5. Hur vet jag att mitt barn får i sig tillräckligt mycket mjölk?
Det går inte att säkert säga hur mycket mjölk ditt barn får i sig, men det finns vissa riktmärken som du kan använda dig av för att kontrollera att barnet får i sig tillräckligt:
- Barnet går upp i vikt när amningen har kommit igång
- Runt dag 10–14 har barnet återfått sin födelsevikt
- Barnet fortsätter att stadigt öka i vikt så som förväntas
Det bästa tecknet är de runda kinderna du ser framför dig. Ett nöjt, piggt och växande barn är det bästa tecknet på att du producerar tillräckligt mycket mjölk.
6. Jag tar mediciner. Kan jag amma trots det?
Det finns många mediciner som du kan ta även fast du ammar, men det är alltid bra att kontrollera detta med apotekspersonalen.
Det är bäst att inte dricka alkohol när du ammar. Vårdpersonalen kan ge dig mer specifik vägledning om detta.
- Och hur är det med koffein?
En eller två koffeinhaltiga drycker är vanligtvis inget som ställer till besvär för ditt barn. Det gäller kaffe, te eller kolsyrad dryck. Med det sagt så kan för mycket koffein göra barnet irriterat eller hålla barnet vaket. Och goda nyheter för alla chokladälskare: choklad med måtta är i allmänhet okej.
7. Behöver mitt barn någon annan dryck?
Bröstmjölk är allt ditt barn behöver under de första 6 månaderna av sitt liv. Hurra för bröstmjölk!
8. Kan jag kombinera amning med andra matningssätt?
Vanligtvis tar det minst tre till sex veckor av enbart amning för att få igång en bra mjölkproduktion och för att ditt barn ska bli bra på att amma. Att introducera flaskmatning under de första veckorna kan därför göra att amningen upphör tidigt. När du väl kommit igång med amningen har de flesta barn inga bekymmer med att växla mellan bröst och flaska, om du föredrar det. Bäst är att använda en flaska som är särskilt utformad för kombinerad matning. Vårdpersonalen kan ge dig mer vägledning om hur du bäst introducerar flaskan.