Om projektet

Donerad bröstmjölk räddar liv

Bli donator och
gör skillnad


Varje dag föds ett barn mer än 12 veckor för tidigt (vecka 28) i Sverige. Och 6,5 % av alla barn är för tidigt födda (innan vecka 37). Det är nästan tjugo barn om dagen. Du som ammar kan hjälpa till och bidra genom att donera bröstmjölk via en modersmjölkbank upp till att ditt barn är 3 månader gammalt. Vid en extremt för tidig födsel har mammans mjölkproduktion inte kommit igång och precis som för fullgångna barn är bröstmjölk nödvändigt. Bröstmjölk är enligt WHO den bästa näringen för ett barn upp till 6 månader.

 

Det råder periodvis stor brist på donerad bröstmjölk bland landets modersmjölkcentraler (MMC). Om du blir bröstmjölksdonator blir du delaktig i att skapa en friskare och tryggare början på livet för prematurfödda bebisar.

Svenska Prematurförbundet

Projektet syftar till att öka kännedomen kring bröstmjölksdonation


Svenska Prematurförbundet har med stöd av Philips Foundation startat projektet ”Donera Bröstmjölk”, i syfte att öka mjölkdonationen till för tidigt födda barn som vistas på någon av landets neonatalavdelningar. Projektet är nationellt och syftar till en ökad kännedom gällande möjligheten till att donera bröstmjölk för ammande mammor som har ett barn mellan 0-3 månader. Philips kommer därtill att donera en större summa pengar till Lilla Barnets fond, en stiftelse som finansierar forskning inom svensk neontalmedicin. Philips Avent, kommer dessutom att skänka en manuell bröstpump till varje donator. Klicka här för att få mer information.  Mjölkdonationen ska göras vid någon modersmjölkscentral i landstingets regi under 2016/2017.

 

Varje droppe är viktig! De allra minsta prematurfödda barnen behöver bara några milliliter mjölk varje måltid så varenda liten droppe gör stor skillnad.

 

Din donation gör stor skillnad!

Vi stödjer projektet

Svenska Prematurförbundet
brostmjolkforlivet
Lilla-Barnets-Fond
Lilla-Barnets-Fond
Svenska Neonatalföreningen
Avent

Den donerade bröstmjölken var livsviktig för Mimmis små tvillingar

Mimmis tvillingar föddes 11 veckor för tidigt. Sonen vägde bara 807 gram och dottern 1 270 gram när de kom ut, men var friska i övrigt. Donerad bröstmjölk från andra nyblivna mammor räddade livet på dem då de med den näringsrika

mjölken kunde växa sig starka och komma i kapp.

Läs mer här

Agnetha ville bidra och donera sin bröstmjölk– svårt att hitta information

Agnetha födde sitt första barn under hösten 2015. Tidigt visste Agnetha att hon ville donera sitt överskott av bröstmjölk till behövande. Men hon fick ingen information om möjligheten att donera, varken på MVC eller BVC, utan fick själv aktivt leta upp informationen om hur det går till.

Läs mer här

”Tack till er föräldrar som tar er tiden och donerar modersmjölk till oss behövande! Inget tack i världen kan beskriva min och min familjs tacksamhet för er och för neonatals personal som under hela vår resa gav oss tro, hopp och kärlek!”
           Maria, med prematurfödd bebis i vecka 28

”Jag hade inte fått någon information alls om att man kan donera bröstmjölk. Jag hade ingen aning, utan det var först när vi själva akut behövde det för vår lilla flicka som det blev uppenbart hur viktigt det är. Riktig bröstmjölk är guld för de allra minsta oavsett om det är från mamman eller inte.”
           Madelen Tuveneld, 35 år, Sölvesborg

"Anledningen till att jag har donerat bröstmjölk är att personer i min närhet fått för tidigt födda barn och därmed fått donerad mjölk till sina små. Annars hade jag inte känt till att möjligheten att donera finns. Jag har inte fått någon information alls, utan har fått söka reda på allting själv. För mig var det viktigt att kunna bidra då jag vet hur mycket tillgången till bröstmjölk betyder!”
            Agnetha Bergkvist, 29 år, från Sundsvall

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.