1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Philips AVENT - Baby food allergies

  Matallergier hos barn

  Om ditt barn har någon matallergi uppfattar immunförsvaret av misstag vissa födoämnen som skadliga. En allergisk reaktion på födoämnen kan orsaka en mängd olika symptom.

  Cirka 2 till 5 % av alla barn är känsliga för ett visst födoämne, men många fler föräldrar misstänker att mat ger barnet problem. De födoämnen som vanligen orsakar problem är mjölk, ägg, soja, vete och jordnötter. Många barn växer ifrån sin matallergi kring ett års ålder, så det är viktigt att deras tillstånd övervakas noggrant så att ingen specialkost ges i onödan.

  Philips AVENT - Baby food allergies

  Matallergier hos barn – symptom

  Symptom på omedelbara allergiska reaktioner kan visa sig upp till en timme efter att maten har ätits och kan bestå av kliande hud, utslag, kräkningar, angioödem (allvarlig svullnad på grund av att vätska samlas under hudens yta) och anafylaxi (en reaktion som plötsligt drabbar hela kroppen). Fördröjda reaktioner är svårare att diagnosticera och kan visa sig flera timmar eller dagar efter att den utlösande maten har ätits. Möjliga symptom kan vara eksem, kronisk diarré, kolik, magont och långsam tillväxt.

  Diagnos

  Matprovokationer är en väsentlig del av diagnosen för att:

  • Upptäcka ett visst födoämne som orsakar symptom – ett positivt resultat bekräftar att födoämnet måste uteslutas ur barnets kost
  • Bevisa att ett visst födoämne inte utlöste reaktionen – om det inte finns några symptom behöver det misstänkta födoämnet inte uteslutas

  När barnet har fått sin diagnos ska födoämnet som orsakar symptomen uteslutas helt och hållet. Och om du ammar måste du kanske utesluta samma födoämne från din kost också. Om du utesluter mjölk och mjölkprodukter från kosten bör du dock ta kalciumtillskott så att du inte får någon brist. 

  Råd från en registrerad dietist rekommenderas för att garantera att barnets mjölk och avvänjningsmat fortsätter att ge alla näringsämnen som behövs för optimal tillväxt och utveckling.

  Utesluta komjölkprotein

  "Omfattande hydrolyserad ersättning", som det kallas, är ersättning där mjölkproteinet har brutits ned till mycket mindre delar. Det gör att barnet får i sig tillräckligt med protein i kosten, men de mindre delarna orsakar inte länge en allergisk reaktion.

  Sådan mjölk har en ovanlig smak. Små barn accepterar den ganska lätt, men större barn kanske inte gillar den.

  Övrig mjölk

  • Ersättning med aminosyra – om ingen förbättring av symptomen märks kan du prova sådan här ersättning
  • Sojaersättning – rekommenderas inte för barn under sex månader eftersom den kan orsaka hormonella problem
  • Kalciumberikad sojamjölk – idealiskt att prova om barnet är över ett år gammalt
  • Havre- eller mandelmjölk – när sådan mjölk används rekommenderar dietister att du också ger barnet vitamin- och mineraltillskott, eftersom sådan mjölk inte direkt kan ersätta komjölk
  • Rismjölk – sådan mjölk rekommenderas inte längre för barn under fem år eftersom en del sådan mjölk har visat sig innehålla små mängder arsenik

  Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

  Relaterade produkter

  Relaterade råd

  Börja med fast föda

  Börja med fast föda