1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Sömnapné hos äldre patienter

   

  Sömnapné kan förekomma i alla åldrar, men vuxna som är äldre än 60 år har en betydligt högre risk att drabbas av sjukdomen. Låt oss titta på anledningen, plus de viktiga symtom som vårdgivare bör vara uppmärksamma på.

   

  Allt eftersom kroppen åldras blir musklerna ofta svagare och luftvägarna kan lättare kollapsa, vilket gör snarkningar och sömnapné vanligare. ”Dessutom är signalerna mellan hjärnan och de övre luftvägarna inte lika snabba och effektiva som tidigare”, säger Robert S. Rosenberg, medicinsk chef på The Sleep Disorders Center i Prescott Valley och Flagstaff i Arizona.

   

  Åldersrelaterad viktökning kan vara en annan orsak. Äldre vuxna tenderar dessutom att sova ytligare och andningssvårigheter under sömnen uppstår något oftare hos personer som sover mindre djupt, säger Rosenberg.

   

  Om sömnapné inte diagnostiseras kan risken för stroke, hjärtsjukdomar och högt blodtryck öka, liksom för olyckor och fall. ”Personer över 60 år med sömnapné har också en högre förekomst av plötsligt hjärtstopp”, säger Rosenberg.

   

  Av dessa skäl är det särskilt viktigt att vårdgivare är uppmärksamma på sömnapné hos äldre patienter. Följande symtom kan förekomma:

   

  Högljudda eller kraftiga snarkningar

  Klagomål om sömnsvårigheter eller att vakna ofta under natten (ofta i kombination med andfåddhet)     

  Stor trötthet under dagen eller stort behov av tupplurar

  Koncentrationssvårigheter eller plötslig retlighet eller irritation

  · Snabb försämring av den kognitiva förmågan. ”Ofta när vi övervakar patienter som verkar ha tidig demens upptäcker vi att de har sömnapné”, säger Rosenberg.

  · Klagomål om att vakna med huvudvärk, torr mun eller halsont

  · Blodtryck som är svårt att kontrollera. Patienter som behöver tre eller fler blodtrycksmediciner har ofta sömnapné, enligt forskning som publicerats i tidskriften Sleep.

   

  Om du observerar dessa symtom hos en äldre vuxen ska du tala med patientens läkare, som kan ställa en diagnos utifrån de tecken och symtom som patienten beskriver eller hänvisa patienten till en sömnklinik för ytterligare utredning. 

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.