0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Närbild av ett tandborsthuvud och en mun med vita tänder.

  4 tips för att förebygga början till hål i tänderna

  Lästid: 3 Min

   

  Hur vet man om man har fått hål i tänderna? Om du någonsin har haft hål i en tand känner du dessvärre till vilket obehag det kan skapa och hur den onda tandvärken kan påverka flera aspekter av ditt liv.

   

  Oavsett om det rör sig om hål i tanden, symptom på början på hål i tänderna eller andra tandskador kan många som lider av dessa bekymmer få svårt att sova, äta och till och med känna sig allmänt irriterade på grund av smärtan.

   

  Som tur är finns det många saker du kan göra själv för att motverka karies och ta hand om din munhälsa så effektivt som möjligt för att förebygga hål i tänderna.

   

  Här nedan listar vi våra bästa tips på enkla åtgärder för att få bort hål i tänderna själv – genom att helt enkelt se till att de inte uppstår från första början.

  1. Borsta tänderna för att motverka karies

   

  Varför får man hål i tänderna? En av de främsta anledningarna till att man får hål i tänderna är slarv med munhygienen och otillräcklig tandborstning. Den grundläggande förutsättningen för god munhälsa och att förebygga början till hål i tänderna är därför att ha en noggrann och effektiv tandborstningsrutin. Borsta gärna med en eltandborste då den gör det lättare att komma åt även de svåraste ställena i munnen. Genom att använda en elektrisk tandborste löper du mindre risk att missa något område och kan på så vis avlägsna plack och förebygga karies i hela munnen.

   

  Borsta både på baksidan, framsidan och på tuggytan av tänderna i två minuter minst två gånger om dagen, gärna på morgonen och kvällen. Genom att välja en eltandborste med sonisk teknologi kan du grundligt rengöra dina tänder med hjälp av en inbyggd timer som med svepande rörelser pressar in vatten och tandkräm mellan tänderna och längs tandköttsranden.

  2. Rengör mellan tänderna

   

  Du kan även motverka hål i tänderna genom att hålla rent mellan dem med hjälp av tandtråd eller en mellanrumsborste. Faktum är att 20-40 % av tandytan finns just mellan tänderna, vilket gör det extra viktigt att komma ihåg att göra rent även där.


  Många tycker dock att det är både tidskrävande och krångligt att använda tandtråd och interdentalborstar. Tillhör du denna skara kan du i stället testa att göra rent med hjälp av Power Flosser som pressar mikrodroppar av vatten och luft med högt tryck mellan tänderna för att effektivt rengöra och ta bort plack.

  3. Förebygg början till hål i tänderna med regelbundna tandläkarbesök

   

  Ett annat viktigt steg för att motverka början till hål i tänderna är att regelbundet gå till tandläkaren för professionell rengöring. Din tandläkare och/eller tandhygienist kan snabbt se om du har början till hål i tänderna redan innan skadan är skedd. De kan då komma med råd på hur du bör rengöra och äta för att hjälpa dig förebygga karies innan ett hål bildas som kräver lagning.

  4. Håll dig borta från socker

   

  Ett frekvent intag av socker kan öka risken för hål i tänderna, speciellt om du redan kämpar med att förbättra din munhygien. Godis, läsk och andra sötsaker är kända för att innehålla mycket socker, men tänk på att även andra livsmedel som exempelvis juice, ketchup och yoghurt också kan innehålla stora mängder socker.

   

  En av anledningarna till början på hål i tänderna är att klibbiga, söta matrester får fäste som attraherar bakterier vilket gör att plack och karies bildas. Ett tips för att förebygga karies är därför att rengöra munnen efter att du ätit något sött – men tänk på att vänta ett slag innan du borstar tänderna.

   

  Har du ätit något sött eller surt kan det löna sig att vänta en halvtimme innan du plockar upp tandborsten för att undvika att skrubba bort tandemaljen som lätt blir porös av söta och syrliga livsmedel. Det kan även vara en god idé att tugga tuggummi med xylitol eller skölja munnen med vatten eller munskölj efter måltiden för att motverka karies.

   

  Det finns med andra ord en rad saker du kan göra själv för att förebygga början till hål i tänderna där den snabbaste vägen till ett sunt leende är en god munhygien och regelbundna tandläkarbesök.

  Vad du behöver

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.