1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  På sidan, på rygg eller på mage – vilken sovställning är bäst?

   

  Vi har alla vår favoritsovställning, oavsett om det är att ligga hopkurad i fosterställning, platt på rygg eller draperad över en stor kudde. Har man kroniska sömnproblem kan valet av rätt sovställning ge både komfort och en bättre nattsömn.

   

  Personer som lider av obstruktiv sömnapné (OSAS) sover generellt bättre på sidan, enligt forskning som publicerats av National Institutes of Health. NIH studerade 30 manliga patienter med sömnapné och upptäckte att frekvensen av sömnapné var dubbelt så hög när de sov på sidan jämfört med när de sov på rygg.

   

  Även för dem som inte lider av sömnproblem kan sovställningen ha betydelse. För personer som har ont i rygg eller nacke eller lider av sura uppstötningar kan det vara bra att sova på rygg. Enligt ,en artikel i Huffington Post håller den som sover på rygg huvudet, nacken och ryggraden i ett neutralt läge, vilket kan minska trycket och hålla kroppen i balans, och eftersom huvudet vilar högre än magen är risken för sura uppstötningar mindre. Om du sover på rygg kan det dock leda till snarkningar, även hos dem som inte lider av sömnapné.

   

  Att sova på sidan hjälper också mot nack- och ryggvärk och sura uppstötningar samtidigt som du minskar risken för att snarka. Om du är gravid kan du dessutom främja blodflödet till fostret genom att sova på vänster sida, enligt American Pregnancy Organization. Är du orolig för din hy bör du dock välja en annan ställning, påpekar man i artikeln i Huffington Post – att sova på sidan kan nämligen leda till rynkor.

   

  De som sover i fosterställning kan få ont i ryggen eller lederna på morgonen, men de snarkar troligen mindre än de som sover på rygg. Att sova i fosterställning kan också vara bra för gravida kvinnor eftersom ytan som lungorna måste utvidga minskar i denna ställning, vilket innebär att man inte andas lika djupt som andra när man sover, enligt artikeln i Huffington Post.

   

  Den minst fördelaktiga sovställningen är på mage. Den kan visserligen minska snarkandet men kan leda till ont i rygg och nacke och de där förhatliga rynkorna, enligt artikeln i Huffington Post. När du sover på mage är huvudet vridet åt sidan under längre perioder, vilket kan ge ont i nacken nästa dag.

   

  Kom ihåg att de flesta av oss inte vaknar i samma ställning som vi somnar i. Den rätta ställningen handlar om att ha det bekvämt och få en god natts sömn. Om du inte upplever att du får något av detta är det dags att byta sovställning.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.