0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  En närbild av ett vitt Philips DiamondClean soniskt tandborsthuvud med vita, gröna och blå borst.

  Vad händer om man inte borstar tänderna?

  Lästid: 8 Min

  De allra flesta av oss har från en tidig ålder fått lära oss att borsta tänderna varje dag. Men vad är egentligen konsekvenserna av att inte borsta tänderna? Och vad händer om man helt enkelt inte borstar på rätt sätt? I den här artikeln utforskar vi de långsiktiga och kortsiktiga hälsoeffekterna av att inte borsta tänderna, inklusive:

   

  • Plackuppbyggnad
  • Dålig andedräkt
  • Karies
  • Hål i tänderna
  • Tandköttssjukdom
  • Allmänna hälsoproblem

   

  Läs vidare för att upptäcka varför vår munhälsa är så viktig för vårt välmående och hur du förhindrar de negativa effekterna av dålig munhygien i framtiden.

  Varför får man dålig munhälsa av att inte borsta tänderna?

   

  Problemen som kan uppstå av att inte borsta tänderna kommer alla från samma källa: orala bakterier. Här är några fakta om mikroberna i din mun som kan orsaka problem för någon som inte borstar tänderna:

   

  • Munnen är den plats som rymmer flest bakterier efter mag- och tarmkanalen.
  • Det finns över 700 olika sorters bakterier i din mun.1
  • Vissa av dessa är "bra" bakterier medan andra kan leda till problem med munhälsan.2
  • Mikroberna i din mun reagerar med maten och dryckerna du konsumerar och producerar som biprodukter plack, syror och svavel.2
  • Dessa biprodukter kan i sin tur leda till en mängd olika orala problem.

   

  Fortsätt läsa för att ta reda på vilka konsekvenserna kan bli om du inte borstar tänderna ordentligt.

  Konsekvenser om man inte borstar tänderna

   

  Så vad händer om man inte borstar tänderna? Att glömma bort att borsta tänderna en eller två gånger är ingen katastrof, och på sin höjd kanske munnen känns ofräsch. Den som inte borstat tänderna på länge kan dock få större problem. Att regelbundet slarva med tandborstningen eller använda fel teknik leder till dålig munhygien och dålig tandhälsa och kan få mindre roliga konsekvenser:

   

  1. Uppbyggnad av plack och tandsten
   En dålig munhygien kan även leda till att plack byggs upp för att så småningom omvandlas till tandsten4. Tandsten kan skapa gulaktiga, bruna eller vita fläckar på tänderna, inflammera tandköttet och så småningom leda till olika tandköttssjukdomar.5 I den här artikeln kan du läsa mer om hur du blir kvitt tandsten.

  2. Dålig andedräkt
   Att inte borsta tänderna leder till att tungan producerar dålig andedräkt till följd av matrester som bryts ner och bakterier som växer i munnen.6 Borstar du aldrig tänderna kan det därför oftast kännas på din andedräkt då bakterierna som växer i din mun interagerar med maten och dryckerna du har ätit och producerar svavel, vilket bidrar till lukten av dålig andedräkt.

  3. Utveckling av tandlossning.
   Dålig tandhälsa och tänder som inte borstas leder till en dålig tandhygien med allt vad det innebär. Borstar du inte tänderna är de exempelvis mer benägna att angripas av karies. Om detta inte behandlas kan det i värsta fall leda till tandlossning, tandbölder och andra otrevligheter.7,8 Upplever du symptom på något av detta är det viktigt att du omedelbart kontaktar din tandläkare.

   Tips: Vid karies och hål i tänderna är det viktigt att du går till tandläkaren så tidigt som möjligt för att förhindra att problemen sprider sig och orsakar ännu större skada på tanden.

  4. Utveckling av tandköttssjukdomar
   Enkelt uttryckt är tandköttssjukdom en inflammation i tandköttet. Det utlöses av en bakteriell infektion orsakad av tandplack och är en av de allvarligare effekterna av att inte borsta tänderna. Inflammation i tandköttet orsakas främst av en bakterieinfektion orsakad av tandplack på tänder som inte borstas tillräckligt ofta.9 Det finns två stadier av tandköttssjukdom från dålig tandhygien:

   1.Gingivit. Detta är det tidiga stadiet av uppkomsten av tandköttssjukdomar som för med sig ett smärtsamt, inflammerade tandkött, tandköttsblödningar och ihållande dålig andedräkt.
   2. Parodontit. Behandlas detta tillstånd inte omedelbart kan det snabbt utvecklas till att bli väldigt komplicerat. Detta avancerade stadium av tandköttssjukdom leder till att tänderna lossnar och eventuellt trillar ut om situationen inte omedelbart åtgärdas.

  5. Allmänna hälsoproblem
   Jag borstar inte tänderna – vad är det värsta som kan hända? Borstar du aldrig tänderna kan en kronisk inflammation till följd av tandköttssjukdom eller tandproblem spridas i hela kroppen. Det kan skada vårt blodomlopp, våra leder och vitala organ och även orsaka allvarliga hjärtproblem och utlösa andra sjukdomar och ge dig större chans att drabbas av Alzheimers sjukdom.10

  Hur kan man förebygga effekterna av att inte borsta tänderna?

   

  För att försöka undvika hälsoproblem relaterade till dålig tandhygien är det därför viktigt att ta hand om tänderna och munnen så gott som det bara går:

   

  1. Borsta tänderna två gånger om dagen: Det rekommenderas av tandläkare att borsta tänderna minst två gånger om dagen då bakterier byggs upp efter att vi ätit. Att inte borsta tänderna efter att du har ätit ger bakterierna fritt spelrum – se bara till att vänta minst en halvtimme innan du borstar.

   Tips: Att inte borsta tänderna på natten innan du lägger dig är särskilt dåligt eftersom det ger bakterierna fritt fram att föröka sig under natten.

  2. Glöm inte att rengöra mellan tänderna: Dessa svåråtkomliga områden är viktiga eftersom bakterier och matrester enkelt samlas där vilket kan leda till tandproblem.

  3. Använd rätt tandborste: Det är inte bara viktigt hur du borstar tänderna – utan att du även gör dt med rätt verktyg. Införskaffa en tandborste som är lagom mjuk och flexibel så att den inte skadar ditt tandkött. Tänk även på att regelbundet rengöra och byta tandborste eller borsthuvud.

   Tips: En elektrisk roterande eller sonisk tandborste är det bästa valet för effektiv tandborstning. Philips Sonicare Diamond Clean hjälper dig hålla dina tänder vita tänder och eliminerar plack. Den använder sig dessutom av en kostnadsfri appen med smarta sensorer som hjälper dig att förbättra din borstteknik.

  4. Skölj munnen eller drick vatten: Genom att dricka vatten mellan måltiderna aktiveras salivproduktionen vilket hjälper till att döda bakterier och spola bort överflödiga matrester och bakterier och sakta ner bildningen av plack.11

  5. Undvik rökning: Detta är lika dåligt för din munhälsa som det är för din allmänna hälsa.12

   

  I denna text har vi gått igenom vad som händer om man inte borstar tänderna och vad du kan göra för att förhindra uppkomsten av tandproblem. Genom att ta hand om dina tänder och din mun kan du inte bara njuta av ett vackert leende, utan även en bättre hälsa.

   

  Källor:

  1 National Library of Medicine, Oral microbiome: Unveiling the fundamentals
  2 National Library of Medicine, Microbiology of Dental Decay and Periodontal Disease - Medical Microbiology
  3 National Library of Medicine, Dental plaque as a biofilm and a microbial community
  4 National Library of Medicine: Medline Plus, Plaque and tartar on teeth
  5 National Library of Medicine, Bedtime Oral Hygiene Behaviours
  6 National Library of Medicine, Halitosis
  7 National Institute of Dental Craniofacial Research, Tooth Decay
  8 NHS, Dental abscess
  9 NHS, Gum disease
  10 National Institute of Aging, Tooth loss in older adults linked to higher risk of dementia
  11 POST, Water fluoridation and dental health
  12 NHS, The effect that smoking has on your oral health

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.