0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Hur använder man tandtråd? Så håller du rent mellan tänderna

  Lästid: 4 Min

  Varför ska man använda tandtråd? Som du säkert vet är det inte bara viktigt att borsta runt tänderna, utan även att hålla rent mellan dem, exempelvis med tandtråd. Hur ofta du behöver använda tandtråd kan variera, men det är bra att få med rengöringen av områdena mellan tänderna i din vardagsrutin för att få en så god munhygien som möjligt. Plack och bakterierna som inte tas bort från utrymmena mellan tänderna kan leda till både tandköttsbesvär och dålig andedräkt. I den här artikeln går vi igenom hur man använder tandtråd och hur ofta du bör göra det.

  Så här använder du tandtråd

   

  Om du använder tandtråd är det viktigt att du använder rätt teknik1 för att förebygga skador och förhindra att bakterier sprids i munnen. Så hur använder man tandtråd? Så här gör du:

   

  • Börja med att tvätta händerna – du stoppar ju trots allt in dem i munnen!
  • Använd cirka 45 cm tandtråd så att du kan använda ett nytt, rent område för varje tand.
  • Linda ändarna runt långfingrarna på varje hand.
  • Sträck en bit av tandtråden (2-4 cm) mellan tummen och pekfingret och skjut in den i utrymmet mellan tänderna.
  • Låt tandtråden glida mellan tänderna i en sicksackrörelse.
  • När tandtråden når tandköttet trycker du ned den i en c-form mot tanden och skrapar försiktigt bort plack från tandköttet.
  • Upprepa processen på den andra tanden i det interdentala utrymmet och fortsätt sedan till nästa.
  • Medan du arbetar dig framåt, rulla alltid en ny bit tandtråd från fingret och glöm inte att också rengöra baksidan av varje tand.
  • Skölj munnen noggrant med vatten när du är klar och borsta sedan tänderna som vanligt. Philips Sonicare 9900 Prestige hjälper till att ta bort 20 gånger mer plack och ger dig ett friskare tandkött på några veckor!

   

  Vårt tips: Om du inte vill använda tandtråd var dag finns det andra sätt att rengöra mellan tänderna, så som Philips Power Flosser. Den tar effektivt bort plack från de interdentala utrymmena genom luftblåsningar med mikrodroppar.

  En man tittar på sin spegelbild medan han borstar sina vita tänder med en elektrisk tandborste.

  Fler tandtrådstips

   

  Nu när du vet hur man använder tandtråd på rätt sätt kan följande tips ge dig en ännu friskare och fräschare mun:

  • Hur ofta ska man använda tandtråd? Svaret är att man helst ska flossa med tandtråd en gång om dagen, exempelvis innan du går och lägger dig.
  • Ska jag använda tandtråd före eller efter borstning? Använd tandtråd innan du borstar tänderna. Borstning tar bort plackrester och bakterier som har kommit upp till tandytan från tändernas mellanrum.
  • Vilken tandtråd passar mig? Detta är lite av en smakfråga. Vaxad tandtråd glider lite lättare in i mellanrummen mellan tänderna och kan kännas bekvämare för känsligt tandkött, medan andra föredrar hur en icke-vaxad tandtråd känns i munnen.
  • Varför blöder mitt tandkött när jag använder tandtråd? Om du precis har börjat använda tandtråd är det normalt att ditt tandkött blöder lite i början. Ta dock gärna kontakt med din tandläkare om det fortfarande blöder efter ett par dagar då det kan vara en indikation på andra tandköttsproblem.2
  • Kan barn använda tandtråd och hur ofta? Tandtråd kan användas regelbundet av stora som små. Hjälp gärna dina barn under de första åren och var försiktig.

   

  Om du inte redan regelbundet använder tandtråd är det dags att börja! Dina tänder och ditt tandkött kommer att tacka dig!

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.