1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Vilken är den bästa sovställningen för personer som lider av OSA?

   

  Om du lider av obstruktiv sömnapné (OSA) kan din läkare ha rekommenderat några tips om en hälsosam livsstil vid lindrig OSA, och föreslagit att du gör några justeringar när det gäller sömnen.

   

  Du kan till exempel behöva ändra sovställning. Även om du tror att din vanliga sovställning har fungerat bra i många år kan din nya diagnos vara skäl nog att ompröva hur du sover.

   

  Prova den här sovställningen om du har OSA.

  Obstruktiv sömnapné gör att luftvägarna kollapsar under sömnen, vilket leder till andningsuppehåll, enligt John Hopkins Medicine. Personer med obstruktiv sömnapné snarkar dessutom ofta.

   

  Om du sover på rygg förvärras sömnapnén visar forskning. Det beror på att tungan slappnar av och hamnar längre bak när du ligger på rygg, vilket blockerar luftvägarna ännu mer.

   

  Försök att sova på sidan så att luftvägarna hålls öppna, snarkningarna minskar och lindrig apné kan förbättras, menar experterna på John Hopkins Medicine. Att sova på sidan har också andra fördelar, allt från att eventuellt minska halsbränna om du sover på vänster sida, till att hjälpa hjärnan att göra sig av med avfallsprodukter medan du sover, vilket främjar matsmältningen.

   

  Få det att fungera för dig.

  För att det ska bli bekvämare att sova på sidan kan du testa att byta ut två kuddar mot en kudde som håller huvud och nacke i linje med ryggraden när du ligger på sidan. När du tränar kroppen att sova på sidan kan du placera en kudde bakom ryggen så att du inte rullar över på natten. Du kanske också tycker att det är bekvämare att placera en kudde mellan benen. Det finns dessutom enheter som du kan ha på dig på natten för att stanna kvar på sidan när du sover.

   

  Din läkare kan rekommendera en CPAP-enhet (kontinuerligt positivt luftvägstryck) för att behandla din OSA. Den kan hjälpa till att hålla luftvägarna öppna när du sover så att du inte vaknar på grund av andningsuppehåll. Försök hitta en mask som ger dig rörelsefrihet och som fungerar bra när du sover på sidan.

   

  Det kan ta lite tid att ändra sovställning, men den goda sömnen och den förbättrade hälsan som du får gör det värt besväret!

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.