förvänta sig och de kan till och med få något att se fram emot, till exempel en aktivitet som de gillar.

   

  Barnen är inte ensamma om att dra nytta av goda sömnvanor. Även föräldrarna får sin belöning i form av barn som är mindre gnälliga och mer samarbetsvilliga. Med fasta rutiner infrias barnens förväntningar och bråken och raserianfallen minskar.

   

  Det kan vara svårt att få barnen att behålla sina sömnvanor under sommarmånaderna, så det hjälper om hela familjen prioriterar sömn. Välj en läggtid som är realistisk och inte en som du vet kommer att vara svår att hålla. Förlägg sänggåendet till samma tid varje kväll, men se till att det finns fri tid under dagen. Det kommer förmodligen att finnas kvällar när det är omöjligt att somna vid den tiden. Barn som är vana vid sina rutiner har dock mycket lättare att komma in i gängorna igen utan att deras normala sömncykler rubbas, och när skolan börjar igen kommer det inte att bli så svårt att återgå till rutinerna, varken för föräldrarna eller barnen.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.