1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Kontrollera ditt barns astma genom bra kost    

   

  Om du har ett barn med astma provar du antagligen en mängd olika saker för att ha bra kontroll på barnets tillstånd. Den goda nyheten är att det finns många livsstilsval du kan göra för att hjälpa ditt barn att leva ett bra och hälsosamt liv, utöver övervakning av topputandningsflöde och läkemedelsbehandling. Ett av dessa livsstilsval är en hälsosam kost.

   

  Öka intaget av frukt och grönsaker och skippa bearbetad mat

   

  Enligt Healthline anser många vårdgivare att en orsak

  till att förekomsten av astma hos barn har ökat under de senaste årtiondena är att barn äter mindre frukt och grönsaker och mer bearbetad mat. Livestrong konstaterar framför allt att snabbmat som hamburgare har kopplats till förvärrad astma eller mer frekventa skov. Bearbetad mat som innehåller exempelvis transfetter eller isoglukos misstänks också förvärra tecken och symtom på astma.

   

  Så vad ska barnen äta? WebMD slår fast att en kost som innehåller mycket vitamin C och E,

  antioxidanter som betakaroten, flavonoider och mineraler som selen och magnesium

  kan förknippas med lägre astmafrekvens eller förbättrad astma. Att

  ge barnet en kost som består av mer livsmedel som exempelvis äpplen, apelsiner, sötpotatis och spenat

  kan (även om det är svårt!) bidra till att kontrollera hans eller hennes tillstånd.

   

  Kost för viktnedgång vid behov

   

  Barnfetma är ett växande problem, och om ditt barn har ett högre BMI (Body Mass Index) än vad som är hälsosamt bör kosten anpassas så att barnet kan få hjälp med viktminskning. Varför?

   

  Enligt WebMD finns det ett samband mellan fetma och tecken och symtom på allvarligare astma,

  högre frånvaro i skolan och behov av fler läkemedel.

   

  Healthline rapporterar att en hälsosam vikt kan

  hjälpa astmatiker att hålla sitt tillstånd under kontroll och samtidigt minska

  risken för andra sjukdomar, som hjärtsjukdom eller diabetes.

   

  Livestrong rapporterar att viktnedgång till stor del handlar om att balansera barnets kaloriintag med de kalorier som barnet förbränner genom träning och aktivitet. Det är dock viktigt att diskutera saken med din läkare för att ta reda på vilken kost som är bäst för ditt barns behov.

   

  Undvik allergener i livsmedel

   

  Du bör också ta hänsyn till matallergier och överkänslighet när du skapar

  en astmavänlig kost. WebMD noterar att överkänslighet mot vissa livsmedel är vanligt men faktiska allergier – där kroppens immunförsvar reagerar på proteiner i livsmedel som jordnötter, mjölk eller ägg – är sällsynta och förekommer bara hos cirka 2 % av befolkningen.

   

  Men både matallergi och överkänslighet kan utlösa astmaattacker eller förvärra symtomen, så att det är viktigt att undvika dem.

   

  Bortsett från allergener i livsmedel, till exempel jordnötter, kan barn med astma också reagera på konstgjorda ingredienser som sulfit som kan utlösa andningssymtom, enligt Healthline. Därför kan ekologisk mat, som inte innehåller några konstgjorda ingredienser, vara ett tryggt alternativ för astmatiska barn.

   

  Så även om det inte finns en egentlig ”astmakost” kan näringsrekommendationerna ovan hjälpa dig att kontrollera och till och med förbättra barnets tillstånd. Dessutom kan en kost som består av mycket frukt, grönsaker och annan ren mat som bidrar till att upprätthålla ett normalt BMI och inte innehåller allergener också förbättra ditt barns allmänna hälsa.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.