1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Philips AVENT - Toddler feeding difficulties

  Svårigheter under måltider för små barn

  Krångel med maten är ett av de vanligaste matproblemen. Men du blir säkert lättad över att höra att krångel med maten bara är en övergående fas i barnets utveckling.

  Philips AVENT - Toddler feeding difficulties

  Vissa småbarn är krångligare än andra. Ett barn som krånglar mycket med maten kan leva i en familj med två eller flera barn. Även om föräldrarna har behandlat alla barn på samma sätt kan ett av barnen bli märkbart kräset med mat. Det finns föräldrar vars småbarn fortsätter att äta bra under den här fasen, och de är oftast lyckligt ovetande om att den här utvecklingsfasen ens existerar. 

  Men om du är förälder till ett litet barn som är försiktigt med att smaka på ny mat upplever du det säkert som ganska tålamodskrävande. Försök bara att komma ihåg att det inte är barnets fel att det är försiktigt med ny mat, och att din reaktion kan förvärra saken om du till exempel:

  • Förväntar dig att barnet ska äta mer än nödvändigt
  • Är orolig vid måltiderna
  • Inte hanterar måltiderna bra
  • Förväntar dig att ditt barn ska öka mer i vikt än vad som är normalt för hans/hennes ålder

  Men det finns goda nyheter. Förskolebarns ätvanor förbättras avsevärt när de börjar äta med andra barn på förskolan eller i skolan.

  Tips för föräldrar som är oroliga för att deras barn inte äter tillräckligt

  Tillväxtdiagram

  Fråga sjukvårdspersonalen om de kan mäta barnets vikt och längd enligt kalibrerade skalor, och sätta in dem i tillväxtdiagram. Du kommer troligen att få se att barnet växer normalt, och att den lilla mängden mat som barnet äter faktiskt räcker.

  Matdagbok

  Skriv ned all mat och dryck som barnet får i sig. Låt sedan en dietist utvärdera det för att se om det är rimligt, och ta reda på om ditt barn behöver vitamin- och mineraltillskott för att täcka eventuella brister.

  Fylla på med dryck

  Räkna hur många gånger barnet dricker. Vissa barn dricker till maten och ser till att dricka lagom på egen hand. Omkring sex till åtta vätskepåfyllningar på cirka 1 dl är tillräckligt. Om du fortfarande ger barnet dryck i flaska kanske barnet dricker sig mätt, vilket minskar aptiten på mat.

  Mellanmål

  Vissa småbarn vägrar att äta för att de hellre vill ha mellanmål, som tenderar att innehålla mycket fett, socker och salt. Barnet kanske inte vill äta en riktig måltid om han/hon får äta sig mätt på mellanmål. Så försök att skära ned på mellanmålen till bara två gånger per dag och se till att de är näringsrika – frukt eller små smörgåsar är bra val.

  Timing

  Begränsa måltiden till mellan 20 och 30 minuter och ge alltid barnet mat som du är säker på att han/hon tycker om.

  Hantera mycket krångligt ätbeteende

  Det är viktigt att vara konsekvent vid måltiderna. Så alla som tar hand om ditt barn – inklusive släktingar och dagbarnvårdare – måste hålla sig till samma plan. Ingen ska hota eller tvinga ditt barn att äta viss mat. Om maten som erbjuds vid måltiden avvisas ska du bara ta bort den utan kommentar. Och ersätt den inte med mer mat innan nästa planerade mellanmål eller måltid.

  Enkla strategier för föräldrar

  • Erbjud små måltider och mellanmål med lagom med tid emellan
  • Börja med att ge barnet mat som han/hon tycker om
  • Ha en tidsbegränsning för måltiderna, t.ex. 30 minuter
  • Ge mycket beröm, även om barnet bara har ätit lite
  • Ta bort mat som inte ätits upp utan att kommentera det
  • Prata inte om barnets ätvanor med andra i barnets närvaro
  • Försök inte övertala eller tvinga barnet att äta
  • Håll dig lugn

  Hållbara idéer kring mat

  Några få barn kommer inte ur den här fasen, utan fortsätter att begränsa vilken mat han/hon äter under uppväxten. Men om ditt barn äter tillräckligt av den mat han/hon gillar för att hålla uppe energinivån och tar vitamin- och mineraltillskott för att inte få brist fortsätter utvecklingen som den ska.

  Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

  Relaterade produkter

  Relaterade råd

  Tips om måltider för små barn

  Tips om måltider för små barn

  Sterilisera matningsutrustningen

  Sterilisera matningsutrustningen

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.