0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Så blir du av med dålig andedräkt i 3 enkla steg 

  Lästid: 8 Min

  Anledningarna till dålig andedräkt kan variera, men oavsett vilket så är det ett känsligt ämne för den som lider av det. Det kan finnas många orsaker till att man luktar illa i munnen, men några av de vanligaste är:

   

  • Dålig munhygien
  • Din kost
  • Medicinering
  • Medicinska tillstånd till följd av infektioner eller allergier

   

  Den goda nyheten är dock att det finns en hel del du själv kan göra med olika huskurer mot dålig andedräkt. I den här artikeln går vi igenom de allra vanligaste orsakerna till att dålig andedräkt uppstår och vad du kan göra för att få en bättre andedräkt. Ta en titt på vår guide nedan som förklarar hur du kan få en fräsch andedräkt i tre enkla steg.

  Dålig andedräkt: Orsak och anledningar

   

  Varför får man dålig andedräkt och vad kan man göra åt det? Tillfälligt dålig andedräkt orsakad av vissa livsmedel eller dryck försvinner efter ett tag av sig själv. Här är några av de vanligaste orsakerna till en illaluktande andedräkt:

   

  • Dålig andedräkt kan orsakas av otillräcklig munhygien. Felaktig och oregelbunden tandborstning kan leda till illaluktande andedräkt.

  • Dålig andedräkt kan orsakas av vissa livsmedel och produkter.3 Även om du kanske tror att det är maten i sig som orsakar lukten, är det faktiskt bakterierna i de interdentala utrymmena och i beläggningen på tungan som producerar illaluktande svavelgaser när de bryter ner matresterna.
  • Dålig andedräkt som kommer från magen.4 Tillstånd som halsbränna – även känt som sura uppstötningar – kan göra att osmält mat förflyttas uppåt och kan leda till dålig andedräkt.

  •  Dålig andedräkt kan orsakas av rökning.5 Oavsett om du röker cigarett, cigarr eller tar några bloss på en pipa leder rökning till illaluktande andedräkt. Denna vana torkar även ut din mun vilket kan göra en dålig andedräkt ännu värre. 

   

  Tips: Sök medicinsk rådgivning du ofta lider av halsbränna för att ta reda på de bakomliggande orsakerna.

   

  I dessa fall är den dåliga andedräkten tillfällig och försvinner relativt enkelt utan att det krävs mycket behandling. Att sluta röka, tugga minttuggummi, borsta tänderna och rengöra tungan är snabba och enkla sätt att få bort dålig andedräkt.

  Vilka orsaker finns det till ihållande dålig andedräkt?

   

  Ihållande dålig andedräkt är ofta ett tecken på att något mer betydelsefullt pågår bakom kulisserna. Om du provat olika huskurer och knep mot dålig andedräkt och fortfarande inte ser några resultat kan det bero på en av följande orsaker: 


  Tillstånd i munhålan som orsakar dålig andedräkt:6

   

  • Otillräcklig munhygien
  • Karies eller tandsjukdomar som rotinflammation
  • Parodontit

   

  Eller mindre vanliga åkommor som:

   

  • Svampinfektion och bölder i munnen
  • Tumörer 


  Utöver dessa kan det finnas flera icke-orala orsaker till en dålig andedräkt: 

   

  • Intag av vissa mediciner7
  • Stress8
  • Klimakterierelaterade orsaker eller andra hormonella förändringar9
  • Öron-, näs- och halssjukdomar som exempelvis halsfluss och tonsillit4
  • Att gå långa perioder utan mat och dryck under en fasta1

   

  Vårt tips: Om du lider av dålig andedräkt och är osäker på vad orsakerna kan vara kan du alltid rådfråga din tandläkare. En expert på området kan hjälpa dig reda ut orsakerna och hjälpa dig motverka dålig andedräkt.

  En ung man med ett brett leende på läpparna som avslöjar en uppsättning symmetriska vita tänder.

  3 enkla steg för att få bort dålig andedräkt

   

  Nu när du känner till de vanligaste anledningarna till en dålig andedräkt är det även enklare att göra något åt det. I de allra flesta fallen utgör dock en otillräcklig munhygien grunden för en dålig andedräkt.

   

  Tips: Beroende på orsaken till den dåliga andedräkten kan en speciell behandling vara nödvändig, vilket är en av anledningarna till att det är bra att kontakta din läkare om du inte vet var din dåliga andedräkt kommer ifrån. 

   

  1. Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen: De flesta har någon gång haft dålig andedräkt på morgonen, och ett första steg är att inleda dagen med en noggrann tandborstning. 

   

  • Borsta minst två gånger om dagen, på morgonen och kvällen.
  • Borsta upp och ner i stället för horisontellt för att undvika skador på din emalj.
  • Borsta tänderna i minst två minuter varje gång du borstar.
  • Glöm inte att ytterligare borstning efter att ha ätit kan hjälpa dig att undvika en illaluktande andedräkt. Tänk bara på att vänta 30 till en timme efter att du har ha ätit innan du borstar.

  Vårt tips: För en effektiv djuprengöring av dina tänder kan det vara värt att investera i en modern sonisk tandborste som Philips Sonicare DiamondClean 9000 för en bättre rengöring av dina tänder. 


  2. Rengör din tunga: Glöm inte att dagligen rengör din tunga då de flesta bakterierna i din mun finns i beläggningen på tungan. Du kan använda en speciell tungskrapa eller en tandborste för en extra fräsch andedräkt.

   

  3. Rengör mellan tänderna: Du kan avlägsna bakterier mellan dina tänder med tandtråd eller med en speciell interdentalborste.
  Vårt tips: Inte ett fan av tandtråd? Inga problem. Men Philips Sonicare Power Flosser kan du enkelt hålla rent mellan tänderna. På bara en minut rengör den dina interdentala tandutrymmen med vatten eller munskölj. 

  Vad du behöver

  Hur blir man av med dålig andedräkt? 4 extra tips

  Som vi redan nämnt är en grundlig, daglig munhygien grunden för en frisk mun och därmed det mest effektiva verktyget för att bekämpa dålig andedräkt. Utöver detta finns det några extra åtgärder du kan prova för att förhindra dålig andedräkt ytterligare. Här kommer en sammanfattning:

   

  1. Undvik alkohol och cigaretter. Dessa produkter torkar ut munslemhinnan vilket kan orsaka dålig andedräkt.5
  2. Skölj munnen. Att skölja munnen med salvia eller pepparmintste kan fungera som en naturlig huskur för att bekämpa illaluktande andedräkt.10
  3. Minska intaget av sockerhaltiga livsmedel och drycker. Kommer du ihåg de där bakterierna i din mun? De älskar socker – precis som du! För mycket av det goda gör att bakterierna trivs extra bra i din mun, vilket även kan ge dig dålig andedräkt och tandproblem.11
  4.  Dra ner på fet och kryddig mat. Feta och kryddiga livsmedel kan orsaka eller förvärra symtom som halsbränna4 vilket kan vara en anledning till dålig andedräkt. 


  Extra tips: Tänk på att dricka tillräckligt med vatten då det stimulerar det salivproduktionen och spolar ut bakterier och rengöra munhålan. Inte nog med att du kan få bättre andedräkt är det även bra att återfukta kroppen. 


  Låt dig inte stoppas av en dålig andedräkt – gå till din läkare och få hjälp med att identifiera orsaken till problemet eller prova de enkla tipsen ovan. Att göra munvård och munhygien till en del av din rutin kommer garanterat ge dig både friskare tänder och en bättre andedräkt.

   

  Glöm inte att besöka din tandläkare om du lider av ihållande illaluktande andetag för att identifiera orsaken till problemet.

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.