Nyhetscenter | Sverige

feb 22, 2023

Philips i nytt partnerskap med Hjärt-Lungfonden – vill att fler ska Borsta för hjärtat


1,8 miljoner svenskar avstår tandvård trots behov [1]

Solna, Sverige – Att inte ta hand om sin tandhälsa kan få konsekvenser då forskning har visat att tandlossning kan ha en koppling till ökad risk för hjärtinfarkt [2]. Något endast halva befolkningen känner till, enligt en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare [3]. Samtidigt uppger drygt 17 procent av Sveriges befolkning att de avstått tandvård trots behov, enligt Folkhälsomyndighetens folkhälsorapport avseende åren 2019-2022 [1].
 
- Vi vill att fler ska borsta för hjärtat och öka medvetenheten om att det kan finnas en koppling mellan mun och hjärta tidigare i livet, säger Erica Eliasson på Philips.
 
- Om pågående forskning ytterligare kan bekräfta ett oberoende samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt så uppstår möjligheten att förbättra tandhälsan och minska förekomsten av hjärtinfarkt hos befolkningen, vilket skulle få stor betydelse för folkhälsan, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
 
Personer som avstår regelbundna tandundersökningar riskerar att problem i munhålan inte upptäcks och åtgärdas i tid. Den svenska så kallade PAROKRANK-studien har tidigare visat att det finns ett oberoende samband mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdom [2]. Just nu pågår en uppföljning av studien för att ta reda på om tandlossning är en självständig riskfaktor för framtida hjärt-kärlsjukdom.

Bara varannan känner till att munhälsan kan påverka hjärtat [3]

För att ta reda på allmänhetens kunskap om sambandet mellan tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom beställde Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare en Sifo-undersökning i januari 2023, som visar att halva befolkningen inte känner till att det finns ett samband. En av tio uppgav att deras tandläkare eller tandhygienist berättat om sambandet [3].


- Det är bekymmersamt att avstå från tandvård eller från att åtgärda sin tandhälsa. Tidigt insatta åtgärder kan förhindra en allvarlig situation som även skulle kunna påverka kroppen i övrigt, säger Anna Norhammar, professor vid Karolinska Institutet.


”Ekonomiska skäl” var den vanligaste anledningen till att man inte uppsökt tandvård trots behov, enligt Folkhälsomyndighetens folkhälsorapport. ”Drar mig för att gå” (tandläkarskräck), ”besvären gick över” och ”hade inte tid” var övriga anledningar till att man avstod tandvård trots behov [2].

 

-  Jag känner främst oro för att ekonomiskt utsatta grupper, till exempel arbetslösa, pensionärer och studenter väljer bort tandvård, säger Anna Norhammar.


Särskilt utsatta riskgrupper för tandlossning kopplad till hjärt-kärlsjukdomar är rökare, personer med diabetes och personer med reumatiska sjukdomar. Där har man sett ökad förekomst av tandlossning som orsakas av inflammation och för dessa personer finns även en förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom [2].


Enligt Folktandvarden brukar det räcka med en undersökning vartannat eller vart tredje år för personer med friska tänder. Personer med gamla lagningar som behöver kontrolleras eller problem med tandlossning rekommenderas en årlig koll. För en förbättrad munhälsa rekommenderar Folktandvården och Philips Sonicare egentandvård enligt 2+2+2-metoden, det vill säga borsta 2 minuter, 2 gånger om dagen, med 2 cm tandkräm. Utöver detta är det bra att rengöra mellan tänderna [4]

[1] Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät. Period: 2019-2022


[2] Herrera D, Molina A, Buhlin K, Klinge B. Periodontal diseases and association with atherosclerotic disease. Periodontol 2000. 2020 Jun;83(1):66-89. doi: 10.1111/prd.12302. PMID: 32385870.}


[3] Baserat på Kantar Public 1605815, 1206 webintervjuer 15-19 December (MaPe). Undersökningen är beställd av Hjärt-Lungfonden och Philips.


[4] https://folktandvarden.vgregion.se/om-oss/aktuellt/frisk-mun-med-2222/

Om Philips

Philips är ett ledande hälsoteknikföretag fokuserat på att förbättra människors hälsa – från hälsosamt liv och prevention, till diagnos, behandling och hemvård. Genom att utnyttja avancerad teknologi och djupgående kliniska kunskaper samt konsumentförståelse samarbetar Philips med kunder för att leverera integrerade lösningar och åstadkomma förbättrad patientupplevelse, bättre hälsoresultat, förbättrad personalupplevelse och lägre vårdkostnader. Philips omsättning var 17.2 miljarder euro under 2021 och antalet anställda 78 000. Philips har försäljning och service i över 100 länder. Mer information om Philips finns på: https://www.philips.se/a-w/about/news/home.html 

Visa flerVisa färre

Ämnen

Kontakter

Lisa

Lisa Pernbrink

Philips Nordics

Brand & Communication

E-post: lisa.pernbrink@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Medieresurser

Philips Sonicare i nytt partnerskap med Hjärt-Lungfonden

Dela på sociala medier

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.