0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Hur du förbereder för amning

    5 min. läsning

     

    När du bestämt dig för att amma kan det kännas som att det finns mycket att ta in. Din kropp är gjord för det här, men vad bör du veta i förväg? Och vem kan hjälpa dig? De goda nyheterna är att du kan få en riktigt bra start med lite planering och med kunskap om vilka personer du kan vända dig till för stöd.

    Grattis till en ny familjemedlem

     

    Innan vi går vidare på hur du förbereder amningen vill vi passa på att säga grattis till en ny familjemedlem och samtidigt berätta om alla fantastiska fördelar amning medför.

    Fördelarna med amning

     

    Först av allt kommer det underbara med att lära känna ditt barn. Under amningsstunderna upplever ni många minnesvärda ögonblick tillsammans hud mot hud som ger er båda en känsla av närhet och välbehag.

     

    Ditt barn har även nytta av bröstmjölkens många hälsosamma egenskaper. Bröstmjölk främjar barnets kognitiva utveckling, utvecklar immunsystemet, minskar öroninfektioner och medför få magproblem och diarréer.

     

    Det finns även många fördelar för dig. Exempelvis hjälper amning till att dra ihop livmodern efter förlossningen, leder till minskat antal livmoder- och bröstcancerfall och ger större viktnedgång om du ammar under minst sex månader.

     

    Kom ihåg dessa fördelar när du börjar amma. Det kan finnas tillfällen då det inte går så smidigt med amningen, och att se helheten kan hjälpa dig att fortsätta.

    Philips AVENT amningslösningar

    Hur du förbereder för amning

     

    Nu ska vi ta itu med den praktiska delen. All amning är helt unik – det finns ju faktiskt ingen annan kombination av mamma och barn som är som ni två. Däremot finns det förberedelser som varje mamma kan göra för att underlätta amningen.

    • Gör en bröstundersökning

     

    Det vackra med människokroppen är att det inte finns något par bröst som är det andra likt. Låt professionell sjukvårdspersonal göra en bröstundersökning under dina regelbundna graviditetskontroller för att se hur brösten utvecklas så att du vet vilka eventuella justeringar du måste göra när du börjar amma. Det kan exempelvis minska problem med barnets grepp när du börjar amma.

    • Sätt upp ett amningsmål

     

    Många kvinnor tycker att det är praktiskt att fundera på hur länge de vill amma innan de börjar. Faktum är att de som sätter upp ett mål är mer benägna att amma under längre tid. Försök att ta hänsyn till alla delar av ditt liv – från din livsstil till ditt arbete och till hur mycket stöd du har.

    • Skapa en matningsplan

     

    När du satt upp ett mål kan du börja planera amningen på både kort och lång sikt. Det kan gälla sådant som att fundera på praktiska saker under er första tid tillsammans efter förlossningen, eller hur du ska göra under nattmålen. Det ger dig även en möjlighet att fundera över vad du kan göra om det inte går smidigt. Om du till exempel får ont i bröstvårtorna kan du pumpa ut mjölk med en bröstpump eller ha bröstvårtskräm till hands som lindrar omedelbart.

    • Gör det bästa av er allra första timme

     

    Låt ditt barns naturliga amningsinstinkt komma igång genom att tillbringa den allra första timmen tillsammans och lära känna varandra hud mot hud. Barnet kommer då naturligt att söka sig mot bröstet och börja amma.

    • Planera långsiktigt

     

    Ditt sätt att amma kommer med tiden att ändras på ett naturligt sätt. Det kan vara praktiskt att fundera på sådant som vilken typ av bröstpump du behöver om du inte kan vara närvarande under matningen. Exempelvis är en manuell bröstpump smidig att ha med sig när du är hemifrån och behöver något lätt. Om du å andra sidan vill ha något som är effektivt på jobbet kanske en dubbel elektrisk bröstpump passar bättre.


    Se mer nedan ↓

    Du kan behöva

    Philips Avent

    Manuell bröstpump med flaska

    SCF330/20
    Avent
    Avent

    Philips Avent Manuell bröstpump med flaska

    SCF330/20

    Bekvämare och ger mer mjölk, enkel att ta med*

    Sitt bekvämt utan att behöva luta dig framåt medan vår mjuka massagekudde försiktigt stimulerar mjölkflödet. Den manuella Avent-bröstpumpen har få delar, är enkel att montera ihop, använda och rengöra. Den är lätt och kompakt, vilket gör det enkelt att pumpa när du är på språng. Läs mer om produkten

    Bekvämare och ger mer mjölk, enkel att ta med*

    Sitt bekvämt utan att behöva luta dig framåt medan vår mjuka massagekudde försiktigt stimulerar mjölkflödet. Den manuella Avent-bröstpumpen har få delar, är enkel att montera ihop, använda och rengöra. Den är lätt och kompakt, vilket gör det enkelt att pumpa när du är på språng. Läs mer om produkten

    Vem kan jag prata med om amning?

     

    Nu när du känner till allt det praktiska som gör amningen bekväm ska vi reda ut vilka personer du kan få hjälp av för att ta dig dit. Det finns stöd att få under hela amningsfasen.

    • Vårdpersonal

     

    På de regelbundna graviditetskontrollerna kan du ställa frågor om de förändringar du går igenom. Ingen fråga är för liten eller dum. Allt det här är ju nytt för dig!

    • Förlossningskurser

     

    På förlossningskursen kan du både planera för den kommande förlossningen och ställa frågor om amning. Det är ett bra tillfälle att lägga upp ett mål som känns rätt för dig och en möjlighet till att få prata med andra blivande föräldrar och dela era upplevelser. 

    • Amningsrådgivare

     

    En amningsrådgivare är en person som är specialiserad på amning. Det kan vara en läkare, sjuksköterska eller barnmorska. Om du tycker att amningen känns motig kan det vara bra att fråga om hjälp med sådant som amningsställning, barnets grepp eller mjölkproduktion.

    • Appar och onlinegrupper

     

    Du kanske inte har någon vid din sida som du kan fråga om råd, men det finns gott om stöd att få även när du kommit hem. Många mammor gillar att använda appar för att hålla koll på barnets amning, eller tar stöd av onlinegrupper för nyblivna mammor. Med uGrow, vår utvecklingsapp, är det enkelt att ha koll på hur mycket mjölk du producerar. Om du tar råd av en webbplats eller app ska du kontrollera att det finns en medicinsk källa.

    • Du är igång

     

    Genom att fundera över varför du vill amma, planera i förväg och lära känna dina stödpersoner är du redan en bra bit på väg att lyckas med amningen. 

     

    Du kan även få kraft och styrka genom att prata om dina amningsupplevelser – de minnesvärda ögonblicken, och de mindre bra. Det känns bra att regelbundet prata med vårdpersonal, familj, vänner och andra nyblivna mammor om amningen.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.