Back
×

En snabbguide till förvaring och servering av bröstmjölk

Hur lång är hållbarhetstiden för bröstmjölk? Och vad ska du tänka på när du värmer den? Vi har skrivit denna guide för förvaring och servering av bröstmjölk för att hjälpa dig att förbereda och servera hälsosam, näringstät mjölk på flaska varje gång.

 

Hur länge håller bröstmjölk?

 

Låt oss först gå igenom hur bröstmjölk ska förvaras.

 

Bröstmjölk håller ganska länge förutsatt att den förseglas i steriliserade och lufttäta behållare och kyls i en jämn temperatur. Hur länge den håller beror på var du förvarar den. Här kommer en snabb sammanfattning:

 

  • Kyl – upp till fem dagar vid 4 °C eller lägre
  • Frysfack (i kyl) – upp till två veckor
  • Frys (separat) – upp till sex månader
  • Rumstemperatur – upp till fyra timmar

 

Var inte orolig om du tycker att det är mycket att komma ihåg! Det bästa sättet för att undvika förvirring är att märka alla flaskor och behållare med sista förbrukningsdag, och använda den äldsta mjölken först.

 

Ibland behöver du kanske transportera mjölken; se då till att använda en isolerad kylväska.

 

Du kanske också undrar om du kan låta mjölken stå ett tag och sedan lägga den på kylning. Tyvärr inte. Nyckeln till att inte förstöra bröstmjölk är att förvara den i en jämn temperatur, så om du tänker lägga den i kylen eller frysen måste du göra det så snart som möjligt.

 

Vilken är den perfekta temperaturen för att servera bröstmjölk?

 

Nu går vi vidare till att värma bröstmjölk. 

 

Att värma bröstmjölk innebär att värma upp den till mellan kropps- och rumstemperatur, men en del barn tycker om när den är svalare.

 

Det enklaste och säkraste sättet att värma mjölk är att använda en nappflaskvärmare. Vi rekommenderar inte användning av mikrovågsugn eftersom de ofta skapar heta punkter som kan bränna barnets mun. Med en nappflaskvärmare kan du däremot försiktigt tina och/eller värma mjölken jämnt – och mjölkens kvalitet bevaras när den värms upp varsamt.

 

Fryst mjölk kan tinas i en nappflaskvärmare (så att kvaliteten bevaras), i kylskåp, under rinnande vatten eller i en skål med varmt vatten. Frys inte mjölken igen när den har tinats.

 

Om du inte har en nappflaskvärmare kan du värma mjölken genom att placera den i en skål med varmt vatten. Glöm inte att testa mjölkens temperatur mot din hud innan du serverar den till barnet.

 

Lycka till med flaskmatningen!

 

Vill du veta mer om våra flaskvärmare och sterilisatorer? Klicka här för att se vårt utbud.