1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Trimning för män

  De bästa skäggstilarna för din ansiktsform – mobil

  Välj rätt mustasch- och skäggstil för din ansiktsform

  2–3 minuter läsning

  Tips för hur du väljer rätt mustasch eller skägg för just din ansiktsform.


  Det fina med riklig behåring är att det går att ändra utseende på så många sätt. Du kan byta frisyr, skäggstil eller också trimma till din kroppsbehåring så som du själv önskar. Det viktiga är att hitta en trimningsrutin som fungerar med det du har, oavsett om det handlar om att välja en frisyr som eller rätt mustasch eller skägg för den ansiktsform du har. Låt oss börja med det sistnämnda.

  Hitta rätt skäggstil för din ansiktsform


  Det kan vara svårt att välja en bra skäggstil, särskilt om du inte har provat mycket tidigare. Det första du ska göra är att titta på ditt ansikte och fundera på vilken form det faktiskt har: är det runt, ovalt, kvadratiskt, rektangulärt/avlångt, triangulärt (där käken är bredare än pannan) eller hjärtformat (motsatsen till det trekantiga). Lär känna dig själv och lär sedan känna ditt skägg.


  När du har fastställt det är det dags att välja mellan de bästa skäggstilarna för den ansiktsform du har:

  Skägg för runda ansikten

  Ett runt ansikte klär bäst i skägg och bockskägg som ger extra längd och/eller definition. Både stilettskägg (helskägg med spetsig haka) och Van Dyke-skägg är bra alternativ.
  Skägg för ovala ansikten

  Skägg för ovala ansikten

  I stort sett allt passar ett ovalt ansikte. Håll dig dock borta från spetsiga skägg som stiletto då de kan störa ansiktets balans.
  Skägg för fyrkantiga ansikten

  Skägg för fyrkantiga ansikten

  En ren, fyrkantig käke gör de allra flesta avundsjuka, så vi blir inte förvånade om du vill visa upp den slätrakad eller med ett av de mer formade bockskäggen, (hakband, soul patch osv.). Helskägg, stilettoskägg, rufsigt skägg och skäggstubb är också bra skäggstilar för den här ansiktsformen. Se dock till att käklinjen är rundad eller spetsig, annars kan den bli för markant.
  Skägg för rektangulära ansikten

  Skägg för rektangulära/avlånga ansikten

  Du bör undvika att göra ansiktet längre, så undvik långa, spetsiga skägg. Testa i stället skägg och bockskägg som drar uppmärksamheten uppåt, som Van Dyke- eller Balbo-skägg.
  Skägg för hjärtformade ansikten

  Skägg för hjärtformade ansikten

  Det hjärtformade ansiktet kan behöva ett skägg som gör hakan mer framträdande. Kort skägg eller helskägg är därför bra alternativ, men ett snyggt rufsigt skägg kan vara mycket fördelaktigt, och är dessutom mindre tidskrävande. 
  Skägg för trekantiga ansikten

  Skägg för trekantiga ansikten

  Har du ett trekantigt ansikte kan det vara bra att markera hakan så lite som möjligt, så nära trimmade stilar är ett bra val. Försök få till ett snyggt stubb tillsammans med (valfri) mustasch för extra karaktär. 
  Skäggstilar

  Hur du hittar bra mustaschstilar för din ansiktsform

  Mustascher ger mycket karaktär, så de kan vara svårare att välja än skägg. Här kommer några råd om hur du väljer en stil som passar dina ansiktsdrag från mustaschexperten dr Allan Peterkin*:

   

  ”När du väljer skägg- eller mustaschstil ska du tänka på storleken på dina ansiktsdrag … Rätt stil bör komplettera ditt ansikte utan att varken ansiktet eller skägget/mustaschen tar över.”

   

  Så att hitta rätt mustasch för din ansiktsform handlar i mångt och mycket om balans. Dr Peterkin har följande (viktiga) tips:

  • ”Om du har grova ansiktsdrag (mun, näsa, ögon, haka) ska du satsa på större, buskigare mustasch eller skägg. Det kompenserar ansiktsdragen och ger dig ett mjukare utseende.” 
  • ”Om du har en framträdande näsa bör du överväga en större, tjockare mustasch som chevron, penselmustasch eller knävelborrar, men undvika tunnare historier.”
  • ”Ett långt, smalt ansikte behöver en mustasch som är tunn till medeltjock och inte för lång eller för framträdande. Håll dig till kortare stilar och tunnare linjer, som Clark Gable-, Chaplin- eller militärmustasch. Undvik vertikala linjer – som hästsko – som förstärker ansiktets längd.”
  • ”Om du har en extra stor mun ska du välja en kantig stil som pyramidmustasch som är smal högst upp och bred längst ner. Längden och kanterna minimerar munnens storlek.”
  • ”Kompensera inte en liten mun med en stor, buskig mustasch. Håll dig istället till en kortare stil. Om du låter mustaschen växa lite utanför mungiporna ser munnen lite större ut.”
  • ”Om du har en bred mun och en stor överläpp kan du fundera på en stor, buskig mustasch med en bena som delar upp mustaschen i två delar.”

  * Nytryck med tillstånd från boken ”The Bearded Gentleman: The Style Guide to Shaving Face” av Allan Peterkin och Nick Burns (Arsenal Pulp Press)

  Relaterade produkter