1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Philips AVENT - Weaning your little one

  Avvänja ditt barn

  Det är tillfredsställande för föräldrar att se hur snabbt ett litet nyfött barn växer. När du börjar avvänjningen med fast föda tillsammans med mjölk får barnet extra energi och näringsämnen som behövs för att barnet ska växa som det ska.

  Philips AVENT - Weaning your little one

  Är mitt barn redo för fast föda?

  Efter den första månaden går barn vanligtvis upp cirka 0,5–1 kg per månad under de första sex månaderna. Bröstmjölk är den bästa maten i början, men efter ett halvår behövs både fast föda och bröstmjölk för att barnet ska växa och fortsätta att öka cirka 0,5 kg per månad.

  Många barn är nöjda med att vänta i sex månader med att börja sin avvänjning, och vid den åldern kan barnet lära sig de färdigheter som krävs för att äta fast föda mycket snabbt. Men barn utvecklas i olika takt, och ditt barn kan mycket väl vara redo innan sex månaders ålder. Se bara till att inte börja ge barnet annat än mjölk före fyra månaders ålder eftersom deras njurar och matsmältningssystem inte är fullt utvecklade förrän då.

  Det är en mycket spännande fas när barnet börjar äta fast föda, eftersom barnet lär sig att njuta av nya och annorlunda smaker.

  Tecken på att ditt barn är redo för avvänjning:

  • Barnet kan sitta upp med stöd och uppvisar huvudkontroll – vilket innebär att det inte är sannolikt att barnet kvävs av fast föda
  • Barnet har börjat undersöka genom att suga på leksaker och andra föremål – ett tecken på att barnet vill testa nya upplevelser, däribland att äta mat
  • Barnet iakttar dig intresserat när du äter
  • Du kanske märker att barnet verkar mindre nöjt med bara mjölk

  Om du är osäker på när det är dags att börja med avvänjningen kan du fråga BVC om råd. Du kan också ge barnet en avvänjningssked att hålla i och vänja sig vid innan du provar att mata honom/henne.

  När barnet vaknar på natten är det inte alltid hungrigt.

  Om barnet börjar vakna på natten efter att tidigare ha sovit hela natten är det inte säkert att det är ett hungerstecken. Barn ändrar sina sömnvanor i den här åldern. Sömnen varierar mellan djupsömn och lättare sömn, med korta perioder med uppvak när barnet vaknar och skriker efter uppmärksamhet.

  För tidigt födda barn

  Sjukvårdspersonalen måste bedöma om ditt för tidigt födda barn är redo att börja med sin avvänjning. Fem till åtta månader efter barnets faktiska födelsedatum är troligtvis den bästa tiden för att börja med avvänjning. Men det är också bäst att vänta till tre månader efter beräknat förlossningsdatum (BF) för att musklernas koordination ska vara utvecklade. För tidigt födda barn i den här åldern kanske inte har bra huvudkontroll ännu, så du måste se till att barnets huvud och nacke har tillräckligt med stöd innan du kan börja mata med fast föda.

  Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

  Relaterade produkter

  Relaterade råd

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.