Nyhetscenter | Sverige
hjartsakrat sweden

feb 14, 2023

Hjärtsäkrat Grannskap hjärtsäkrar  Sveriges bostadsområden

Sju av tio hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Men endast 3,4 procent (630 stycken) av landets registrerade hjärtstartare finns i hem och bostadsområden. Därför samarbetar Philips långsiktigt med Hjärt-Lungfonden, If Skadeförsäkring, och Dahl Medical, för att öka antalet hjärtstartare där flest hjärtstopp sker.

Beräknad lästid: 1-3 Minuter

Trots en mycket snabb spridning av hjärtstartare i samhället har antalet räddade liv inte ökat de senaste tio åren. Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Endast cirka 600 överlever.

Forskning visar att sju av tio hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Genom att göra det möjligt för fler att skaffa en hjärtstartare till sitt bostadsområde kommer många liv att kunna räddas”.

Kristina Sparreljung

generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden

Hjärtsäkrat Grannskap

Samarbetet, som går under namnet Hjärtsäkrat grannskap, gör det nu möjligt att starta insamlingar till en hjärtstartare i sitt eget bostadsområde. Hjärtstartaren placeras helst utomhus i ett värmeskåp så att den är tillgänglig och synlig dygnet runt för alla människor. Genom att registrera hjärtstartaren hos hjärtstartarregistret kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.

Med Hjärtsäkrat Grannskap kan vi öka kunskapen om plötsligt hjärtstopp samt öka antalet tillgängliga hjärtstartare. Både i offentliga miljöer och på arbeten, men också där de flesta av hjärtstoppen faktiskt inträffar, i hemmen”.

Anna-Carin Strandberg

Verkställande Direktör för Philips Sverige

hjartsakrat grannskap

Hjärtsäkrat Grannskap från vänster Anna-Carin Strandberg, VD Philips AB, Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden, Morten Thorsrud, VD och koncernchef, If

Av de hjärtstartare som är registrerade hos hjärtstartarregistret finns de flesta på arbetsplatser (43 procent) offentliga miljöer som butiker (7,6 procent) och idrottsanläggningar (5,2 procent) där hjärtstartarna endast är tillgängliga under begränsade delar av dygnet. Endast cirka hälften av hjärtstartarna är tillgängliga efter klockan 17:00.

Plötsligt hjärtstopp kräver snabb hjälp

Plötsligt hjärtstopp är ett farligt tillstånd där snabb hjälp ofta är skillnad mellan liv och död. Hjärtats pumpförmåga upphör plötsligt och den drabbade förlorar medvetandet samt börjar andas oregelbundet. Utan behandling ökar risken att dö med cirka tio procent för varje minut som går. Men många känner sig osäkra på vad man ska göra för att hjälpa, eller var närmaste hjärtstartare finns. Det ämnar Philips samarbete med Hjärtsäkrat Grannskap ändra på!

Philips arbetar för hjärthälsa

Hjärthälsa har länge varit ett av Philips hjärteområden. Samarbetet med Hjärt-Lung Fonden och If Skadeförsäkring stärker genomslagskraften och gör så att fler människor nås. Visionen för samarbetet är att påverka ett viktigt samhällsproblem och göra människors liv friskare, tryggare och säkrare. Det viktigaste projektet just nu är att få ut fler hjärtstartare och att de ska finnas nära hemmen och vara lätta att nå.

hjart och lung 1055

Fakta Hjärtsäkrat grannskap

Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan Philips, Hjärt-Lungfonden, If Skadeförsäkring och Dahl Medical som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp.

 

Samarbetets mål är att öka antalet hjärtstartare där människor bor. Genom att underlätta för allmänheten att gå ihop och gemensamt kunna köpa en hjärtstartare till sitt bostadsområde kommer fler liv att räddas.

 

Alla insamlingar startas på hjartsakratgrannskap.se. En Philips hjärtstartare levereras sedan till bostadsområdet och köparen registrerar den på www.hjartstartarregistret.se På så sätt kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.

Om Philips:

Philips är ett ledande hälsoteknikföretag fokuserat på att förbättra människors hälsa – från hälsosamt liv och prevention, till diagnos, behandling och hemvård. Genom att utnyttja avancerad teknologi och djupgående kliniska kunskaper samt konsumentförståelse samarbetar Philips med kunder för att leverera integrerade lösningar och åstadkomma förbättrad patientupplevelse, bättre hälsoresultat, förbättrad personalupplevelse och lägre vårdkostnader.

 

Om Hjärt-Lungfondens arbete: www.hjart-lungfonden.se

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

 

Om If Skadeförsäkring: www.if.se

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. If erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder.

 

Om Dahl Medical AB: www.dahlmedical.se

Dahl Medical AB är Nordens största distributör av publika hjärtstartare. Bolaget grundades 1994 och har sedan start fokuserat på människors säkerhet och hälsa genom distribution av hjärtstartare och första hjälpen-produkter från världens ledande varumärken, samt utbildningar inom hjärt-lungräddning (HLR) och första hjälpen.

Dela på sociala medier

Ämnen

Partnerskap Tillgång till vård Nyhetsartikel

Författare

Lisa

Lisa Pernbrink

Philips Nordics

Brand & Communication

E-post: lisa.pernbrink@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.