Stockholm – Royal Philips (NYSE: PHG; AEX: PHIA) har i dag publicerat den första svenska utgåvan av The Future Health Index, en färsk studie som bygger på en granskning av 13 länder där man tittat på hur redo patienterna och vårdsystemet är för lösningarna på framtidens hälsoproblem. Sverige hamnar på sjunde plats i en jämförelse mellan de 13 länderna.
Tillgången till vård, integrering av vårdsystemet och införande av ny uppkopplad vårdteknik – det är de viktigaste faktorerna i Future Health Index och granskningen av hur redo olika länder är att införa ett mer uppkopplat och integrerat vårdsystem som kan ge patienterna bättre vård och högre livskvalitet, och samtidigt minska påfrestningen på offentliga vårdbudgetar.
Med uppkopplad vårdteknik går det att dela information mellan alla delar av vårdapparaten och mellan läkare, sjuksköterskor, patienter, sjukhus, specialister och myndigheter. Tekniken kan bestå till exempel i programvara som möjliggör säker kommunikation mellan läkare och sjukhus eller i en klocka som mäter användarens puls.
Sverige placerar sig i mitten om man väger samman alla faktorer som Future Health Index mäter, men indexet visar också att det finns flera faktorer som Sverige skulle kunna åtgärda för att bli mer redo för ett uppkopplat vårdsystem.
Bara 11 procent av patienterna har kunskap om uppkopplade vårdlösningar, till exempel utrustning för patientövervakning i hemmet och digital dataöverföring mellan patienter och vårdpersonal som skulle kunna förbättra både vården och det förebyggande hälsoarbetet. Även bland läkare och annan vårdpersonal är andelen överraskande låg: bara 26 procent säger sig ha kunskap om dessa tekniska lösningar.
”Vi är förvånade över att bara en minoritet av patienterna känner till teknik för uppkopplad vård, och jag tror att svenska myndigheter, organisationer och företag har en stor uppgift framför sig med att hantera den här frågan och komma fram till hur vi kan förbereda patienterna och vårdsystemet på de omvälvande förändringar som digitaliseringen kommer att medföra i en mycket nära framtid”, säger Johan Folkunger, Sverigechef på Philips Health Systems.
”I dag finns ett stort glapp mellan patienternas beteende och vårdpersonalens förväntningar när det gäller registreringen av hälsodata. En majoritet av läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal tycker att det är värdefullt för patienterna att registrera data som vikt, matintag och fysisk aktivitet. Men trots det uppgav bara 26 procent av patienterna att de ofta eller alltid registrerar sin träning och endast 32 procent att de registrerar sin vikt. Vi måste undersöka olika program och kampanjer för att förändra patienternas beteende om Sverige ska kunna gynnas av de möjligheter som digitaliserad och uppkopplad vård erbjuder framöver.”
Det finns också potential för att förbättra delningen av data. Tre av fem patienter (60 procent) tror att data som hämtas från uppkopplade system i vården oftast eller alltid är korrekta, och både patienter och vårdpersonal anser att uppkopplade system spelar en viktig roll för att förbättra vården, i synnerhet behandlingen (70 procent av patienterna och 67 procent av vårdpersonalen) och diagnostiseringen av sjukdomar (67 procent av patienterna och 61 procent av vårdpersonalen).