Avvänjning handlar om inlärning, och barn accepterar och uppskattar endast nya smaker och konsistenser om de får prova på dem.
Taget från Clinical Paediatric Dietetics 3rd ed. 2007
När din lilla knodd är redo att äta fast föda ska mat från fyra matgrupper ingå varje dag, så att barnet får i sig alla näringsämnen. Det bästa är om barnet äter samma mat som övriga familjen:
De fyra matgrupperna är:
Du kan välja vad du vill av följande mat att introduceras som första avvänjningsmat, men många mammor börjar med spannmål, rotfrukter eller frukt, mixat med bröstmjölk.
Alla frukter
Alla spannmål som ris, havre, vete och majs
Magert kött, fågel eller fisk – välkokta
Ägg – hårdkokta
Dhal, linser, hummus, kikärter och andra baljväxter
Nötter – malda eller som nötsmör, t.ex. mald mandel och slätt jordnötssmör
Vanlig färskost och yoghurt
Riven ost som smälts över varm mat.
Börja med en lös puré för de första smakportionerna. Fortsätt sedan med tjockare puréer eller välmosad mat när barnet har vant sig vid att ta mat från en sked.
Du kan erbjuda all mat ovan, och dessutom:
Lever – begränsa det till en liten portion per vecka på grund av höga halter av A-vitamin.
Mosad mat med mjuka bitar och mjuk mat som äts med händerna. Kött kan fortfarande behöva pureas men kan mosas om det är väldigt mjukt.
Mjuka fruktbitar, t.ex. mango, melon, banan, mjuka, mogna päron, persika, papaya och kiwi
Kokta grönsaksstavar, t.ex. morotsstavar, gröna bönor, zucchinistavar, potatis och sötpotatis
Kokta grönsaksbitar, t.ex. blomkål och broccolibuketter
Kokta pastabitar
Smulor av bröd eller rostat bröd
Osttärningar
Rostade mjuka grönsaksstavar, t.ex. potatis, sötpotatis, palsternacka, paprika, morot, zucchini.
Klunkar med vatten från en mugg vid måltiderna – måltiderna bör avslutas med mjölk eller mjölkdessert
Väl utspädd fruktjuice från en mugg, vilket främjar järnupptaget från vegetarisk mat.
Du kan erbjuda all mat ovan, och familjens mat som har tillagats utan salt eller socker.
Finhackad och hackad mat, mat som äts med händerna (som färsk frukt och grönsaksstavar) och olika familjemåltider, som smörgåsar eller rostat bröd.
Från ett års ålder kan de flesta småbarn äta samma mat som övriga familjen, med en varierad kost som mål. Det kan innebära mat som inte rekommenderas för spädbarn:
Honung
Mat som konserverats med salt, som bacon och konserverad mat med tillsatt salt
Opastöriserad mjukost
Mat med tillsatt socker – ska endast erbjudas i samband med måltider för att undvika karies.
Du kan introducera gammaldags komjölk i barnets kost vid ett års ålder. Lättmjölk ska inte introduceras förrän barnet är två år.
Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.