1
Undbik irriterad hud vid rakning

Så tar du hand om en elektrisk rakhyvel

En elektrisk rakhyvel är vare sig en rakapparat eller en vanlig rakhyvel. Du behöver alltså ta hand om din rakhyvel på ett lite annat sätt för att hålla den i topptrim, men oroa dig inte, så mycket jobb krävs inte. Nedan ser du de vanligaste skötseltipsen för hur du ska ta hand den elektriska rakhyveln OneBlade och bibehålla dess prestanda.

 

Hur rengör jag en elektrisk rakhyvel?
Viktigt att tänka på är att inte knacka eller slå rakbladet på din OneBlade mot en hård yta för att få bort vatten eller strån som du kanske skulle göra med din vanliga rakhyvel. Gör du det så kan du faktiskt skada rakbladet. Bästa sättet att rengöra ditt OneBlade-rakblad är faktiskt under rinnande varmt vatten. Det är viktigt att du alltid drar ur sladden innan du rengör apparaten under rinnande vatten.

 

Följ denna enkla guide för att rengöra din elektriska rakhyvel:

·         Börja med att blåsa på bladet för att ta bort synliga skäggstrån

·         Skölj skärbladet under rinnande varmt vatten

·         Skärbladet är ömtåligt så kom ihåg att hantera det varsamt. Torka aldrig av skärbladet med handduk

        eller papper eftersom det kan förlora sin skarphet

·         Låt din OneBlade självtorka innan du använder den igen

 

Byt rakblad regelbundet
För att behålla optimal prestanda (skarphet och glidförmåga) rekommenderar vi att du byter ut bladet ungefär var fjärde månad. Hur ofta du behöver byta blad beror på hur frekvent du använder din OneBlade, men även hur kraftig skäggväxt du har. Som en tumregel kan man säga att det är dags att byta blad när din elektriska rakhyvel inte längre ger förväntade resultat vid rakning eller trimning.

Ett annat smart sätt att se om bladet behöver bytas är genom användningsindikatorn. På själva rakbladet finns det en grön stapel som gradvis kommer att visas på bladet desto mer du använder din OneBlade. När den gröna stapeln visas mycket tydligt är det dags att byta ut rakbladet. Om du inte själv orkar hålla koll på när det är dags att byta rakblad så kan du enkelt signa upp på en bladprenumeration när du köper ditt ersättningsblad.

 

Det är viktigt att alltid byta ut till de ersättningsblad som är avsedda för OneBlade. Likt en vanlig rakhyvel blir skärbladet slött med tiden, även om det tar betydligt längre tid för OneBlades blad jämfört med en vanlig rakhyvel. För att undvika onödigt slitage är det också en bra idé att alltid använda skärbladets skyddskåpa när du packar ner din OneBlade och tar med den på resa.

 

Använd rätt laddare till din OneBlade
Det är viktigt att använda den laddare som följde med i förpackningen när du köpte din OneBlade. Vissa laddare i Philips sortiment, t.ex. Philips laddare till vanliga rakapparater kan till verka passa OneBlade, men de är inte kompatibla med spänningen och du kan helt förstöra din OneBlade om du har fel laddare.  

Följer du dessa skötseltips kommer du att kunna njuta av din OneBlade länge framöver!

1. Ta hand om huden innan du rakar dig

Det är viktigt att du rengör huden ordentligt så att du får bort död hud i det översta hudlagret. Använd gärna regelbundet en exfolierande skrubbkräm, det gör så att du får upp inåtväxande hårstrån till ytan. Det bästa är att använda ansiktsskrubbkrämen innan du rakar dig för att förbereda huden och förebygga rakirritationer. Om du ska torraka dig är det viktigt att du väntar i minst 5 minuter så att ansiktet är helt torrt, eftersom fuktig hud hindrar rakapparatens mjuka rörelse i ansiktet och kan leda till mer irritation. 

 

2. Förtrimma långa eller svårrakade hårstrån

Trimma skäggstrån som kan vara för långa eller är svåra att komma åt innan du börjar raka dig, till exempel under käkbenet och kring adamsäpplet. På så vis minimerar du risken att du behöver gå med rakapparaten på samma yta flera gånger.

 

3. Våtrakning är mer skonsamt för huden

Rakskum eller raklotion mjukar upp skäggstråna vilket underlättar rakningen. Du kan också testa våtrakning i duschen, där kombinationen av ånga och vatten gör rakningen mer skonsam mot huden, vilket förhindrar rakirritationer.

 

4. Använd rätt teknik när du rakar dig 

Om du har en rakapparat som Philips rakapparat i 9000-serien med olika komfortinställningar ska du se till att rakapparaten är inställd på ”känslig”, vilket är mer skonsamt för huden. Raka med små cirkulerande rörelser över hela ansiktet. Tryck inte för hårt mot huden med rakapparaten.  Om du ökar trycket ökar friktionen, och friktion orsakar mer hudirritation. Det går inte snabbare för att du trycker hårdare. Tryck bara lätt och följ hårstrånas växtriktning.

 

5. Raka från olika vinklar

Du kanske får problem med att fånga de sista, svårrakade skäggstråna. Tryck bara lite och försök komma åt skäggstråna från olika håll. Du kan sträcka huden och lyfta upp hårstråna så att det blir lättare för rakapparaten att komma åt just där.

 

6. Efterbehandling

Skölj av huden med varmt vatten efter rakningen och klappa huden torr (gnugga inte). Stryk sedan på en fuktkräm eller en aftershave, men undvik alkoholbaserade produkter eftersom de kan ge irritation.

 

7. Rengör rakapparaten regelbundet

Glöm inte bort att rengöra rakapparaten under och efter rakningen för optimal rakprestanda och hygien. Rengör den med ljummet vatten, skaka av överflödigt vatten och låt den torka öppet. Om du har Philips automatiska rengöringstation SmartClean ställer du bara rakapparaten i stationen, så blir den som ny inför nästa rakning.

 

Om du följer de här tipsen märker du att huden känns bättre efter rakning, och att du förhindrar att få irriterad hud och utslag efter rakningen.

 

Philips Nr. 1 på känslig hud

Serie 7000 är Philips nr 1 för känslig hud. Skyddande ringar runt skärelementen minimerar effektivt friktionen mot huden. Ringarna är gjorda av ett patenterat material med mikropärlor, och teknologin är dermatologiskt testad, och kliniskt bevisad att reducera hudirritation vid rakning.

Relaterade produkter

Se även

undvik hudirritation efter rakning

Undvik irritation efter rakning

undvik hudirritation efter rakning

Så används elektrisk rakhyvel