1
uGrow

Att börja amma


0 - 3 veckor gammal

Hur ska det egentligen kännas när din nyfödda bebis får ett bra tag om bröstet när hen ska amma? Här är en kort checklista som hjälper dig att ta reda på hur ett bra tag känns, ser ut och låter. Det finns dock inga fasta regler, det är bara du som vet när det är rätt, men listan kan hjälpa dig en bit på vägen.

Det gör inte ont

När bebisen får ett bra tag om bröstet ska det inte göra ont. Du kan känna lite smärta vid de första sugtagen (särskilt när du är nyförlöst), men det avtar vanligtvis när barnet tar större klunkar.

 

Du ser runda kinder

Ett bra tecken på att barnet har tagit ett bra tag om bröstet, och inte bara om bröstvårtan, är att kinderna är runda. Du ska heller inte kunna se basen av bröstvårtan, bara vårtgårdens yttre kant – och bebisens ansikte.

 

Du hör sväljningar

Du kanske måste lyssna noga i början. Efter de första sugtagen hör du oftast en sväljning. Om allt går bra hör du inte några smackande ljud eller luft, som kan vara ett tecken på att barnet inte har tillräckligt stor del av bröstet i munnen.

 

Om du inte är säker på att ditt barn har ett bra tag, eller om du bara vill ha några tips, kan din barnmorska ge användbar information och stöd.

Relaterade produkter

Relaterade artiklar

 • Smarta tips för dig som ger bröstmjölk i flaska

  8 veckor gammal

  Smarta tips för dig som ger bröstmjölk i flaska

  Läs mer
 • Hur ofta ska man amma en 3 månaders bebis

  12 veckor gammal

  Hur ofta ska man amma en 3 månaders bebis

  Läs mer
Ladda ned uGrow-appen Philips Avent

Bekanta dig med uGrow-appen


Förstå gårdagen, njut av idag och vet vad som händer i morgon

Föräldraskapet. Det finns ingen bruksanvisning, men det finns hjälp att få.

Vill du ha kostnadsfri, personlig rådgivning och rabatter direkt i inkorgen?
E-postikon