0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  : En leende kvinna håller i en elektrisk tandborste framför en spegel.

  Vad är tandsten och hur kan man förebygga den? 

  Lästid: 4 Min

   

  Tandsten är ett av de allra vanligaste problemen i Sverige när det kommer till munhygien. I bästa fall är det helt ofarligt och känns på sin höjd lite ofräscht.

   

  Det är dock viktigt att förebygga tandsten då den kan orsaka en hel rad problem som inflammationer och tandlossning om den får härja fritt. I den här artikeln kan du läsa allt du behöver veta om att förhindra tandsten, hur du blir av med den och om man verkligen kan borsta bort tandsten.

  Vad är tandsten och hur får man tandsten?

   

  Varför får man tandsten? Kortfattat är tandsten en beläggning som fastnat på tändernas emalj och förhårdnat. Beläggningen består till mestadels av plack som i sin tur består av gamla matrester och bakterier. Medan man kan borsta bort plack krävs det professionell tandrengöring för att bli kvitt tandstenen.

   

  Hur ser tandsten ut? Det finns två typer av tandsten. Den första kallas salivsten och har en vit färg som till en början oftast är lite grynig. Denna typ av tandsten bildas vid tandköttskanten, bakom framtänderna eller på kindtändernas utsida. Om den inte behandlas blir den hårdare och mörkare med tiden.

   

  Den andra typen av tandsten är en mörkbrun eller svart tandsten som kallas för serumsten. Detta är den värsta sortens tandsten som uppstår, eller sprids, under tandköttet och det är även denna typ som kan leda till tandlossning.

  Så här gör du för att förebygga tandsten


  Hur får man tandsten? Det absolut bästa sättet att motverka tandsten på är att se till att den inte uppstår över huvud taget med hjälp av noggrann tandborstning. För en så effektiv rengöring av dina tänder som möjligt rekommenderas det att borsta tänderna minst två gånger om dagen och att regelbundet använda tandtråd, interdentalborstar eller andra mellanrumsrengörare. Om du är osäker på vilken som är den bästa metoden för dig kan du alltid fråga din tandläkare.

  7 andra tips på hur du motverkar tandsten

   
  1. Borsta tänderna efter varje måltid om du vill vara extra säker på att du gör allt för att undvika tandsten. Det är just efter att du ätit som bakteriebildningen är som mest intensiv och utsätter dina tänder för mest skada.

  2. Skaffa en bra eltandborste som kommer åt överallt och som även hjälper dig att hålla rent mellan tänderna. Fortsätt läsa för att se några passande alternativ från Philips.

  3. Använd fluortandkräm och borsta två minuter per tillfälle och se till att du kommer åt på alla ytor.

  4. Gör dagligen rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd eller andra mellanrumsrengörare. Vi vet att det kan kännas tidskrävande – men lita på oss, det gör verkligen nytta!

  5. Undvik mat som bildar mycket plack. Socker och stärkelse är två av de största bovarna när det gäller plackbildning. Bland stärkelserika livsmedel hittar du till exempel vitt bröd och pasta.

  6. Drick vatten! Varje gång du dricker sköljer du bort matrester och ser till att pH-värdena i munnen ligger på rätt nivå.

  7. Om du röker bildas ofta mer tandsten på kortare tid. Då är det viktigt att sköta munhygienen extra noggrant.

  Rätt verktyg för att förhindra tandsten

   

  Med en eltandborste från Philips tar du ännu ett steg i rätt riktning mot att förebygga tandsten. Philips soniska teknologi pressar in vatten och tandkräm mellan tänderna samtidigt som de optimerade borsthuvudena gör att du lättare kommer åt längst bak i munnen. Detta gör att Philips eltandborstar tar bort upp till 10x mer plack än en manuell tandborste.1

   

  Nyare eltandborstar meddelar dig även om du borstar för hårt, när du har borstat tillräckligt länge och när borsthuvudet börjar bli gammalt och behöver bytas ut. Alla dessa egenskaper hjälper dig förbättra din munhygien och skapa friskare tänder och tandkött.

  Philips ProtectiveClean

   

  Med Philips ProtectiveClean får du en skonsam och effektiv rengöring till en prisvärd peng. Den har ett mjukstartsprogram som hjälper till att vänja dig vid känslan av en eltandborste, vilket gör den till det perfekta uppgraderingen från en manuell tandborste. Du kan läsa mer och köpa din nya eltandborste här!

  Philips DiamondClean 9000


  Philips DiamondClean 9000 ger dig fem olika borstlägen, ett glas som både fungerar som laddare och ställ, samt ett resefodral med USB-laddning. En lyxigare variant av ProtectiveClean, helt enkelt. Läs mer om DiamondClean och köp den här!

   

  Philips DiamondClean Prestige

   

  För DiamondClean Prestige 9900 kan du ladda ner en applikation till mobilen som i realtid ger dig personliga råd om din tandborstning. Utöver det får du med ett borsthuvud som anpassar sig efter dina tänder. Läs mer och köp den här!

   

  Oavsett vilken Philips-tandborste du väljer är det en sak som är säker – de hjälper dig alla att förebygga tandsten bättre och tar bort mer plack och ger dig ett friskare tandkött än en manuell tandborste.

   

  1 Vid användning av Sonicare DiamondCleans eltandborstar med Plaque Defense-tandborsthuvud jämfört med en manuell tandborste.

  Vad du behöver

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.