Nyhetscenter | Sverige

sep 07, 2018

Halva röntgendoser när S:t Göran och Philips utvecklar kranskärlsingrepp


Capio S:t Görans Sjukhus i Stockholm har kunnat halvera röntgendoserna vid kranskärlsingrepp och samtidigt få skarpare bilder samt – inte minst – en bättre arbetsmiljö för personalen och mindre påfrestningar på patienten. Detta tack vare införandet av en helt ny bildteknik från Philips.

Stockholm, Sweden  – Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) - När akutsjukhuset Capio S:t Görans Sjukhus på Kungsholmen i Stockholm moderniserade sitt angiografi/PCI-laboratorium – där det utförs undersökningar av hjärtats kranskärl (koronar­angiografi) och så kallade ballongvidgningar av kranskärlen (PCI) – var arbetsmiljön en viktig faktor. Valet av teknik föll på Philips Azurion-plattform.

Capio S:t Görans Sjukhus

Resultatet med den nya tekniken blev att patienterna får en väsentligt lägre stråldos vid under­sökningen, jämfört med äldre röntgenteknik. Det är möjligt tack vare ett utvecklings­arbete inom Philips, där bildbehandlingen har effektiviserats genom avancerad brusredu­cerings­teknik.

 

- De stora fördelarna för oss är framförallt lägre stråldoser med minst bibehållen bildkvalitet och att labbet nu är tystare. Dessutom finns det en del nya funktioner som till exempel Stent­boost*, vilket gör att vi kan se stenten tydligare, säger Henrik Enhörning, PCI-operatör och överläkare på Hjärtkliniken.

Capio S:t Görans Sjukhus

Den nya utrustningen togs i drift tidigare under 2018 och Capio S:t Görans Sjukhus har nu ett av Sveriges modernaste PCI-labb.

 

- Vi utnyttjar helt enkelt bildinformationen bättre och betydligt mer effektivt. Då behövs det inte lika höga stråldoser. Vinsten visar sig såväl patientsäkerhet som i en bättre arbetsmiljö för dem som arbetar i PCI-labbet, säger Sverigechef, Philips Health Systems.

 

* Stent i kranskärlet: ett cylindriskt litet metallnät som hjälper till att hålla kärlväggen utspänd efter en ballongutvidgning.

Om Royal Philips

Royal Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA) är ett ledande företag inom hälsoteknik fokuserat på att förbättra människors hälsa och att möjliggöra bättre resultat över hela hälsokedjan från en hälsosam livsstil och förebyggande, till diagnos, behandling och vård i hemmet. Philips avancerade teknik i kombination med kliniska kompetens såväl som konsumentinsikter gör det möjligt att leverera integrerade helhetslösningar. Philips är ledande inom bilddiagnostik, bildstyrd behandling, patientmonitorering och hälsoinformatik, såväl som inom personlig hälsa och vård i hemmet. Philips, med huvudkontor i Holland, hade 2017 en försäljning på 17,8 miljarder euro inom sin hälsoteknikportfölj och cirka 74 000 anställda med försäljning och tjänster i mer än 100 länder. Nyheter från Philips återfinns på http://www.philips.se/press.

Les merMindre informasjon

Om Capio S:t Görans Sjukhus

Capio S:t Görans Sjukhus AB ingår i en av Europas ledande privata vårdkoncerner, Capio AB, och är det första akutsjukhuset i Sverige med en privat ägare. Capio S:t Görans sjukhus är centralt beläget på Kungsholmen i Stockholm och har cirka 2 000 anställda, 330 vårdplatser och tar emot drygt 220 000 patienter varje år. Visionen är att driva framtidens sjukvård och missionen att ge bättre vård genom att lära, utmana och förnya. På sjukhusets hjärtklinik finns en bred verksamhet inom öppenvård och högspecialiserad slutenvård.

Läs mer på https://capiostgoran.se/.

Les merMindre informasjon

Temaer

Kontakter

Lina Faye

Head of Communications

Tel: +46 708 32 21 37

Del på sosiale medier

Mediatillgångar

Foto: Capio S:t Görans Sjukhus

Foto: Capio S:t Görans Sjukhus

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.